Wyniki wyszukiwania: Znaleziono 15 tekstów

  • 10 ton masła skażonego E. coli na polskim rynku? Interweniuje prokuratura 2 mar 2018, 21:56 Spółdzielnia Mleczarska Września wypuściła na rynek 10 ton masła z bakterią E. coli – taka informacja pojawiła się w „Wiadomościach Wrzesińskich”, tygodnik lokalny, ukazujący się na terenie powiatu wrzesińskiego. Do akcji wkroczyła już prokuratura.
  • Polscy studenci skonstruowali robota podającego posiłki 7 sty 2018, 18:29 Zespół studentów i absolwentów z Politechniki Wrocławskiej skonstruował Bistrobora, czyli maszynę do samoobsługowej sprzedaży ciepłych posiłków. Twórcy podkreślają, że to pierwsze takie urządzenie na świecie.
  • Woda, którą możesz zjeść. Naukowcy stworzyli jadalne „butelki” 14 kwi 2017, 17:47 Trzej studenci wzornictwa przemysłowego z Londynu stworzyli w pełni biodegradowalny, tani w produkcji pojemnik zatrzymujący wodę, który można w całości zjeść. Opakowanie wykonane zostało z mieszanki alginianu sodu oraz chlorku wapnia. Celem rozwiązania ma być ograniczenie...
  • Kultura kulinarna i studia o winie- nowe kierunki na uczelniach 12 maj 2014, 9:56 Już od tego roku Uniwersytet Warszawski i Collegium Civitas zapraszają na studia związane z gastronomią. Studenci nie będą uczyć się na nich gotowania czy produkcji wina, a aspektów społecznych związanych z tymi aktywnościami.
  • Zbliża się sesja? Łykaj tran 5 sty 2012, 11:45 Tran wpływa pozytywnie na koncentrację i zapamiętywanie nowych wiadomości. Dlatego zimą warto sięgnąć po tran i wzbogacić o niego codzienną dietę - szczególnie w czasie wzmożonej koncentracji i pracy umysłowej, która towarzyszy studentom w czasie sesji.
  • Od jedzenia humor się zmienia. Raport KUPCA 13 cze 2016, 9:54 Nawyki żywieniowe Polaków i ich stosunek do przekąsek w 2016 roku Jak o swoją codzienną dietę dbają Polacy? Czy stosują się do zaleceń ekspertów i jednocześnie czerpią z kuchni to, co najlepsze? Jaką pozycję w polskim menu...
  • Polacy kochają fast-foody 13 mar 2010, 8:50 Polacy rzadko jadają poza domem, a jeśli już to robią wybierają pizzerie albo fast foody - wynika z badań GfK Polonia przeprowadzonych dla "Rzeczpospolitej". Aż 57 procent deklaruje, że w ogóle nie jada posiłków poza domem. Najwięcej osób niechętnych stołowaniu się na mieście...
  • Agresora potraktuj batonem - cukier łagodzi obyczaje 27 lip 2010, 9:13 Spożycie czegoś słodkiego w stresującej sytuacji łagodzi agresywne reakcje u osób szczególnie do nich predysponowanych - wynika z badań, które publikuje pismo "Journal of Experimental Social Psychology".
  • Czy na pewno kierujesz się tylko smakiem? 15 wrz 2011, 11:51 Okazuje się, że to, co wiesz o produkcie może wpływać na postrzeganie jego smaku. Czy bowiem szwajcarska czekolada nie wydaje się smaczniejsza niż ta z Chin? Czy na degustacji wina, smakowałoby ci bardziej pochodzące z południa Europy czy z Indii? Aby zbadać zachowania...
  • Polacy chcą się uczyć jak tłoczyć wino 9 maj 2012, 9:35 Około 150 osób uczestniczy w szkoleniu dla początkujących winiarzy i osób, które chciałyby nauczyć się uprawiać winorośl oraz produkować wino. Szkolenie zorganizowało Stowarzyszenie Winiarzy Podkarpacia - poinformowała sekretarz stowarzyszenia Ewa Wawro.
  • Bruksela debatuje nad bezpieczną żywnością 16 cze 2010, 13:07 Zapewnienie bezpieczeństwa żywności i ochrona zdrowia to temat przewodni Europejskiego Tygodnia Weterynaryjnego (ETW), który rozpoczął sie 14 czerwca. W ramach ETW, organizowanego przez Komisję Europejską i Europejską Federację Lekarzy Weterynarii (FVE), odbyła się dwudniowa...
  • Większość Polaków przekonana, że jada zdrowo 15 lis 2010, 15:37 Trzy czwarte respondentów CBOS uważa, że odżywia się zdrowo lub bardzo zdrowo; jednak nawyki żywieniowe odbiegają od zaleceń dietetyków dotyczących np. jedzenia jarzyn, owoców i ryb - zauważa ośrodek w sondażu.
  • Pijesz napoje energetyczne? Uważaj na alkohol 20 gru 2010, 12:44 Jeśli nie wyobrażasz sobie dnia bez napoju energetycznego jest bardzo prawdopodobne, że uzależnisz się od alkoholu - wynika z badań przeprowadzonych na Uniwersytecie w Meryland. Powód? Zawarta w napojach energetycznych kofeina "maskuje" efekty spożycia alkoholu.
  • Lodowe wino - wyższa szkoła jazdy 10 lis 2011, 12:31 Adam Kiszka, z Uniwersytetu Jagiellońskiego zachęcony sukcesem produkowanego na potrzeby uczelni wina Novum, postanowił stworzyć nowe wino - lodowe.
  • Dbasz o mózg? Napij się wina i zdrzemnij się 12 sty 2012, 14:11 Mózg jest w stanie przetwarzać kilka milionów informacji na sekundę - to nasz osobisty twardy dysk, który gromadzi ogromne ilości danych. Mimo to zachowanie go w dobrej kondycji, pozwalającej mózgowi prawidłowo funkcjonować przez lata, nie wymaga od nas dużego wysiłku.