Wyniki wyszukiwania: Znaleziono 306 tekstów

  • Mniej czerwonego mięsa, mniejsze ryzyko raka 27 maj 2011, 15:12 Fundacja The World Cancer Research Fund twierdzi, że spożywanie czerwonego mięsa zwiększa ryzyko raka jelita grubego. "W trosce o własne zdrowie należy ograniczyć spożycie mięsa, w tym szczególnie wołowiny i wieprzowiny. Lepiej też całkowicie zrezygnować z jedzenia wędlin,...
  • Walka z otyłością młodzieży kuleje 2 cze 2011, 13:19 Kampanie walki z otyłością młodzieży są źle zaprojektowane, nie wykorzystują aktualnej wiedzy psychologicznej i w dodatku nie za dobrze wiadomo czy działają - naukowcy z SWPS sprawdzili polskie programy promujące zdrowe odżywianie.
  • Dzieci tyją. Ratujmy je 3 cze 2011, 11:47 Dzieci tyją w zastraszającym tempie. Zamiast gry w piłkę i wycieczek rowerowych, wola gry komputerowe i oglądanie TV.
  • Najłatwiej schudnąć jest wiosną 15 cze 2011, 15:32 Jesienią i zimą większość z nas tyje średnio o 2 kg, więc wiosną próbujemy zwykle pozbyć się zbędnych kilogramów. Jak zrobić to szybko, by bez wstydu móc wyjść na plażę?
  • Truskawki na zdrowie 6 lip 2011, 11:16 Dobra wiadomość dla amatorów truskawek - słodkie owoce są nie tylko smaczne, ale również bardzo zdrowe. Zawarte w nich antyoksydanty zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia, nowotworów i cukrzycy u osób sięgających po te owoce.
  • Większość Polaków nie wie, jaki ma cholesterol 14 lip 2011, 10:52 Niemal trzy czwarte Polaków nie zna swojego poziomu cholesterolu, w tym tzw. złego cholesterolu, zaliczanego do najważniejszych czynników ryzyka zawałów serca i udarów mózgu - wynika z badań.
  • Chudnij z wapniem 18 lip 2011, 15:13 Najnowsze badania pokazują, że dieta bogata w wapń może korzystnie wpłynąć na obniżenie otyłości brzusznej oraz parametrów układu krążenia. Zalecane dzienne spożycie tego pierwiastka wynosi 800-1000 mg dla osoby dorosłej.
  • Polacy nie zwracają uwagi na to, co jedzą 19 lip 2011, 16:57 82 proc. Polaków nie stosowało w ostatnim roku żadnej diety i nie zwracało uwagi na to, co jest bardziej korzystne dla zdrowia – wykazały opublikowane we wtorek badania TNS OBOP.
  • Jesz hot dogi i szynkę? Grozi ci cukrzyca 11 sie 2011, 13:25 Hot dogi, szynka, salami, mortadela, a także bekon i inne produkty z czerwonego mięsa znacznie zwiększają ryzyko cukrzycy typu 2 - wykazały badania opublikowane na łamach "American Journal of Clinical Nutrition". Z badań wynika, że wystarczy codziennie spożywać zaledwie 50 g...
  • Dieta a`la Victoria Beckham: sushi i jajecznica 17 sie 2011, 15:13 Victoria Beckham chce wrócić do formy jeszcze przed New York Fashion Week, który rozpocznie się 8 października. Aby czarować sylwetką celebrytka stosuje bardzo restrykcyjną dietę "pięciu garści", która pozwala spożywać jedynie pięć garści jedzenia każdego dnia.
  • Bill Clinton zmienił schabowego na fasolę 21 sie 2011, 14:54 Bill Clinton, znany z wielkiego zamiłowanie do niezdrowego jedzenia, którego nie ukrywał nawet w czasach swojej prezydentury, radykalnie zmienił dietę i przeszedł na... weganizm.
  • Jak walczyć z wilczym głodem? 13 wrz 2011, 15:42 Każdy, kto chociaż raz się odchudzał doskonale zna to uczucie – straszny niepohamowany apetyt na wszystko, czego jeść nie można. Jak sobie poradzić z głodem, które jest jednym z najczęstszych powodów zaprzestania stosowania się do zaleceń dietetyka? Wbrew pozorom nie...
  • Nadciśnienie? Pomogą... ziemniaki 14 wrz 2011, 14:39 Wbrew powszechnie panującemu przekonaniu o zgubnym dla figury i zdrowia spożywaniu produktów ziemniaczanych, naukowcy coraz częściej wołają o przywrócenie zwykłych kartofli do jadłospisu. Tym razem okazało się, że obniżają one ciśnienie krwi.
  • Receptory gorzkiego smaku w... płucach 3 paź 2011, 9:58 Receptory gorzkiego smaku są obecne nie tylko w jamie ustnej, ale też w płucach, a gorzkie substancje rozszerzają drogi oddechowe lepiej niż obecnie znane leki - informują naukowcy z USA.
  • Najbardziej absurdalne diety świata. Oto one! 5 paź 2011, 13:22 Ostatnio, coraz częściej pojawiają się kolejne „diety-cud”. Często są one skuteczne, ale nie przedstawiają żadnych wartości odżywczych, a nawet mogą być niebezpieczne dla zdrowia. Oto kilka przykładów najbardziej absurdalnych diet świata.
  • Chroń dziecko przed solą i cukrem 5 paź 2011, 14:43 90 proc. dzieci w wieku od roku do trzech lat je za dużo soli, a 80 proc. za dużo cukru. Dieta dzieci jest zbyt uboga w wapń i witaminę D - wynika z badania "Kompleksowa ocena sposobu żywienia dzieci w wieku 13-36 miesięcy w Polsce" przeprowadzonego na reprezentatywnej próbie...
  • Polskie dzieci lubią pierogi 18 lis 2011, 9:31 Nastolatki doskonale wiedzą, co szkodzi ich zdrowiu i jak powinny się odżywiać. Gorzej z zastosowaniem tej wiedzy w praktyce. Co czwarte dziecko zajada się czipsami, a 70 procent między posiłkami dopycha się słodyczami.
  • Dieta na zdrowe stawy 23 lis 2011, 12:26 Ruch bez bolących stawów? To możliwe. Miliony ludzi cierpiących na artretyzm ma lekarstwo w zasięgu ręki. Wystarczy nakładać na talerz odpowiednie produkty.
  • Warmia i Mazury kuszą zdrową żywnością 28 lis 2011, 12:10 96 rolników, przetwórców i restauratorów z Warmii, Mazur i Powiśla należy do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego. Dzięki temu mogą oznaczać specjalnym znakiem swoje produkty oraz promować się jako wytwórcy regionalnej zdrowej żywności.
  • Przeziębienie? Zwalcz je czosnkiem i cebulą 23 gru 2011, 9:29 Składniki pożywienia, które zjadamy na co dzień, mają wpływ na funkcjonowanie organizmu. Odpowiedni dobrane posiłki mogą pomóc uniknąć nam drobnych infekcji organizmu. Warto sięgnąć po naturalne produkty, aby uchronić się przed przeziębieniem.
  • Jak się pozbyć cellulitu? 4 sty 2012, 8:10 Cellulit, zwany też pomarańczową skórką, to problem z którym boryka się wiele kobiet - badania wskazują, że cellulit pojawia się u osiemdziesięciu procent kobiet po dwudziestym piątym roku życia. Przyczyn pojawiania się cellulitu jest wiele - to m.in. nieodpowiednia dieta i...
  • Podawali mrożone produkty jako świeże. Staną przed sądem 9 sty 2012, 17:08 Kucharz i rzeźnik jednego z najbardziej luksusowych na świecie hoteli zostali oskarżeni o korupcję. Brali łapówki w zamian za zakup dostaw wyłącznie od wskazanych dostawców. Dodatkowo podawali gościom mrożone produkty jako świeże.
  • Dieta wegetariańska u dziecka obniża ryzyko chorób cywilizacyjnych 5 wrz 2014, 13:20 Jak pokazują badania amerykańskich naukowców, dobrze zbilansowana dieta wegetariańska oraz wegańska jest odpowiednia na każdym etapie życia, w tym w okresie niemowlęctwa, wzrostu i dojrzewania. Co więcej może obniżyć ryzyko chorób cywilizacyjnych w przyszłości, w tym otyłości,...
  • Co to jest umami? 14 sty 2015, 10:58 Co to jest umami? Kiedy zostało odkryte?
  • Kukurydza dobra na wszystko. Wspomaga odchudzanie, obniża cholesterol 21 sty 2015, 9:37 Specjaliści do spraw żywienia podkreślają, że kukurydza jest bogatym źródłem witamin, składników mineralnych i kwasów Omega-3. Jej ziarna sycą, ale nie tuczą, dlatego jest polecana każdemu i o każdej porze roku. Można wprowadzać ją do diety na wiele różnych sposobów: jako...
  • Nowy trend w polskich restauracjach: rotacyjne menu 29 sty 2015, 7:24 Na kulinarnej mapie Polski pojawia się coraz więcej restauracji, które oferują swoim klientom rotacyjne menu. Nie są one nastawione tylko na jeden typ kuchni. Każdego dnia można w nich skosztować potraw z różnych zakątków świata. Ich szefowie wykorzystują także regionalne,...
  • Beata Pawlikowska ułożyła własną "dietę cud" 30 sty 2015, 14:48 Nie da się schudnąć, jeżeli człowiek nie szanuje swojej duszy, umysłu i ciała – uważa Beata Pawlikowska. Podróżniczka próbowała różnych diet, aby zrzucić zbędne kilogramy, żadna nie przyniosła jednak efektów. W dodatku każda kolejna dieta cud pogłębiała jej złe samopoczucie.
  • Coraz więcej Polaków kupuje jedzenie przez internet 12 lut 2015, 17:38 Około 500 mln zł warty jest już rynek internetowych zakupów spożywczych. Do 2018 r. jego wartość ma się podwoić. Coraz więcej takich zakupów jest dokonywanych za pomocą urządzeń mobilnych – w ciągu ubiegłego roku ten wskaźnik wzrósł ponad czterokrotnie. Polacy coraz częściej...
  • Dopadła cię zimowa depresja? Jedz ryby! 2 mar 2015, 9:09 Jeśli przygnębia cię końcówka zimy i nie możesz doczekać się cieplejszych dni, dobrym rozwiązaniem na poprawę humoru może być jedzenie tłustych ryb, np. śledzi. Jak zbadali naukowcy, spożywanie ich pomaga walczyć z sezonowym zaburzeniem afektywnym, czyli obniżeniem nastroju w...
  • Co jeść na śniadanie? 16 maj 2015, 9:08 Śniadanie jest bardzo ważnym posiłkiem o którym nie wolno zapominać. Powinno się je jeść maksymalnie do godziny po wstaniu.