Wyniki wyszukiwania: Znaleziono 45 tekstów

  • Zobacz truskawkę-gigant spod Puław. Ponad 20 dkg 21 cze 2017, 11:32 214 gram - tyle waży największa truskawka w Polsce. Wyhodowała ją pani Wioletta Chrost z Leokadiowa koło Puław. Niewiele brakowało do światowego rekordu.
  • Nie męczyć truskawek 3 cze 2009, 17:47 To one rekompensują nam zmienny klimat i łagodzą naszą sarmacką naturę. Ich aromat najlepiej podkreślą zioła, czekolada i ocet balsamiczny. O ile nie przekombinujemy z nietypowymi dodatkami.
  • Truskawki w wersji m(i)ęskiej 21 sty 2015, 16:18 Przyjmowanie gości to idealny moment wprowadzający pewną część święta do zwykłej codzienności. Uwielbiam spotkania cykliczne u Oli na winko i komedię romantyczną, ale także wszystkie obiady, podwieczorki i kolacje jakie mam...
  • Pudding ryżowy z truskawkami 12 cze 2015, 11:53 Skład (na jedną porcję) 1/2 szklanki białego ryżu 1 1/2 szklanki mleka 12 truskawek 1 łyżeczka cukru brązowego Zaczynamy. Ryż gotujemy na mleku, co chwilę mieszając, aby się nie przypalił (około 20minut -  w zależności od rodzaju...
  • Sernik z truskawkami i bitą śmietaną 12 cze 2015, 10:46 Skład. Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia kostka margaryny/masła 1 jajko  Masa serowa: 6 jaj 1 kg sera białego 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 kostka masła 3/4 szklanki cukru Na...
  • Sałata z truskawkami, camembertem i orzechami włoskimi 12 cze 2015, 12:08 Skład. 1/3 pleśniowego sera camembert 4 duże truskawki 6 liści sałaty masłowej 3 orzechy włoskie 1 łyżka oliwy z oliwek 1 kromka chleba żytniego Zaczynamy. Sałatę rwiemy na kawałki. Truskawki kroimy na ćwiartki i dodajemy  do...
  • Crumble owsiany z truskawkami 15 lip 2015, 9:16 Skład: 1 kg truskawek 3 łyżki dobrze schłodzonego masła 2 łyżki cukru pudru 1 kopiasta łyżka mąki pszennej 1 kopiasta łyżka mąki krupczatki 2 łyżki płatków owsianych opcjonalnie: ulubione lody Z cukru pudru, masła i obydwu mąk i...
  • Tego lata truskawki będą droższe niż zwykle 27 maj 2010, 17:06 Według ekspertów, największy wysyp truskawek spodziewany jest w drugiej połowie czerwca. Na razie na rynku pojawiły się odmiany spod osłon, a także pierwsze owoce gruntowe. Kosztują one jednak drożej niż przed rokiem.
  • Krajowe truskawki? Na razie są drogie 16 maj 2011, 15:21 W sklepach można już kupić krajowe truskawki. Są trochę droższe niż w ubiegłym roku. W hurcie kosztują 17-20 zł za kg. Tańsze są te z importu - poinformowała rzecznik rynku hurtowego w Broniszach Małgorzata Skoczewska.
  • Tanich truskawek nie będzie 23 cze 2010, 17:38 Rozpoczął się truskawkowy szczyt. Owoców tych jest mniej niż w 2009 r., a ceny są wyższe nawet dwukrotnie. Na stołecznych targowiskach łubianka truskawek kosztuje 7-10 zł, w zależności od gatunku.
  • Truskawki na zdrowie 6 lip 2011, 11:16 Dobra wiadomość dla amatorów truskawek - słodkie owoce są nie tylko smaczne, ale również bardzo zdrowe. Zawarte w nich antyoksydanty zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia, nowotworów i cukrzycy u osób sięgających po te owoce.
  • W Chinach śnieg, więc... truskawki będą droższe? 14 lis 2012, 10:52 Po intensywnych opadach śniegu na północnym wschodzie Chin w prowincji Liaoning zniszczonych zostało 7 tysięcy szklarni, w których uprawiano m.in. truskawki.
  • Truskawki w kuchni? Nie tylko na słodko! 13 cze 2016, 10:24 Kto z nas potrafi oprzeć się świeżym, słodkim truskawkom? Gdy tylko przychodzi sezon na te apetyczne owoce na naszych talerzach rozpoczyna się prawdziwe truskawkowe szaleństwo! Makarony, knedle, naleśniki czy przeróżne desery z ich...
  • Zamiast czekolady - truskawki 25 maj 2011, 7:54 Sięganie po kolejną kostkę czekolady, batona albo choćby paczkę żelków to efekt działania endorfin, które są dla naszego organizmu niczym narkotyk.
  • Muffiny truskawkowe z bitą śmietaną 15 lip 2015, 9:30 Skład: 30 dag mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 20 dag masła lub margaryny 15 dag cukru cukier waniliowy 5 jaj 100ml mleka 2 szklanki pokrojonych truskawek  300ml śmietany kremówki 30 lub 36% 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka kakao...
  • Sajgonki/spring rollsy z owocami 14 lip 2015, 15:50 Skład: opakowanie papieru ryżowego 2 banany mango kilka truskawek kilka śliwek 100ml jogurtu naturalnego lub serka homogenizowanego Banany obieramy ze skórki, kroimy w plastry. Mango obieramy, kroimy w kostkę. Truskawki i śliwki także...
  • Mrożenie owoców i warzyw 8 wrz 2015, 11:16 Lato powoli dobiega końca. Tym samym kończy się także sezon na wiele owoców i warzyw, np. maliny, jeżyny, truskawki, jagody, bób i inne. Nie znaczy to jednak, że musimy pożegnać się z ulubionymi owocami czy warzywami aż do przyszłego roku. Co prawda obecnie, nawet zimą, w...
  • Kolor z insekta i wołowina w daniach vege. Siedem zaskakujących faktów o żywności 14 lis 2011, 12:44 Jak się robi smak truskawki? Dlaczego do lodów dodaje się wodorosty? Jaki insekt wchodzi w skład Twojego obiadu? Przedstawiamy siedem zaskakujących faktów o żywności produkowanej masowo.
  • Hiszpańscy piłkarze za remis z Włochami dostali... arbuzy 18 cze 2012, 14:10 Piłkarska reprezentacja Hiszpanii podczas mistrzostw UEFA Euro 2012 w Polsce i na Ukrainie stawia na owoce. Specjalnie dla sportowców do Polski przysłano arbuzy i czereśnie, a przy okazji meczu z Irlandią Hiszpanie częstowani byli truskawkami.
  • Płatki jęczmienne na mleku 5 mar 2015, 14:45 Skład 5 łyżek płatków jęczmiennych górskich 1 szklanka mleka sojowego kilka świeżych truskawek 1/3 szklanka świeżych borówek 3 łyżki posiekanych migdałów Zaczynamy Płatki jęczmienne górskie gotujemy na mleku wg przepisu na...
  • Kwiaty na talerzu: sernik na zimno 20 kwi 2016, 14:53 Mogą zdobić nie tylko nasze wazony, ale i talerze. Wiosna i lato to idealne pory roku, by cieszyć się nimi. Jadalne kwiaty możemy wykorzystywać w wielu daniach. Na przykład w serniku na zimno.
  • Wiosenna zupa według Beaty Pawlikowskiej 20 maj 2016, 16:41 Podróżniczka gotuje zgodnie z filozofią pięciu przemian. Przekonuje, że to wcale nie jest trudne. Wystarczy dodawać składniki w określonej kolejności. Oto jej przepis na zupę z groszkiem i kukurydzą.
  • Chemia na talerzu 27 kwi 2015, 7:53 Wraz z intensywniejszą uprawą roślin, na naszym talerzu pojawia się coraz więcej chemii. Stosowana jest powszechnie do oprysków roślin, aby je uchronić przed szkodliwymi owadami, pleśniami i innymi mikroorganizmami, które mogą zagrozić dobrym zbiorom, a tym samym przynieść...
  • Szparagi, wołowina i deser z lawendą 15 cze 2015, 14:11 Plac Trzech Krzyży i schodząca w dół ulica Książęca. Widzą Państwo napis: „Krystian‘s Kitchen”? To tu się mieści prowadzona przeze mnie restauracja, do której zapraszam od rana do późnego wieczora.
  • Szczęśliwa kuchnia Beaty Pawlikowskiej 19 kwi 2016, 15:37 Bez chemii, glutenu, ze świeżych produktów – w swojej najnowszej książce „Szczęśliwe garnki extra” Beata Pawlikowska pisze o zdrowym żywieniu przez cztery pory roku.
  • ,,Jadalne Pole“ MAKRO na Gault&Millau Tour 2016 w Warszawie 8 cze 2016, 11:41 Świetni szefowie kuchni, premierowe dania w wykonaniu laureatów regionalnych nagród i doskonałe smakowe doznania – tak najkrócej można podsumować pierwsze tegoroczne spotkanie z cyklu Gault&Millau Tour 2016 w Warszawie. Partnerem...
  • Dieta nastolatków. Co warto o niej wiedzieć? 16 cze 2016, 16:37 Według badań, liczba nastolatków, którzy zmagają się z nadwagą lub otyłością zmniejsza się wraz z wiekiem[1] – im są starsi, tym rzadziej dotyka ich ten problem. Mimo to jest jednak wiele aspektów sposobu żywienia młodzieży,...
  • MAKRO na Gault&Millau Tour 2016 w Poznaniu 15 cze 2016, 11:24 Setka znakomitych szefów kuchni, live cooking w wykonaniu pięciu najlepszych szefów regionu, dziesiątki rozmów i niezapomnianych smaków – drugie regionalne spotkanie Gault&Millau Tour 2016 za nami. Partnerem wydarzenia była firma...
  • Naturalne, zdrowe i smaczne - produkty z Czarnkowa 22 lis 2016, 14:33 Stworzone wyłącznie z naturalnych składników, smaczne i pożywne - produkty Spółdzielni Mleczarskiej w Czarnkowie to idealne połączenie najwyższej jakości składników oraz unikalnej receptury.
  • Jak i gdzie przechowywać warzywa i owoce? 6 maj 2015, 19:23 Warzywa i owoce są bogactwem witamin, jednak istotne jest ich prawidłowe przechowywanie.