Wyniki wyszukiwania: Znaleziono 306 tekstów

  • Kasza jęczmienna z warzywami 5 mar 2015, 14:17 Skład 400 gram kaszy jęczmiennej 3 ½  szklanki wody 1 płaska łyżka soli 1 płaska łyżeczka cukru  ok. 80g masła 2 marchewki 1 brokuł 1 pomidor średniej wielkości sól, pieprz do smaku  Zaczynamy Kaszę dokładnie płuczemy. Wodę...
  • Omlet jajeczny z warzywami i serem feta 26 mar 2015, 15:02 Skład 5 jajek 1/2 opakowania sera feta 2 dymki po 1/2 papryki czerwonej, żółtej i zielonej 4 frankfurterki 1 łyżka mąki orkiszowej 2 łyżki mleka sól, pieprz do smaku  1 łyżka masła 1 pomidor 1/2 szklanki tartego sera żółtego...
  • Gryczana kasza z soczewicą i warzywami 29 maj 2015, 15:01 Składniki: 100 gram kaszy gryczanej 100 gram zielonej soczewicy papryka bakłażan liście mięty łyżeczka ziaren kolendry, kminu rzymskiego,  kurkumy w proszku, oliwa szczypta chili Przygotowanie: Kaszę i soczewicę gotujemy według przepisu...
  • Krem z topinamburu 21 sty 2015, 17:07 Topinambur to bardzo stare, ale mało znane polskie warzywo. Można go jeść na surowo, pieczony i gotowany. Świetnie sprawdza się właśnie w formie zupy, ale też jako dodatek do dań głównych, sałatek, przystawek czy nawet deserów ze względu na swój słodkawy smak.
  • Tajemnica zdrowej diety? Seler 3 lut 2015, 19:17 Seler należy do warzyw najmniej kalorycznych. Posiada dużo pożytecznych właściwości m.in. wspomaga odchudzanie, oczyszcza organizm, ale również pomaga leczyć stawy i nadciśnienie. Jednak to nie wszystko. Jest wspaniałym dodatkiem do różnego rodzaju sałatek i dodaje smaku...
  • Polskie warzywa po nowemu 17 sty 2012, 12:35 Buraki, marchewki i ziemniaki to typowo polskie warzywa. Można je jednak łączyć tak, by powstały niesamowite kompozycje zaskakujące smakiem. Ciasto z ziemniaków i pasta buraczana - to tylko niektóre możliwości wykorzystania rodzimych warzyw w kuchni.
  • Warzywa chronią przed rakiem 16 mar 2010, 12:11 Naukowcy z Wielkiej Brytanii radzą wszystkim, którzy chcą uniknąć raka by... zajadali się warzywami i owocami. Pomidory, winogrona, kapusta, pomarańcze - spożywanie ich wszystkich może poważnie zmniejszyć naszą szansę na raka.
  • Mięso będzie droższe, warzywa - tańsze 27 gru 2011, 20:59 Do połowy 2012 roku ceny żywności wzrosną przeciętnie o 4 proc. Najbardziej zdrożeje mięso i oleje (ich ceny zwiększą się o 6-8 proc.), tańsze o 5 proc. będą natomiast owoce i warzywa - wynika z raportu "Rzeczpospolitej" stworzonego w oparciu o prognozy ekonomistów.
  • Warzywa na ciepło z kaszą 12 mar 2015, 15:17 Składniki: 1 kalafior, 3 cebule, 2 marchewki, 2 pietruszki, 1 mały seler, szklanka mrożonego zielonego groszku, 2 łyżki przyprawy curry, sól, czarny pieprz do smaku, ok. 3 łyżki oleju do podsmażenia warzyw, 3 czubate łyżki mąki...
  • Dorada z grillowanymi warzywami 21 sty 2015, 11:22 Doradę możecie zastąpić dowolną rybą, np. makrelą, okoniem, pstrągiem. Jeśli chcecie, aby wasz posiłek był bardziej sycący – ugotujcie sobie np. ziemniaki w mundurkach i podajcie je ze świeżym koperkiem.
  • Chińszczyzna z wieprzowiną i warzywami z patelni 31 sty 2015, 15:12 Skład (na około 4 porcje) 1 opakowanie chińskiego makaronu Chow Mein 50 dag łopatki wieprzowej bez kości 4 marchewki 20 dag zielonej fasolki szparagowej (my użyliśmy mrożonej) 1 nieduży por 3 ząbki czosnku 1 mała papryczka chilli 2...
  • Letnie warzywa z soczewicą 12 mar 2015, 15:27 Składniki: zielona soczewica (50 g przed ugotowaniem), ½ pęczka szczypiorku, 4-5 rzodkiewek, ogórek świeży – kawałek o długości ok. 10 cm, po ½ czerwonej i żółtej papryki, roszponka (lub inne zielone liście), natka pietruszki, 1...
  • Zupa krem marchewkowo - pomarańczowa 12 lut 2015, 16:46 Składniki 460 g marchewki pół pomarańczy 1 łyżeczka masła pół małej cebuli 500 ml wywaru warzywnego lub drobiowego szczypta soli szczypta imbiru szczypta papryki chilli szczypta słodkiej papryki szczypta pieprzu Wykonanie Marchewki...
  • Rozgrzewający gulasz 12 mar 2015, 16:33 Składniki:  120 g mięsa gulaszowego z indyka 60 g czerwonej papryki 60 g żółtej papryki 90 g brokuł 140 g koncentratu pomidorowego 1 cebula 1 ząbek czosnku  1 łyżka oleju  500 ml bulionu sól pieprz ziołowy papryka chilli świeży...
  • Zupa krem z pieczonych pomidorów 26 lut 2015, 10:01 Skład 1 kg dojrzałych pomidorów 1 czerwona papryka 2 niewielkie cebulki 2 ząbki czosnku 300 ml bulionu warzywnego kilka listków świeżej bazylii sól i pieprz do smaku oliwa z oliwek jogurt naturalny Zaczynamy Pomidory, paprykę (po...
  • Zdrowe burgery z komosy ryżowej 12 mar 2015, 10:20 Składniki: 70 g komosy ryżowej czarnej 120 g papryki czerwonej 100 g marchewki 1 jajko 2 łyżki otrębów orkiszowych 1 mała czerwona cebula natka pietruszki Składniki na sos: 6 szt. pomidorów suszonych (w oleju z ziołami) 3 łyżki jogurtu...
  • Śniadanie w stylu Polki 8 cze 2016, 11:00 Z badania „Style śniadaniowe wśród Polek”, przeprowadzonego na zlecenie California Prune Board, wynika, że statystyczne śniadanie to nadal wspólny posiłek przy stole, na którym królują tradycyjne wędliny, sery, jajka i mleko. Choć mała liczba owoców i warzyw na śniadaniowych...
  • "Polskie ogórki są bezpieczne" 31 maj 2011, 11:22 W Polsce nie odnotowano dotąd takich jak w Niemczech zakażeń bakteriami coli, które wystąpiły po zjedzeniu warzyw - poinformował Inspekcja Sanitarna. Resort rolnictwa zapewnia, że polskie ogórki są bezpieczne. Wyniki badań pochodzących najpewniej z Hiszpanii będą najwcześniej...
  • Dzieci najchętniej jedzą jabłka i gruszki 27 mar 2012, 12:57 Agencja Rynku Rolnego podsumowała trzy lata unijnego programu "Owoce w szkole". Ocena wykazała, że program zmienia nawyki żywieniowe dzieci, które jedzą więcej owoców i warzyw.
  • Co czwarty sprzedawany w Polsce owoc jest źle oznakowany 23 lut 2010, 14:57 Świeże owoce i warzywa sprzedawane w Polsce są dobrej jakości. Nieprawidłowości dotyczą jedynie ich oznakowania - wynika z kontroli Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Kontrolerzy nie stwierdzili obecności GMO w pomidorach.
  • Marnujemy zbyt dużo żywności 17 paź 2011, 11:26 Polacy marnują ok. 9 mln ton żywności rocznie, najczęściej wyrzucają owoce i warzywa - alarmuje Federacja Polskich Banków Żywności i apeluje, by rozważniej planować zakupy.
  • Celebryci jedzą szparagi. "To danie królewskie" 15 maj 2012, 15:12 Z powodu mrozów tegoroczny sezon szparagowy w Polsce rozpoczął się później i wiązał się z poważnymi stratami dla producentów. Szparag to warzywo coraz częstsze na polskich stołach, Polacy gustują w szparagach bielonych, ale sięgają i po szparagi zielone.
  • Sposób na wiosenny detoks 15 kwi 2015, 8:03 Wiosenny detoks nie musi oznaczać rygorystycznej diety. Wystarczy zastąpić kawę i herbatę wodą, a do codziennego jadłospisu wprowadzić posiłki bogate w witaminy i substancje mineralne. Codziennie należy jeść zwłaszcza takie warzywa, jak papryka, natka pietruszki, kalafior,...
  • Chłodniki warzywne to doskonałe orzeźwienie w upalne dni 8 sie 2015, 12:43 Lato sprzyja odchudzaniu i zdrowemu odżywianiu. Potrawy z warzyw są niskokaloryczne, dostarczają niezbędnych witamin i składników mineralnych, a jednocześnie wspaniale orzeźwiają. W upalne dni najlepiej sprawdzają się chłodniki, czyli zupy na zimno, które dodatkowo nawadniają...
  • Pół miliona dzieci dostaje owoce z UE 24 mar 2010, 18:19 Ponad 570 tys. dzieci w drugim semestrze roku szkolnego 2009/2010 bezpłatnie otrzymuje owoce i warzywa w szkole - poinformowała Agencja Rynku Rolnego. To o 91 proc. więcej dzieci, niż w pierwszym semestrze. Unijny program "Owoce w szkole" realizowany jest od października 2009...
  • Ziemniaki? Tak, ale bez dodatków 4 sie 2011, 14:14 Ziemniaki są lekkostrawne, zawierają wiele cennych wartości odżywczych i nie są tuczące. Kaloryczność warzywa zwiększają dodatki – sosy oraz tłuszcze.
  • Czy wiesz, że seler zawiera aż 86 cennych składników? 14 wrz 2011, 15:43 Seler naciowy uznawany jest za jedno z najstarszych warzyw na świecie. Przez starożytnych uznawany był za roślinę magiczną oraz kojącą nerwy. W medycynie ludowej nasiona selera wykorzystywano, jako lek na wzdęcia i niestrawności oraz jako środek moczopędny.
  • Coraz więcej dzieci je owoce w szkole 21 paź 2011, 13:16 Prawie 859 tys. dzieci ze szkół podstawowych, czyli o około 100 tys. więcej niż w ubiegłym roku szkolnym, w tym semestrze będzie mogło jeść owoce i warzywa w szkole w ramach unijnego programu promującego zdrowe odżywianie.
  • Pod Radomiem powstanie paprykowe eldorado 13 kwi 2012, 13:45 W Przytyku koło Radomia ma powstać centrum, w którym będzie przetwarzana i dystrybuowana papryka. Przytyk oraz trzy inne okoliczne gminy stanowią tzw. zagłębie paprykowe, z którego pochodzi 80 proc. krajowej produkcji tego warzywa.
  • Rosja akceptuje unijne normy fitosanitarne 25 cze 2010, 17:58 Rosja zaakceptowała unijne normy maksymalnego poziomu pestycydów w warzywach i owocach, co ma znieść barierę w eksporcie europejskim. Problem różnych norm fitosanitarnych był powodem długiego polsko-rosyjskiego konfliktu rozpoczętego w 2005 r.