Wyniki wyszukiwania: Znaleziono 94 tekstów

  • Ekspert PAN podkreśla: Karp najbardziej ekologicznym produktem spożywczym w Polsce 24 gru 2017, 6:52 Królujący na świątecznym stole Polaków karp to najbardziej ekologiczny produkt spożywczy w Polsce – przekonują naukowcy z Polskiej Akademii Nauk (PAN) w Gołyszu na Śląsku. Żywi się naturalnym pokarmem, dokarmiany jest jedynie paszami zbożowymi.
  • Wieprzowina w tatarze wołowym i mnóstwo konserwantów. UOKiK wziął pod lupę mięso w polskich sklepach 13 gru 2017, 16:25 Inspekcja handlowa przeprowadziła na zlecenie Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów badanie jakości surowego mięsa w 168 sklepach i hurtowniach. Wyniki są zatrważające.
  • McDonald's „od kuchni” już widzieliśmy, pora na KFC. „Nagranie wykręca żołądki” 22 wrz 2017, 11:26 W sieci pojawiło się przyprawiające o mdłości wideo, które według zapewnień twórców miało zostać nagrane w jednej z restauracji sieci KFC. Ze słów pracowników dowiadujemy się m.in., że w danym lokalu popularny fastfood serwuje swoim klientom nieświeże jedzenie.
  • „Polacy szukają nowych smaków”. W Warszawie powstał sklep, który sprzedaje mięso halal 25 sie 2017, 18:08 Harbi Meat wprowadza produkty halal w Polsce i otwiera sklep w Warszawie – informuje w komunikacie PortalSpożywczy.pl.
  • Polskie bakalie to hit... w RPA 7 maj 2015, 17:56 Rosnąca konsumpcja bakalii, niekorzystne warunki pogodowe w Kalifornii i Turcji oraz silny dolar spowodowały, że znacznie podrożały migdały, orzechy włoskie i laskowe – mówi prezes Bakallandu. To może oznaczać dla konsumentów podwyżki cen, które i tak nie zrekompensują...
  • Ile tak naprawdę powinniśmy pić wody? 8 sie 2015, 17:09 Organizm można nawadniać nie tylko pijąc wodę mineralną. W dzienny bilans płynów można włączyć także te pochodzące z pożywienia, np. owoców i warzyw. Wbrew powszechnym opiniom nawadnia także kawa i herbata, pod warunkiem że są pite regularnie. Zgodnie z zaleceniami kobiety...
  • Wzmocnij serce – pij sok pomidorowy 21 maj 2012, 13:32 W upalne dni ciało w zastraszającym tempie usuwa z organizmu cenne elektrolity. Niedobory minerałów i witamin sprawiają, że nasze serce pracuje w ekstremalnie trudnych warunkach.
  • Przekąś coś na sen 25 mar 2010, 15:19 Osoby, które mają problem z zasypianiem, powinny zwrócić uwagę na indeks glikemiczny produktów, które jedzą na kolację. Te o wysokim indeksie glikemicznym pomagają usnąć dwukrotnie szybciej. Jest tylko jeden warunek, należy je zjeść cztery godziny przed snem.
  • Czekoladą w serce 18 sie 2010, 12:54 Ryzyko niewydolności serca można zmniejszyć o jedną trzecią. Warunek? Regularne, ale umiarkowane spożywanie gorzkiej czekolady.
  • Ceny zbóż rosną, pieczywo będzie drożeć 14 paź 2010, 12:54 W najbliższym czasie ceny pieczywa i innych produktów zbożowych będą rosły w ślad za rosnącymi cenami zbóż konsumpcyjnych - wynika z raportu Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. "Warunki pogodowe w Polsce i Europie w 2010 r. spowodowały większe niż...
  • Najbogatsi muszą zmienić dietę 5 lut 2011, 8:39 Wyżywienie ludności świata w 2050 r., czyli 9 miliardów osób, będzie możliwe tylko pod warunkiem wzrostu produkcji żywności co najmniej o 35 proc., a jednocześnie zmniejszenia indywidualnego spożycia i skali marnowania jedzenia - uważają francuscy analitycy.
  • Wódka za... dwa grosze 11 kwi 2011, 12:51 Czy można pół litra wódki za dwa grosze? Można - pod warunkiem, że wykażemy się taką pomysłowością jak jeden z mieszkańców Słupska, który w jednym ze sklepów monopolowych zapłacił za butelkę wódki monetą o nominale 200 złotych. Diabeł jak zwykle tkwi w szczegółach - moneta...
  • Na nadciśnienie - ziemniak 23 wrz 2011, 11:18 Osoby cierpiące na nadciśnienie powinny znaleźć w swojej codziennej diecie miejsce dla ziemniaków. Okazuje się, że już 6-8 ziemniaków zjadanych dwa razy dziennie pozwala na obniżenie ciśnienia w ciągu 30 dni. Warunek jest jeden - ziemniaki nie mogą zawierać dodatków wysoko...
  • Kiedy zjeść jajko? 15 gru 2011, 16:29 Jajka można jeść do dwóch dni po upływie terminu "najlepszego do spożycia", pod warunkiem, że będą dokładnie ugotowane - pisze brytyjski dziennik "Daily Telegraph". Z rozporządzenia brytyjskiej agencji ds. żywności (FSA) w tej sprawie cieszy się przemysł jajczarski. Do tej...
  • Chemia na talerzu 27 kwi 2015, 7:53 Wraz z intensywniejszą uprawą roślin, na naszym talerzu pojawia się coraz więcej chemii. Stosowana jest powszechnie do oprysków roślin, aby je uchronić przed szkodliwymi owadami, pleśniami i innymi mikroorganizmami, które mogą zagrozić dobrym zbiorom, a tym samym przynieść...
  • Restauracja od kuchni, czyli jakich sprzętów nie powstydziłby się Gordon Ramsay 10 paź 2014, 14:33 Parafrazując słowa Salvadora Dalego, lepiej nie jeść w ogóle, niż jeść źle. W świecie, w którym za każdym rogiem można natknąć się na lokal gastronomiczny, o wyborze tego najlepszego nie decyduje tylko aspekt wizualny. To, co najważniejsze, pozostaje niezmienne – by...
  • Nowe grillowanie – gorący temat na lato 25 cze 2015, 16:15 Do grillowania Polaków namawiać nie trzeba. Może nie jest jeszcze tak jak w Kanadzie, gdzie ponad 70 proc. obywateli ma swojego grilla – więcej niż osób posiadających samochód, ale w tyle też nie zostajemy.
  • Dlaczego nie umiemy żyć bez alkoholu 22 maj 2016, 20:00 Picie jest przyjemne. Odstresowuje, łagodzi ból po utracie bliskiej osoby, ułatwia kontakty społeczne. Po alkoholu stajemy się rozmowni, także w językach obcych, w których na trzeźwo nie czujemy się mocni. Ale alkohol ma swoje pułapki. I jako narkotyk grozi uzależnieniem -...
  • Chce nam się pić, bo jedzenie było za słone? Naukowcy obalają mit i ujawniają zaskakującą zależność 22 kwi 2017, 18:56 Słone jedzenie nie zwiększa pragnienia, jak sądzono dotychczas, lecz za to potęguje uczucie głodu – twierdzą niemieccy naukowcy.
  • Jesteś alergikiem? Unikaj pieczywa z marketów 22 sty 2015, 13:19 Pieczywa z supermarketów powinni unikać alergicy, dzieci oraz kobiety ciężarne i karmiące. Zawiera ono bowiem szkodliwe konserwanty, które mogą wywołać silną reakcję alergiczną. Alternatywą dla chleba z minipiekarni w sieciowych marketach jest pieczywo z małych piekarni, które...
  • Gluten szkodliwy? Twórca teorii zmienił zdanie 19 lut 2015, 8:35 Naukowiec, który swoimi badaniami zapoczątkował modę na dietę bezglutenową, po przeprowadzeniu ponownych badań wycofuje się ze swoich odkryć - pisze TVN 24.
  • Co drugi Polak je zdrowo... tylko przy rodzinie i na randkach 24 lut 2015, 11:51 Zdecydowana większość Polaków chciałaby bardziej dbać o swoje zdrowie i kondycję fizyczną. Tylko niewiele ponad połowa podejmuje jednak faktyczne działania. Z badań przeprowadzonych przez firmę Herbalife wynika, że ponad połowa Polaków nie robi nic, aby zadbać o kondycję...
  • Polak je 150 jaj rocznie, Francuz – 250 29 kwi 2015, 16:38 Na unijnym rynku Polska jest w czołówce producentów i eksporterów jaj. Spożycie w kraju jest jednak niewielkie. W ubiegłym roku wprawdzie nieznacznie wzrosło – do ok. 150 sztuk na osobę rocznie, jednak do krajów zachodnich sporo nam jeszcze brakuje.
  • Jak i gdzie przechowywać warzywa i owoce? 6 maj 2015, 19:23 Warzywa i owoce są bogactwem witamin, jednak istotne jest ich prawidłowe przechowywanie.
  • Bieganie to dobry sposób na odchudzanie? 21 cze 2015, 7:22 Często impulsem do rozpoczęcia przygody z bieganiem jest niezadowolenie z własnego wyglądu lub ze zbyt wysokiej wagi. Czy rzeczywiście jest to najlepsza recepta na schudnięcie?
  • Puste, wakacyjne kalorie – jak się przed nimi uchronić? 27 lip 2015, 17:46 Gofry, wata cukrowa, hot-dogi czy też lody to częste wakacyjne przysmaki, w których aż roi się od pustych kalorii. Co zrobić, by nasze wakacje minęły w towarzystwie smacznego i wartościowego jedzenia? Przedstawiamy pomysły na zdrowe, wakacyjne przekąski.
  • Produkty z długim terminem przydatności do spożycia bez konserwantów. Jak to możliwe? 12 gru 2015, 11:35 60 proc. konsumentów jest przekonanych, że produkty z długim terminem przydatności do spożycia muszą zawierać konserwanty. Eksperci przekonują, że wcale nie musi tak być, bo producenci stosują inne metody gwarantujące trwałość produktów. Najłatwiej znaleźć żywność bez...
  • Jak jeść bez cholesterolu 26 lut 2015, 11:49 Udar, zawał i problemy z chodzeniem. Zbyt wysoki poziom cholesterolu we krwi grozi śmiertelnymi konsekwencjami.
  • Co jeść w pracy? 12 mar 2015, 15:53 Budzik, szybki prysznic, ubieranie, w międzyczasie kawa z mlekiem i już siedzimy w aucie, zmierzając do pracy. Pierwsza przekąska około południa, wcześniej kolejna kawa, maile, telefony, obowiązki… O jedzeniu nikt nie myśli, chyba że koleżanka z pracy obchodzi urodziny i...
  • Ania biega: Kiedy chce się chcieć. I kiedy chce się jeść. 31 mar 2015, 12:28 Kiedy chce się chcieć - to dla biegacza sytuacja jest właściwie idealna. Bo bieganie na siłę przyjemność daje umiarkowaną, chyba że mówimy o „bieganiu na siłę”, mając na myśli siłę biegową, w tym w szczególności podbiegi i inne krosy. Względnie treningi na schodach. Trening...