Wyniki wyszukiwania: Znaleziono 44 tekstów

  • Chcesz pozbyć się oponki z brzucha? Jedz to 12 kwi 2018, 12:45 Tłuszcz, który gromadzi się na wysokości talii jest zły nie tylko dlatego, że nieestetycznie wygląda. Jest bardzo groźny przede wszystkim dlatego, że tzw. „otyłość brzuszna” prowadzi do cukrzycy typu 2 i chorób układu krążenia. Odchudzanie to w tym przypadku bardzo dobra decyzja.
  • W tłusty czwartek łatwo przesadzić z pączkami. Co radzi lekarz? 8 lut 2018, 6:38 Pączki nie są dobre dla wszystkich - powinny ich unikać osoby z cukrzycą, przewlekłym zapaleniem wątroby czy chorą trzustką. Zjedzenie dużej ilości pączków jest obciążeniem także dla zdrowego organizmu - przypominają przed tłustym czwartkiem lekarze.
  • Jeden pączek to 50 minut seksu lub trzy godziny oglądania seriali. Ten pączkowy kalkulator na pewno wam się przyda 8 lut 2018, 7:43 Czy pączkowe kalorie można spalać przyjemniej? Oczywiście, że tak. Pomoże nam w tym kod stworzony przez programistów firmy Omni.
  • Szparagi są lekkostrawne i bogate w witaminy. Można je gotować lub grillować 19 maj 2014, 15:40 Maj to sezon na szparagi. Można je podawać w sałatkach, z sosami lub grillowane. W szparagach najważniejsze jest to, by były świeże. Jeśli są wyprostowane i jędrne, a ich główka nie jest wysuszona, to znak, że są dobre.
  • Jajko w koszulce ze szparagami i sosem holenderskim 21 sty 2015, 17:03 Jajka w koszulce to dobry pomysł na rozpoczęcie dnia. W tym przypadku ze szparagami, ale dodatki możecie zmieniać w zależności od pory roku. Jajko w koszulce możecie też dodać jako dodatek do zupy lub dania głównego.
  • Grillowany łosoś z sałatką ze szparagów 21 sty 2015, 16:59 Grillowanego łososia lubi chyba prawie każdy. Dodatek szparagów sprawia, że jest to danie lekkie, nadające się dla osób będących na diecie. Jeśli chcecie możecie ugotować sobie do tego np. ziemniaki.
  • Zapiekana fasolka szparagowa 21 sty 2015, 14:05 Zapiekana fasolka szparagowa może być samodzielnym daniem lub dodatkiem do dania głównego. Jeśli nie uda Wam się dostać sera gorgonzola-mascarpone (dostępny w niektórych sklepach tylko z serami), wymieszajcie po połowie gorgonzolę i mascarpone.
  • Ania biega: Szparagowa inicjacja 26 mar 2015, 18:00 Będzie bez zdjęć, chociaż o zdjęcia aż się prosi. Ale jeszcze nie umiem ładnie fotografować jedzenia. Fotkę z Facebooka kolega skomentował krótko: „Albo kiepsko gotujesz, albo robisz słabe zdjęcia”. Z dwojga złego wolę przyznać, że robię słabe zdjęcia… A gotowanie? Gotuję tak...
  • Sałatka z grillowanymi szparagami i młodymi ziemniakami 21 sty 2015, 17:17 Lekka, wiosenna sałatka. Idealna na kolację. Składniki (2 porcje): garść rukwi wodnej 4 młode ziemniaki 12 zielonych szparagów 6 plastrów szynki parmeńskiej lub szwarcwaldzkiej 6 plastrów camemberta garść botwinki koperek papryczka...
  • Gnocchi ze szparagami i suszonymi pomidorami 31 sty 2015, 16:07 Skład 20 dag mąki pszennej 1/2 kg ziemniaków 1 jajko szczypta gałki muszkatołowej sól 5 szparagów zielonych kilka suszonych pomidorów 5 dag tartego żółtego sera  5 dag masła Zaczynamy Ziemniaki gotujemy, a następnie mielimy w...
  • Jajecznica z salami, awokado, szczypiorkiem i szparagami 12 cze 2015, 11:25 Skład. 3 jajka 1 łyżka masła 1 awokado około 8 plasterków salami pęczek szczypiorku około 10 szparagów sól, pieprz do smaku 1 łyżka soku z cytryny ulubione pieczywo (u nas bagietka korzenna) Zaczynamy. Awokado kroimy na pół. Jedną...
  • Proziaki ze szparagami i fetą 26 sty 2016, 10:59 Skład 50 dag mąki pszennej około 300ml maślanki naturalnej po łyżeczce sody, cukru i soli około 30 dag świeżych, zielonych szparagów opakowanie sera fety  1/3 papryczki chilli pieprz do smaku Zaczynamy Szparagi gotujemy na parze/ lub we...
  • Szparagi, wołowina i deser z lawendą 15 cze 2015, 14:11 Plac Trzech Krzyży i schodząca w dół ulica Książęca. Widzą Państwo napis: „Krystian‘s Kitchen”? To tu się mieści prowadzona przeze mnie restauracja, do której zapraszam od rana do późnego wieczora.
  • Kurczak curry z zieloną pastą i fasolką szparagową 3 wrz 2015, 12:28 Skład (na 2 porcje) filet z kurczaka 3 łyżeczki curry 1 łyżeczka kurkumy 3 ząbki czosnku sól, pieprz 2 limonki 1 pęczek pietruszki 1 nieduża dymka oliwa z oliwek zielona fasolka szparagowa ryż Przygotowanie Pozbywamy się błonek z...
  • Celebryci jedzą szparagi. "To danie królewskie" 15 maj 2012, 15:12 Z powodu mrozów tegoroczny sezon szparagowy w Polsce rozpoczął się później i wiązał się z poważnymi stratami dla producentów. Szparag to warzywo coraz częstsze na polskich stołach, Polacy gustują w szparagach bielonych, ale sięgają i po szparagi zielone.
  • Warstwami jesień się zaczyna... 29 wrz 2009, 17:19 Odcienie jesiennego parku można przenieść do menu i stworzyć kolorowy pejzaż na talerzu.
  • W kuchni - Klub chrup, chrup... 25 maj 2009, 17:41 Papki nikt nie lubi. Ani informacyjnej, ani spożywczej. Dzieci uciekają przed rozgotowanym szpinakiem pod stół, a starsi w akcie protestu sięgają po pilota. Ale za to wszystko, co chrupiące, jest pyszne. Jędrne jabłko, skórka na  pieczonym kurczaku no i młode warzywa. A może...
  • O życiu i polędwicy 21 sty 2015, 16:06 Życie to ciąg wyborów. Małych, codziennych, w markecie kupując składniki na kolację, w autobusie wybierając miejsce, na którym zasiadając odbędziemy podróż, czy podczas wybierania filmu na wieczór. Tysiące szybkich, czy mało...
  • Przekąski w podróży 20 paź 2009, 15:19 Makarońska sałatka z pieczonej papryki i pomidorów Składniki: 2 pieczone zielone papryki bez skórki, 3 pomidory, kiszona cytryna, sól morska, oliwa, sok z cytryny, natka pietruszki Przygotowanie: Paprykę i pomidory pokrój w kostkę....
  • Koszyczek piknikowy 16 cze 2009, 12:52 To nie jest zwykła wałówka. Banalne kanapki możesz upychać do torby, choćby i ekologicznej. Ale porządny piknik wymaga koszyka. Menu może być międzynarodowe, ale wiklina raczej polska.
  • Warzywa tanieją, ale chętnych na zakup brakuje 4 sie 2011, 9:19 Pomidory w hurcie są o połowę tańsze niż rok temu - kilogram pomidorów szklarniowych kosztuje złotówkę. Tańsze są również kalafiory, kapusta i fasolka szparagowa. Mimo to na warzywa jest wciąż mało chętnych.
  • McDonald's Polska wprowadza produkty „premium”. Zmieni się forma serwowania dań 5 lip 2017, 12:40 Sieć restauracji McDonald’s zdecydowała się na wprowadzenie w Polsce… produktów „premium”. Obok burgerów, są to m.in. krążki serowe ze szparagami.
  • Rozsmakuj się w warzywnych kolorach lata 20 cze 2016, 10:33 Lato to bez wątpienia najlepszy okres na urozmaicenie diety. To właśnie w tym czasie lokalne targowiska obfitują we wspaniałe warzywa, które zachwycają nie tylko smakiem czy kolorem, ale też niską ceną. Na jakie produkty...
  • Szpinakowa rewolucja na naszym talerzu! 16 cze 2016, 15:28 Kiedyś niechętnie ulegaliśmy namowom naszych mam na sięganie po dania z jego dodatkiem – dziś wybieramy go ze smakiem! Szpinak, bo o nim mowa to prawdziwe źródło kulinarnych inspiracji. W kuchni przyrządzimy z nim mnóstwo...
  • Krem z topinamburu 21 sty 2015, 17:07 Topinambur to bardzo stare, ale mało znane polskie warzywo. Można go jeść na surowo, pieczony i gotowany. Świetnie sprawdza się właśnie w formie zupy, ale też jako dodatek do dań głównych, sałatek, przystawek czy nawet deserów ze względu na swój słodkawy smak.
  • Dość nietypowa zupa grzybowa 31 sty 2015, 13:22 Skład 3 pętka dobrej kiełbasy (my użyliśmy kiełbasy podsuszanej) 3 marchewki 1/2 szklanki zielonego groszku (może być mrożony) 1/2 szklanki zielonej fasolki szparagowej (może być mrożona) 1 średniej wielkości cebula 1 szklanka...
  • Chińszczyzna z wieprzowiną i warzywami z patelni 31 sty 2015, 15:12 Skład (na około 4 porcje) 1 opakowanie chińskiego makaronu Chow Mein 50 dag łopatki wieprzowej bez kości 4 marchewki 20 dag zielonej fasolki szparagowej (my użyliśmy mrożonej) 1 nieduży por 3 ząbki czosnku 1 mała papryczka chilli 2...
  • Jedno miejsce, wyjątkowe jedzenie 31 maj 2015, 14:59 Przez wiele lat pracowałem w najlepszych restauracjach we Włoszech, Francji i Hiszpanii. I wiem, że najważniejsze w kuchni są dobre produkty.
  • Mrożenie owoców i warzyw 8 wrz 2015, 11:16 Lato powoli dobiega końca. Tym samym kończy się także sezon na wiele owoców i warzyw, np. maliny, jeżyny, truskawki, jagody, bób i inne. Nie znaczy to jednak, że musimy pożegnać się z ulubionymi owocami czy warzywami aż do przyszłego roku. Co prawda obecnie, nawet zimą, w...
  • Naturalnie w kuchni: Jak przechowywać warzywa? 5 lip 2016, 11:49 Warzywa - najlepsze są świeże i pachnące. Cenimy je za moc składników odżywczych. By zachowały tą świeżość oraz wartość odżywczą, powinniśmy je przechowywać w odpowiednich warunkach. Zatem które warzywa trzymać...