Wyniki wyszukiwania: Znaleziono 98 tekstów

  • Przerażające badania na temat tuńczyka z puszki. Też go jesz? 20 kwi 2018, 15:31 Chętnie sięgamy po tuńczyka z puszki, ponieważ jest stosunkowo niedrogi, smaczny i może być składnikiem wielu różnych dań. Naukowcy ostrzegają jednak, by nie spożywać go w nadmiarze, ponieważ zawiera bardzo dużo cynku.
  • Zacznij jeść 3 daktyle dziennie i zobacz, co się stanie 23 kwi 2018, 8:42 Daktyle zawierają mnóstwo minerałów, witamin i pożytecznych dla zdrowia składników odżywczych. Są jednak mniej popularne niż inne, suszone owoce. Tymczasem okazuje się, że wystarczy jeść tylko trzy sztuki dziennie, by znacznie poprawić stan swojego zdrowia. Jak to możliwe?
  • Wzmocnij kości. W tych produktach znajdziesz witaminę D 12 kwi 2018, 8:29 Witamina D, zwana też „witaminą słońca”, jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Jej niedobory prowadzą do krzywicy, częstych złamań i osteoporozy. Chociaż ludzki organizm potrafi wytwarzać ją sam, czasem nie potrafimy lub nie możemy stworzyć mu...
  • Dni czekolady policzone? Zagrożeniem grzyby i ocieplenie klimatu 14 lut 2018, 18:30 Jeden z najpopularniejszych przysmaków na świecie jest zagrożony. Grzyby i wirusy atakujące drzewa kakaowca mogą doprowadzić do całkowitego zaprzestania produkcji czekolady. Innym z zagrożeń jest ocieplenie klimatu. Naukowcy pracują nad rozwiązaniami, które mogą uratować...
  • Wieprzowina w tatarze wołowym i mnóstwo konserwantów. UOKiK wziął pod lupę mięso w polskich sklepach 13 gru 2017, 16:25 Inspekcja handlowa przeprowadziła na zlecenie Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów badanie jakości surowego mięsa w 168 sklepach i hurtowniach. Wyniki są zatrważające.
  • Ekspert PAN podkreśla: Karp najbardziej ekologicznym produktem spożywczym w Polsce 24 gru 2017, 6:52 Królujący na świątecznym stole Polaków karp to najbardziej ekologiczny produkt spożywczy w Polsce – przekonują naukowcy z Polskiej Akademii Nauk (PAN) w Gołyszu na Śląsku. Żywi się naturalnym pokarmem, dokarmiany jest jedynie paszami zbożowymi.
  • McDonald's „od kuchni” już widzieliśmy, pora na KFC. „Nagranie wykręca żołądki” 22 wrz 2017, 11:26 W sieci pojawiło się przyprawiające o mdłości wideo, które według zapewnień twórców miało zostać nagrane w jednej z restauracji sieci KFC. Ze słów pracowników dowiadujemy się m.in., że w danym lokalu popularny fastfood serwuje swoim klientom nieświeże jedzenie.
  • Polskie bakalie to hit... w RPA 7 maj 2015, 17:56 Rosnąca konsumpcja bakalii, niekorzystne warunki pogodowe w Kalifornii i Turcji oraz silny dolar spowodowały, że znacznie podrożały migdały, orzechy włoskie i laskowe – mówi prezes Bakallandu. To może oznaczać dla konsumentów podwyżki cen, które i tak nie zrekompensują...
  • Ile tak naprawdę powinniśmy pić wody? 8 sie 2015, 17:09 Organizm można nawadniać nie tylko pijąc wodę mineralną. W dzienny bilans płynów można włączyć także te pochodzące z pożywienia, np. owoców i warzyw. Wbrew powszechnym opiniom nawadnia także kawa i herbata, pod warunkiem że są pite regularnie. Zgodnie z zaleceniami kobiety...
  • Wzmocnij serce – pij sok pomidorowy 21 maj 2012, 13:32 W upalne dni ciało w zastraszającym tempie usuwa z organizmu cenne elektrolity. Niedobory minerałów i witamin sprawiają, że nasze serce pracuje w ekstremalnie trudnych warunkach.
  • Przekąś coś na sen 25 mar 2010, 15:19 Osoby, które mają problem z zasypianiem, powinny zwrócić uwagę na indeks glikemiczny produktów, które jedzą na kolację. Te o wysokim indeksie glikemicznym pomagają usnąć dwukrotnie szybciej. Jest tylko jeden warunek, należy je zjeść cztery godziny przed snem.
  • Czekoladą w serce 18 sie 2010, 12:54 Ryzyko niewydolności serca można zmniejszyć o jedną trzecią. Warunek? Regularne, ale umiarkowane spożywanie gorzkiej czekolady.
  • Ceny zbóż rosną, pieczywo będzie drożeć 14 paź 2010, 12:54 W najbliższym czasie ceny pieczywa i innych produktów zbożowych będą rosły w ślad za rosnącymi cenami zbóż konsumpcyjnych - wynika z raportu Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. "Warunki pogodowe w Polsce i Europie w 2010 r. spowodowały większe niż...
  • Najbogatsi muszą zmienić dietę 5 lut 2011, 8:39 Wyżywienie ludności świata w 2050 r., czyli 9 miliardów osób, będzie możliwe tylko pod warunkiem wzrostu produkcji żywności co najmniej o 35 proc., a jednocześnie zmniejszenia indywidualnego spożycia i skali marnowania jedzenia - uważają francuscy analitycy.
  • Wódka za... dwa grosze 11 kwi 2011, 12:51 Czy można pół litra wódki za dwa grosze? Można - pod warunkiem, że wykażemy się taką pomysłowością jak jeden z mieszkańców Słupska, który w jednym ze sklepów monopolowych zapłacił za butelkę wódki monetą o nominale 200 złotych. Diabeł jak zwykle tkwi w szczegółach - moneta...
  • Na nadciśnienie - ziemniak 23 wrz 2011, 11:18 Osoby cierpiące na nadciśnienie powinny znaleźć w swojej codziennej diecie miejsce dla ziemniaków. Okazuje się, że już 6-8 ziemniaków zjadanych dwa razy dziennie pozwala na obniżenie ciśnienia w ciągu 30 dni. Warunek jest jeden - ziemniaki nie mogą zawierać dodatków wysoko...
  • Kiedy zjeść jajko? 15 gru 2011, 16:29 Jajka można jeść do dwóch dni po upływie terminu "najlepszego do spożycia", pod warunkiem, że będą dokładnie ugotowane - pisze brytyjski dziennik "Daily Telegraph". Z rozporządzenia brytyjskiej agencji ds. żywności (FSA) w tej sprawie cieszy się przemysł jajczarski. Do tej...
  • Chemia na talerzu 27 kwi 2015, 7:53 Wraz z intensywniejszą uprawą roślin, na naszym talerzu pojawia się coraz więcej chemii. Stosowana jest powszechnie do oprysków roślin, aby je uchronić przed szkodliwymi owadami, pleśniami i innymi mikroorganizmami, które mogą zagrozić dobrym zbiorom, a tym samym przynieść...
  • Restauracja od kuchni, czyli jakich sprzętów nie powstydziłby się Gordon Ramsay 10 paź 2014, 14:33 Parafrazując słowa Salvadora Dalego, lepiej nie jeść w ogóle, niż jeść źle. W świecie, w którym za każdym rogiem można natknąć się na lokal gastronomiczny, o wyborze tego najlepszego nie decyduje tylko aspekt wizualny. To, co najważniejsze, pozostaje niezmienne – by...
  • Nowe grillowanie – gorący temat na lato 25 cze 2015, 16:15 Do grillowania Polaków namawiać nie trzeba. Może nie jest jeszcze tak jak w Kanadzie, gdzie ponad 70 proc. obywateli ma swojego grilla – więcej niż osób posiadających samochód, ale w tyle też nie zostajemy.
  • Dlaczego nie umiemy żyć bez alkoholu 22 maj 2016, 20:00 Picie jest przyjemne. Odstresowuje, łagodzi ból po utracie bliskiej osoby, ułatwia kontakty społeczne. Po alkoholu stajemy się rozmowni, także w językach obcych, w których na trzeźwo nie czujemy się mocni. Ale alkohol ma swoje pułapki. I jako narkotyk grozi uzależnieniem -...
  • Chce nam się pić, bo jedzenie było za słone? Naukowcy obalają mit i ujawniają zaskakującą zależność 22 kwi 2017, 18:56 Słone jedzenie nie zwiększa pragnienia, jak sądzono dotychczas, lecz za to potęguje uczucie głodu – twierdzą niemieccy naukowcy.
  • Jesteś alergikiem? Unikaj pieczywa z marketów 22 sty 2015, 13:19 Pieczywa z supermarketów powinni unikać alergicy, dzieci oraz kobiety ciężarne i karmiące. Zawiera ono bowiem szkodliwe konserwanty, które mogą wywołać silną reakcję alergiczną. Alternatywą dla chleba z minipiekarni w sieciowych marketach jest pieczywo z małych piekarni, które...
  • Gluten szkodliwy? Twórca teorii zmienił zdanie 19 lut 2015, 8:35 Naukowiec, który swoimi badaniami zapoczątkował modę na dietę bezglutenową, po przeprowadzeniu ponownych badań wycofuje się ze swoich odkryć - pisze TVN 24.
  • Co drugi Polak je zdrowo... tylko przy rodzinie i na randkach 24 lut 2015, 11:51 Zdecydowana większość Polaków chciałaby bardziej dbać o swoje zdrowie i kondycję fizyczną. Tylko niewiele ponad połowa podejmuje jednak faktyczne działania. Z badań przeprowadzonych przez firmę Herbalife wynika, że ponad połowa Polaków nie robi nic, aby zadbać o kondycję...
  • Polak je 150 jaj rocznie, Francuz – 250 29 kwi 2015, 16:38 Na unijnym rynku Polska jest w czołówce producentów i eksporterów jaj. Spożycie w kraju jest jednak niewielkie. W ubiegłym roku wprawdzie nieznacznie wzrosło – do ok. 150 sztuk na osobę rocznie, jednak do krajów zachodnich sporo nam jeszcze brakuje.
  • Jak i gdzie przechowywać warzywa i owoce? 6 maj 2015, 19:23 Warzywa i owoce są bogactwem witamin, jednak istotne jest ich prawidłowe przechowywanie.
  • Bieganie to dobry sposób na odchudzanie? 21 cze 2015, 7:22 Często impulsem do rozpoczęcia przygody z bieganiem jest niezadowolenie z własnego wyglądu lub ze zbyt wysokiej wagi. Czy rzeczywiście jest to najlepsza recepta na schudnięcie?
  • Puste, wakacyjne kalorie – jak się przed nimi uchronić? 27 lip 2015, 17:46 Gofry, wata cukrowa, hot-dogi czy też lody to częste wakacyjne przysmaki, w których aż roi się od pustych kalorii. Co zrobić, by nasze wakacje minęły w towarzystwie smacznego i wartościowego jedzenia? Przedstawiamy pomysły na zdrowe, wakacyjne przekąski.
  • Produkty z długim terminem przydatności do spożycia bez konserwantów. Jak to możliwe? 12 gru 2015, 11:35 60 proc. konsumentów jest przekonanych, że produkty z długim terminem przydatności do spożycia muszą zawierać konserwanty. Eksperci przekonują, że wcale nie musi tak być, bo producenci stosują inne metody gwarantujące trwałość produktów. Najłatwiej znaleźć żywność bez...