Wyniki wyszukiwania: Znaleziono 61 tekstów

  • Popularny napój znika z oferty Coca-Coli. Na rynku pojawiła się nowa marka 4 sty 2018, 12:47 Popularny napój Nestea znika z oferty Coca-Coli – podaje serwis wirtualnemedia.pl. Polski oddział koncernu Coca-Cola rozpoczął kampanię reklamową, towarzyszącą wprowadzeniu na rynek nowej marki napojów herbacianych Fuzetea.
  • Rozsądne ilości potraw, woda z cytryną i kminek. Dietetyk zdradza „taktyki” na świąteczne obżarstwo 25 gru 2017, 15:22 Dla osób, które ze względu na schorzenia powinny ograniczać niektóre produkty w swojej diecie, święta wydają się koszmarem, ale nie powinny się tym stresować. Osoby na diecie bezglutenowej mogą zwykłe mąki zastąpić kukurydzianą czy gryczaną, a diabetycy ograniczać potrawy...
  • Lek(ko)strawne wakacje 29 sie 2017, 17:23 Niektórzy z nas mają go już na pewno za sobą, ale dla innych urlop nadal jest nieodległą perspektywą. Dalekie lub bliskie podróże przynoszą mnóstwo doznań kulinarnych.
  • Zaskakujący efekt diety opartej na suszonych warzywach 6 paź 2017, 11:15 W grupie 60 kobiet przeprowadzono 3-miesięczny program redukcji masy ciała obejmujący zastosowanie diety niskoenergetycznej zgodnej z wytycznymi diety DASH, w której 3-4 porcje warzyw dziennie zastąpiono warzywami podawanymi w formie suszonej opracowanej przez markę Warzyw Kubek.
  • Naukowcy z Yale: Ser uzależnia jak narkotyki. Wszystko przez jedną substancję 17 wrz 2017, 8:46 Ser żółty zawiera substancję chemiczną, która znajduje się w narkotykach, dlatego człowiek może uzależnić się od jedzenia tego produktu spożywczego – dowiedli naukowcy z Yale.
  • Karczochy - nie tylko na wątrobę 7 gru 2011, 12:48 Karczochy od dawno słyną ze swoich leczniczych właściwości. To śródziemnomorskie warzywo, oprócz łagodnego smaku, ma zbawienny wpływ m.in. na wątrobę i trawienie.
  • Jedz tłuszcz - będziesz zdrowy 12 maj 2010, 11:06 Kokosy, łososie i wołowina pochodząca od krów karmionych trawą - to produkty żywnościowe, które powinniśmy jeść, aby poprawić stan swojego zdrowia. Amerykańscy dietetycy alarmują, że produkty te mają niewiele wspólnego z tzw. piramidą żywieniową, która dla większości...
  • Strzeż się przed rakiem. Jedz ananasy! 13 wrz 2011, 14:39 Ten okazały, złocisty owoc, obok doskonałego smaku, ma także niesamowite właściwości zdrowotne. O ile większość populacji zdaje sobie sprawę z działania wspomagającego trawienie, mało kto wie o jego działaniu przeciwzapalnym, czy wpływie na układ naczyniowo-sercowy.
  • Oscypek- złoto górali 21 paź 2009, 17:31 Kultowy ser wytwarzany przez polskich górali może być wytwarzany pod swoją nazwą jedynie w Polsce. Jego jakość zależy przede wszystkim od tego, gdzie położone są pastwiska – twierdzi hodowca owiec Kazimierz Furczoń. Te, na których jego owce wypasają juhasi, leżą między...
  • Błonnik wydłuża życie 15 lut 2011, 8:59 Spożywanie większych ilości błonnika może zmniejszać ryzyko przedwczesnego zgonu, m.in. z powodu chorób układu krążenia, infekcji i schorzeń oddechowych - wynika z pracy, którą zamieszcza internetowe wydanie pisma "Archives of Internal Medicine". Błonnik jest jadalną częścią...
  • Chłodniki warzywne to doskonałe orzeźwienie w upalne dni 8 sie 2015, 12:43 Lato sprzyja odchudzaniu i zdrowemu odżywianiu. Potrawy z warzyw są niskokaloryczne, dostarczają niezbędnych witamin i składników mineralnych, a jednocześnie wspaniale orzeźwiają. W upalne dni najlepiej sprawdzają się chłodniki, czyli zupy na zimno, które dodatkowo nawadniają...
  • Tajemnica zdrowej diety? Seler 3 lut 2015, 19:17 Seler należy do warzyw najmniej kalorycznych. Posiada dużo pożytecznych właściwości m.in. wspomaga odchudzanie, oczyszcza organizm, ale również pomaga leczyć stawy i nadciśnienie. Jednak to nie wszystko. Jest wspaniałym dodatkiem do różnego rodzaju sałatek i dodaje smaku...
  • Wiosenny detoks. Dietetycy zalecają 2-tygodniową dietę 12 mar 2015, 7:22 Dietetycy zalecają, aby dieta oczyszczająca nie była zbyt restrykcyjna, bo nie chodzi o to, żeby wyniszczyć organizm, lecz o to, by pobudzić go do metabolizmu i usunąć toksyny. Detoksykacja zazwyczaj trwa dwa tygodnie. W tym czasie warto postawić na produkty o dużej zawartości...
  • Boże Narodzenie bez laktozy 20 gru 2015, 20:00 Jak przeżyć święta przy nietolerancji laktozy? Unikać sałatek z majonezem, śledzi w śmietanie i ciast z kremem.
  • Czym dogrzewać się jesienią? 20 paź 2009, 17:52 I znowu mamy jesień, noce coraz zimniejsze, a dzień coraz krótszy. Mamy coraz większą ochotę zaszyć się pod ciepłym kocem z filiżanką gorącej herbaty. Instynktownie szukamy produktów rozgrzewających i aromatycznych, produktów, które pomogą nam przetrwać nadciągające chłody.
  • Kardamon na zdrowie 18 sty 2010, 15:36 Kardamon to zaraz po szafranie najdroższa przyprawa świata. Na jego cenę wpływają duże wymagania tej rośliny co do sposobu uprawy. Jest wykorzystywany od 3000 lat w Indiach i Chinach, gdzie stosuje się go jako remedium w chorobach płuc, układu pokarmowego, w gorączce,...
  • Chcesz schudnąć? Jedz seler! 23 kwi 2012, 12:21 Jeśli chcesz szybko i zdrowo stracić na wadze, włącz do swojej diety dużą ilość selera. Efekt gwarantowany.
  • Zioła w kuchni. Na zdrowie! 25 kwi 2012, 14:09 Coraz więcej mówi się o tym, że każda kuchnia powinna pachnieć ziołami. Najlepiej nie suszonymi i sproszkowanymi, ale świeżymi, hodowanymi na kuchennym parapecie. Ciągle słyszymy o pietruszce, szczypiorku, bazylii czy estragonie, ale czy naprawdę wiemy, jakich składników nam...
  • Cała prawda o mleku 5 mar 2015, 11:28 Mleko to obecnie jeden z najbardziej kontrowersyjnych produktów na rynku spożywczym. Zamieszanie wokół mleka i produktów mlecznych skłania do zastanowienia się nad ich rzeczywistym znaczeniem w żywieniu człowieka. Czy mleko i jego przetwory są niezbędne w naszej codziennej...
  • Suszone warzywa są zdrowsze niż mrożonki 26 sie 2014, 9:56 Instytut Żywności i Żywienia zaleca spożywanie co najmniej pięciu porcji owoców i warzyw dziennie. Przestrzeganie tych rekomendacji w sezonie letnim nie stanowi problemu, zimą utrudnieniem może być jednak niewielki wybór świeżych produktów roślinnych, szczególnie warzyw. W tym...
  • Gorzka czekolada – słodycz, na którą możesz sobie pozwolić 9 sty 2015, 15:35 Dobrze smakuje, poprawia nastrój. Ciemna, gorzka czekolada wpływa korzystnie również na nasze zdrowie, co jest potwierdzone naukowymi badaniami.
  • Co kryją produkty „light” i „fit”? 23 wrz 2015, 14:43 Produkty „light” i „fit” kojarzą nam się z jedzeniem zdrowym, niskokalorycznym, po które możemy sięgać będąc nawet na diecie. Niestety okazuje się, że nie zawsze są korzystne dla naszego zdrowia. Na co zwrócić uwagę przy zakupie takich produktów?
  • Szczęśliwa kuchnia Beaty Pawlikowskiej 19 kwi 2016, 15:37 Bez chemii, glutenu, ze świeżych produktów – w swojej najnowszej książce „Szczęśliwe garnki extra” Beata Pawlikowska pisze o zdrowym żywieniu przez cztery pory roku.
  • Witamina B-12 i wegetarianizm 20 paź 2009, 18:01 Witamina B12 jest niezbędna do tworzenia i prawidłowego rozwoju czerwonych krwinek, buduje odporność i wspomaga leczenie chorób degeneracyjnych – nowotworów, artretyzmu, stwardnienia rozsianego. Jest stosowana przy leczeniu chorób umysłowych i nerwowych. Wzmacnia poziom...
  • Jak się odżywiać w pracy? 22 sty 2010, 12:22 W pracy oprócz wykonywania obowiązków zawodowych musimy pamiętać również o regularnych posiłkach. Każdy z nas powinien wygospodarować czas na zjedzenie dwóch posiłków w pracy - jednego przed 12, drugiego wczesnym popołudniem.
  • Te rośliny pomagają w odchudzaniu 1 lut 2010, 16:17 Preparaty roślinne i ziołowe – czy to w formie herbat, czy tabletek – mogą pomóc w utracie zbędnych kilogramów. Portal foody.pl publikuje listę tych, które pojawiają się najczęściej.
  • Jedz kaktusy; są zdrowe i odchudzają 18 lut 2010, 11:43 Jadalny kaktus, uważany za warzywo w Meksyku, Indiach czy Australii, staje się coraz popularniejszy w Europie i w Stanach Zjednoczonych. W Afryce Południowej dochodzi nawet do kradzieży tej rośliny. Także w Polsce od jakiegoś czasu można w supermarketach kupić sok z kaktusa.
  • Zupa pho w Warszawie jest lepsza niż w Paryżu 20 lut 2010, 9:41 Gdzie można zjeść lepszą wietnamską zupę pho niż w Paryżu. Okazuje się, że taki przysmak serwują w zupodajniach znajdujących się... w okolicach warszawskiego Dworca Stadion. Wprawdzie standard miejscowych "lokali" odbiega od paryskich restauracji, za to smak zupy nadrabia te...
  • Jogurt Danone ma  90 lat 23 kwi 2010, 18:03 Od chwili wypuszczenia na rynek pierwszego jogurtu Danone upłynęło 90 lat. Wiosną 1919 r. Izaak Carasso założył w Hiszpanii firmę i wyprodukował jogurt z mleka poddanego fermentacji wywołanej przez te bakterie Lactobacillus bulgaricus dostarczane przez Instytut Pasteura
  • Zamień schabowego na soję i sezam 28 maj 2010, 15:35 Chcesz żyć długo i zdrowo? Zamień tradycyjnego schabowego z kapustą na soję, grzyby shiitake, imbir i ser tofu - czyli innymi słowy przenieś się z Polski do Azji. Okazuje się, że kuchnia azjatycka jest nie tylko niezwykle lekkostrawna, ale działa również przeciwbólowo, obniża...