Wyniki wyszukiwania: Znaleziono 216 tekstów

  • Zacznij jeść 3 daktyle dziennie i zobacz, co się stanie 23 kwi 2018, 8:42 Daktyle zawierają mnóstwo minerałów, witamin i pożytecznych dla zdrowia składników odżywczych. Są jednak mniej popularne niż inne, suszone owoce. Tymczasem okazuje się, że wystarczy jeść tylko trzy sztuki dziennie, by znacznie poprawić stan swojego zdrowia. Jak to możliwe?
  • Pokrój cytrynę i posyp ją solą. Ten trik odmieni twoje życie 24 kwi 2018, 12:43 Wszyscy mamy w domu cytrynę. Na ogół dodajemy ją do herbaty lub wody. Lubimy jej kwaśny smak i cenimy za prozdrowotne właściwości. Okazuje się, że cytrynę można wykorzystać w bardzo nietypowy sposób. Wystarczy tylko posypać ją solą.
  • Wzmocnij kości. W tych produktach znajdziesz witaminę D 12 kwi 2018, 8:29 Witamina D, zwana też „witaminą słońca”, jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Jej niedobory prowadzą do krzywicy, częstych złamań i osteoporozy. Chociaż ludzki organizm potrafi wytwarzać ją sam, czasem nie potrafimy lub nie możemy stworzyć mu...
  • Ten sok chroni przed rakiem. Pijemy go bardzo rzadko 9 kwi 2018, 15:24 Sok ze świeżego ananasa jest bogatym źródłem wielu witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Idealne sprawdza się jako baza do koktajli, ale można nim także nacierać mięso przed pieczeniem. Dlaczego warto jak najczęściej sięgać po sok z ananasa?
  • Łykasz żelazo? Uważaj na te produkty 5 kwi 2018, 17:45 Coraz chętniej sięgamy po różne suplementy diety wierząc, że dzięki nim pozbędziemy się wszystkich problemów ze zdrowiem. Czasem faktycznie cierpimy na niedobory i suplementacja jest wskazana. Tak często bywa w przypadku żelaza. Kiedy pojawią się pierwsze oznaki...
  • Oto co dzieje się z twoimi oczami, gdy jesz te produkty 6 kwi 2018, 16:26 Ludzie uważają, że problemy ze wzrokiem są naturalnym elementem procesu starzenia się lub wynikają ze zmęczenia i niewyspania. Tymczasem okazuje się, że istotny jest nie tylko nasz styl życia, ale i dieta. Niedobory niektórych składników mogą bowiem powodować problemy ze...
  • Czy można jeść kiełkujący czosnek? 19 kwi 2018, 15:23 Z gotowaniem wiąże się kilka mitów. Na przykład wszyscy wierzymy, że czosnek, który zaczął kiełkować nie nadaje się już do spożycia i należy go wyrzucić. Nie zastanawiamy się, czy to prawda, nie próbujemy, nie wąchamy. Po prostu wyrzucamy, a to błąd.
  • Przestań odmawiać sobie ziemniaków. One nie tuczą 18 kwi 2018, 10:48 Przechodząc na dietę odchudzającą, większość z nas w pierwszej kolejności rezygnuje z ziemniaków. Wciąż wierzymy w mit, że są wyjątkowo tuczące i powodują przyrost tkanki tłuszczowej. Tymczasem okazuje się, że wszystko zależy od tego, w jakiej formie je podamy. Oto kilka...
  • Produkty, które chronią przed rakiem. Masz je w lodówce? 13 kwi 2018, 8:48 Powszechnie wiadomo, że stronienie od używek, regularna aktywność fizyczna i zdrowe odżywianie mogą zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwór złośliwy. Na szczęście zmiana stylu życia i nawyków żywieniowych jest bardzo prosta. Zacznij od diety. Oto, co powinno znaleźć się w...
  • Wyrzucasz tę część arbuza? Ona podnosi libido 13 kwi 2018, 14:36 W niemal każdym domu, pod zlewem znajduje się kosz na śmieci, w którym lądują wszystkie kuchenne odpadki, także te organiczne. Wyrzucamy dużo i bez zastanowienia. To dlatego, że nie zdajemy sobie sprawy, jak wiele korzyści dla zdrowia może dać zjedzenie np. białej części...
  • Masz trądzik? Unikaj tych produktów 17 kwi 2018, 12:46 Trądzik jest zmorą wielu z nas. Choć najczęściej występuje u nastolatków w okresie dojrzewania, może pojawić się niezależnie od wieku. Bolesne krosty, pryszcze i wypryski nie tylko wyglądają nieestetycznie, ale mogą także powodować rozległe zmiany skórne i blizny na całe...
  • Lekarze: Polacy, jedzcie witaminę D! 22 wrz 2012, 10:44 Chroni przed nowotworami, osteoporozą, wspiera nas w walce z bakteriami i wirusami grypy - to tylko niektóre korzyści płynące z przyjmowania witaminy D. Tymczasem jej niedobór w populacji jest powszechny, dlatego wszyscy powinni ją zażywać - alarmują lekarze.
  • Papryka - skarbnica witaminy C 22 kwi 2015, 14:10 Jak wszystkie psiankowate, papryka pochodzi z Ameryki Środkowej i Południowej. Do Europy sprowadzili ją Hiszpanie w XV wieku. Istnieje ponad 1000 różnych gatunków papryki, które różnią się między sobą wielkością, kształtem, kolorem, grubością części mięsistej i ostrością.
  • Witamina B-12 i wegetarianizm 20 paź 2009, 18:01 Witamina B12 jest niezbędna do tworzenia i prawidłowego rozwoju czerwonych krwinek, buduje odporność i wspomaga leczenie chorób degeneracyjnych – nowotworów, artretyzmu, stwardnienia rozsianego. Jest stosowana przy leczeniu chorób umysłowych i nerwowych. Wzmacnia poziom...
  • Witamina B lekiem na Alzheimera? 8 paź 2010, 15:24 Uzupełnianie diety witaminami z grupy B może nawet o połowę zmniejszyć tempo degradacji mózgu u osób chorych na Alzheimera – wykazali brytyjscy naukowcy z Oxford University.
  • Witamina B12 ważna dla umysłu 27 wrz 2011, 13:16 Niedobór witaminy B12 może spowodować śmierć dużej ilości komórek mózgu u starszych ludzi, prowadząc tym samym do rozmaitych zaburzeń czynności umysłowych - ostrzegają naukowcy.
  • Pamiętaj o witaminie D - chroni przed rakiem 11 lip 2011, 16:33 Spożywanie dużych ilości witaminy D to nie tylko gwarancja posiadania zdrowych kości, ale również sposób na zmniejszenie prawdopodobieństwa zachorowania na raka jelita grubego, piersi, prostaty i skóry.
  • Witamina C w cytrusach? Nie - w... papryce 3 sie 2011, 10:59 Okazuje się, że papryka zawiera znacznie więcej kwasu askorbinowego, czyli popularnej witaminy C, niż cytryna, albo grejpfrut. Węgierski naukowiec Albert Szent-Györgyi odkrył, że 100 gramów papryki zawiera 144 mg witaminy C. Dla porównania w 100 gramach cytryny jest tylko 50...
  • Dieta? Pamiętaj o witaminach 18 lip 2010, 11:09 Osoby odchudzające się zapominają o dostarczaniu organizmowi niezbędnych ilości witamin i minerałów. To może prowadzić do kłopotów ze zdrowiem - informuje "American Journal of Clinical Nutrition". Popularnie stosowane diety polegają zazwyczaj na ograniczeniu ilości spożywanych...
  • Kukurydza dobra na wszystko. Wspomaga odchudzanie, obniża cholesterol 21 sty 2015, 9:37 Specjaliści do spraw żywienia podkreślają, że kukurydza jest bogatym źródłem witamin, składników mineralnych i kwasów Omega-3. Jej ziarna sycą, ale nie tuczą, dlatego jest polecana każdemu i o każdej porze roku. Można wprowadzać ją do diety na wiele różnych sposobów: jako...
  • Szparagi są lekkostrawne i bogate w witaminy. Można je gotować lub grillować 19 maj 2014, 15:40 Maj to sezon na szparagi. Można je podawać w sałatkach, z sosami lub grillowane. W szparagach najważniejsze jest to, by były świeże. Jeśli są wyprostowane i jędrne, a ich główka nie jest wysuszona, to znak, że są dobre.
  • Cała prawda o mleku 5 mar 2015, 11:28 Mleko to obecnie jeden z najbardziej kontrowersyjnych produktów na rynku spożywczym. Zamieszanie wokół mleka i produktów mlecznych skłania do zastanowienia się nad ich rzeczywistym znaczeniem w żywieniu człowieka. Czy mleko i jego przetwory są niezbędne w naszej codziennej...
  • Co nam szkodzi, na co uważać? 7 składników żywności, przed którymi ostrzegają eksperci 31 sie 2017, 13:53 Naukowcy i dietetycy biją na alarm: polskie dzieci jedzą coraz gorzej. Jeśli nie zaczniemy walki z naszymi żywieniowymi grzechami, czeka nas plaga otyłości oraz drastyczny wzrost chorych na serce i cukrzycę. Jakie najczęściej popełniamy grzechy żywieniowe?
  • Zdrowe i naturalne. Najnowsza śniadaniowa propozycja Sante 24 lis 2016, 14:15 Firma Sante wprowadza na rynek kolejny produkt śniadaniowy, tym razem stworzony specjalnie dla dzieci. Sante Smart Teens to chrupki zbożowe w pięciu smakach bez żadnych sztucznych dodatków – w 100% ze składników pochodzenia naturalnego. Zawierają pełne ziarno, naturalną...
  • Kobiety w ciąży powinny jeść ryby 4 maj 2010, 11:04 Uzupełnienie diety witaminą D podczas ciąży jest korzystne zarówno dla przyszłej matki, jak i dziecka, zapobiega przedwczesnym porodom i infekcjom - poinformowali naukowcy z USA podczas spotkania Związku Pediatrów w Vancouver (Kanada). W latach 50. i 60. sądzono, że witamina D...
  • Chcesz rozweselić pacjenta szpitala? Poczęstuj go... cytryną 24 wrz 2010, 11:14 Podawanie witaminy C szybko poprawia samopoczucie hospitalizowanych pacjentów - informuje pismo "Nutrition".
  • Sposoby na zdrowego i smacznego kurczaka 3 cze 2016, 13:22 Jest niskokaloryczne, chude i niskotłuszczowe. Bogate w białko i witaminy. Mięso drobiowe jest idealne nie tylko dla sportowców, ale i dla osób, które dbają o zdrowie i smukłą sylwetkę.
  • Palisz? Jedz kiwi 8 gru 2010, 12:23 Dotychczas naukowcy znali osiem form witaminy E. Teraz okazało się, że istnieje również dziewiąta - nazwana deltatokomonoenlem. Odkrycia nowej witaminy dokonali włoscy naukowcy.
  • Chroń dziecko przed solą i cukrem 5 paź 2011, 14:43 90 proc. dzieci w wieku od roku do trzech lat je za dużo soli, a 80 proc. za dużo cukru. Dieta dzieci jest zbyt uboga w wapń i witaminę D - wynika z badania "Kompleksowa ocena sposobu żywienia dzieci w wieku 13-36 miesięcy w Polsce" przeprowadzonego na reprezentatywnej próbie...
  • Recepta na zdrowie: ryby i mleko 1 lut 2011, 11:50 Kwasy tłuszczowe omega-3, witamina D i wapń - jeśli chcemy odżywiać się zdrowo musimy sprawdzić czy w naszym jadłospisie jest wystarczająco dużo tych składników odżywczych.