Wyniki wyszukiwania: Znaleziono 40 tekstów

  • Chińszczyzna z wieprzowiną i warzywami z patelni 31 sty 2015, 15:12 Skład (na około 4 porcje) 1 opakowanie chińskiego makaronu Chow Mein 50 dag łopatki wieprzowej bez kości 4 marchewki 20 dag zielonej fasolki szparagowej (my użyliśmy mrożonej) 1 nieduży por 3 ząbki czosnku 1 mała papryczka chilli 2...
  • Włoska wieprzowina podbije polski rynek? 4 mar 2010, 12:17 Jeszcze w tym miesiącu ma ruszyć produkcja w zakładzie Pini Polonia, z największą w Polsce ubojnią. Właścicielem spółki z Kutna jest Bresaole Pini, włoska firma mięsna, która ma już swój oddział na Węgrzech.
  • Ludzie zjadają więcej świń 19 lut 2012, 10:13 Na świecie zjada się coraz więcej wieprzowiny. Najszybciej w latach 2008-2010 rosła konsumpcja tego mięsa w Ameryce Południowej, ale mimo to ludność tego kontynentu nadal spożywa jej najmniej. Najwięcej wieprzowiny konsumują Europejczycy.
  • Jedzcie świnie! To lepsze od Viagry 31 sty 2010, 7:27 Prezydent to taki człowiek, który stoi na czele narodu więc jako jego czołowy przedstawiciel powinien znać się na wszystkim. Tak pomyślała pewnie Cristina Fernandez de Kirchner, prezydent Argentyny, która postanowiła ogłosić światu swoje odkrycie - wieprzowina jest...
  • Zaciskajcie pasa - żywność drożeje 14 lut 2011, 11:38 W pierwszym tygodniu lutego wzrosły ceny pszenicy, kukurydzy, wieprzowiny, mleka oraz drobiu - wynika z cotygodniowej analizy Agencji Rynku Rolnego. Ceny żyta i wołowiny były stabilne.
  • Naleśniki z mięsem mielonym i szpinakiem 31 sty 2015, 12:58 Skład Na naleśniki 2 szklanki mąki orkiszowej (można zamienić pszenną) ok. 1 szklanki mleka ok. 1/2 szklanki wody gazowanej 1 jajo 1 łyżka oliwy szczypta soli i pieprzu Na farsz 400g mięsa mielonego dobrej jakości 1 opakowanie...
  • Naleśniki gryczane z farszem z mięsa mielonego 6 lut 2015, 16:14 Skład Na farsz ok. 300g mięsa mielonego wieprzowego 2 średnie ostre papryczki 1 duża papryka 100ml przecieru pomidorowego 1 puszka pomidorków (rozdrobnionych) 4 ząbki czosnku 1 puszka czerwonej fasoli 1 duża czerwona cebula papryka...
  • Wieprzowe roladki z warzywami 25 lut 2015, 18:23 Skład 40 dag łopatki wieprzowej bez kości po 1/2 papryki czerwonej i zielonej cebula sałata  papryka żółta kilka pomidorków koktajlowych oliwa z oliwek sól, pieprz do smaku szczypta papryki ostrej, słodkiej 2 ząbki czosnku 1 łyżka...
  • Korpo gulasz z szynki na kaszy gryczanej podawany w... plastiku 14 maj 2015, 15:53 Choć gulasz to danie narodowe Węgier u nas często zwany jest staropolskim, zwyczajnym lub babuni… Jako danie podane z kaszą gryczaną można nazywać zapewne na wiele innych sposobów. Ja tym razem nazwę go „korpo” gdyż jest to jedno z moich ulubionych dań które serwuję sobie w...
  • Za 10 lat powstaną... fabryki wołowiny 13 mar 2010, 9:15 Wołowina, drób i wieprzowina produkowane w fabrykach, tak jak piwo czy jogurt? Tak - taka najprawdopodobniej będzie przyszłość przemysłu spożywczego. Pozostaje jeszcze kwestia smaku. "O to różowe nawet się poprawiło" - niewykluczone że takimi słowami bohatera Seksmisji...
  • Soczewica i... faszerowane świńskie racice - czyli Sylwester po włosku 31 gru 2010, 12:45 Na sylwestrowych stołach we Włoszech, po toaście o północy pojawia się tradycyjnie soczewica - jako wróżba obfitości pieniędzy w nowym roku - oraz dwa gatunki gotowanych kiełbas - cotechino (serdelowa) i zampone, czyli rodzaj golonki. Posiłek złożony z tych dwóch dań wieńczy...
  • Mniej czerwonego mięsa, mniejsze ryzyko raka 27 maj 2011, 15:12 Fundacja The World Cancer Research Fund twierdzi, że spożywanie czerwonego mięsa zwiększa ryzyko raka jelita grubego. "W trosce o własne zdrowie należy ograniczyć spożycie mięsa, w tym szczególnie wołowiny i wieprzowiny. Lepiej też całkowicie zrezygnować z jedzenia wędlin,...
  • Polacy mają najgorszą dietę w Europie 8 sty 2015, 15:45 Jak podaje Onet Polacy jedzą 9,6 kg warzyw, 5,5 kg mięsa, oraz ponad kilogram cukru miesięcznie. Jednocześnie spada spożycie ryb i serów – tak wynika z danych opublikowanych przez GUS. Wśród warzyw przeważają ziemniaki, zaś ulubionym mięsem Polaków jest wieprzowina.
  • Unia mięsożerców 13 sty 2011, 13:26 Według prognoz Komisji Europejskiej, do 2020 r. spożycie mięsa w krajach UE na jednego mieszkańca zwiększy się o 2 proc. w stosunku do 2009 r. i wyniesie rocznie 85,4 kg na osobę. W tym samym okresie produkcja mięsa w Unii wzrośnie 4 proc.
  • Banh mi - modna kanapka 26 lis 2009, 13:13 Czy jedzenie może być modne? Według najnowszych badań - może. Taką modną przekąską jest właśnie wietnamska kanapka zwana banh mi.
  • Polacy jedzą coraz więcej drobiu 26 sie 2014, 11:49 Od kilku lat spożycie mięsa drobiowego w Polsce rośnie o pół kilograma rocznie. Statystyczny Polak zjada ok. 27 kg białego mięsa. Coraz większe ilości mięsa trafiają też na zagraniczne rynki. Mimo że Rosja nie jest głównym odbiorcą polskiego drobiu, to embargo może mieć jednak...
  • Początek końca wegańskich parówek i kotletów sojowych? Minister chce zakazać „mylących” nazw 28 gru 2016, 14:44 Niemiecki minister rolnictwa wezwał do skończenia z praktyką nadawania „zwodniczych” nazw produktom pozbawionym mięsa. Jako flagowy przykład podaje „sznycel wegetariański”.
  • Ile jest mięsa w mięsie? 12 kwi 2011, 10:34 Inspekcja Handlowa w Gdańsku sprawdziła czy producenci mięsa mielonego podają na opakowaniach ze swoim produktem jego prawdziwy skład. Okazało się, że jest z tym bardzo różnie - w przetworach w których, zgodnie z informacją na opakowaniu, powinno znajdować się 10 procent mięsa...
  • Chemia na talerzu 27 kwi 2015, 7:53 Wraz z intensywniejszą uprawą roślin, na naszym talerzu pojawia się coraz więcej chemii. Stosowana jest powszechnie do oprysków roślin, aby je uchronić przed szkodliwymi owadami, pleśniami i innymi mikroorganizmami, które mogą zagrozić dobrym zbiorom, a tym samym przynieść...
  • Przepis na zawał i cukrzycę: jedzcie mięso 19 maj 2010, 11:00 Okazuje się, że przetworzone mięso jest nie tylko bogate w białko i kalorie, ale również... śmiertelnie niebezpieczne dla naszego organizmu. Jedzenie steków i szaszłyków zwiększa bowiem ryzyko zachorowania na cukrzycę i choroby serca - wynika z badań przeprowadzonych przez...
  • Czy wiesz co jesz? Parówki cielęce... z drobiu 18 sty 2011, 17:01 Deser czekoladowy bez czekolady, czy parówki cielęce z drobiu - to niektóre przykłady fałszowania żywności. Inspekcja Handlowa stwierdziła, że 5 proc. kontrolowanych produktów nie odpowiada deklaracjom producentów - poinformowała UOKiK.