Wyniki wyszukiwania: Znaleziono 477 tekstów

  • W piekarniach pojawił się chleb ze... świerszczy. Co myślą o nim klienci? 23 lis 2017, 19:45 Piekarnia Fazer w Helsinkach jest pierwszym na świecie sklepem, w którym kupić można chleb zrobiony ze sproszkowanych świerszczy. Szef firmy przekonuje, że chleb jest źródłem białka i dobrym sposobem na zapoznanie się z żywnością na bazie owadów.
  • Buraczki z pomarańczą? Sprawdź letni przepis według Roberta Sowy 6 cze 2016, 14:22 Zdrowe, lekkie i pożywne, czyli miks warzyw, owoców i kaszy. Oto nowe danie Roberta Sowy
  • Prosta kuchnia Roberta Sowy 19 maj 2016, 16:15 Zupy i przystawki, dania rybne i mięsne, ciasta i desery, wegetariańskie sałatki… W swojej najnowszej książce „Krok po kroku z Robertem Sową” znany szef kuchni sprzedaje nieskomplikowane dania nawet dla początkujących kucharzy.
  • Na majówkę: burger witaminowy według Roberta Sowy 25 maj 2016, 13:04 Idealny na majówkowy grill podczas drugiego w tym miesiącu długiego weekendu. Szybki, zdrowy, witaminowy. Oto przepis na domowy burger Roberta Sowy.
  • Makaron podstawą zbilansowanej diety 15 paź 2015, 19:44 Według badań Polacy zjadają rocznie ok. 5 kg makaronu, w porównaniu z takimi makaronowymi smakoszami jak Włosi czy Wenezuelczycy, to stanowczo mało. Biorąc pod uwagę, że węglowodany, których dostarcza makaron są podstawą piramidy żywieniowej to powinniśmy jadać go częściej -...
  • Dietetycy: Chleb to najważniejszy element zbilansowanej diety, ale... 22 paź 2014, 8:00 Ze statystyk wynika, że w perspektywie ostatnich dwóch dekad spożycie chleba w Polsce spadło o połowę. Tymczasem zarówno piekarze, jak i specjaliści od żywienia przekonują, że pieczywo jest nie tylko smaczne, lecz także zdrowe.
  • Sery żółte dla zestresowanych 11 sie 2016, 7:26 Produkty mleczne to nie tylko źródło wapnia, ale także łatwo przyswajalnego magnezu. Szczególnie warto zwrócić uwagę na sery żółte, które dzięki swojemu wszechstronnemu wykorzystaniu i pysznemu smakowi, mogą stanowić doskonałe uzupełnienie diety w magnez.
  • Chcesz być jak gwiazda tenisa? Zastosuj dietę bezglutenową 1 sie 2011, 7:32 Novak Djokovic wygrał w tym roku 48 meczów, a poniósł tylko jedną porażkę, dzięki czemu został liderem rankingu ATP World Tour. Przyczyną sukcesów serbskiego tenisisty jest specjalna dieta bezglutenowa, która wyeliminowała jego problemy zdrowotne.
  • Jak z "morza diet" wyłowić tę najlepszą? 24 sty 2011, 14:06 Tyle jest rodzajów diet, ile ryb w oceanie. Jak spośród nich wybrać dietę najlepiej dostosowaną do indywidualnych potrzeb organizmu? Oto jest pytanie. Poniżej zestawienie kilku najpopularniejszych diet, które może pomóc w znalezieniu rozwiązania.
  • Dieta Paleo – chwilowa moda czy rewolucja w podejściu do żywienia? 5 lip 2017, 10:53 Dieta Paleo to jedna z najbardziej popularnych diet w ostatnich latach. Mówią o niej lekarze, dietetycy, stosują gwiazdy sportu i popkultury. Co powinniśmy wiedzieć na jej temat i czy warto pokusić się o wprowadzenie zmian w swoim codziennym menu? O tym w poniższym artykule.
  • Jakie błędy w kuchni popełniają Polacy? 6 paź 2015, 10:46 Zdajemy sobie sprawę, jak wiele korzyści daje zbilansowana dieta i posiłki na bazie świeżych produktów, jednak brak doświadczenia w kuchni powoduje, że podczas przygotowywania dań aż 90 proc. Polaków popełnia błędy. Najczęściej gotują potrawy zbyt długo. Nadal popularne jest...
  • Posłanka .Nowoczesnej pyta MON o... grochówkę u Rydzyka. Jest wyjaśnienie resortu 19 lip 2016, 16:31 Joanna Scheuring-Wielgus z .Nowoczesnej wystosowała do ministra obrony narodowej interpelację. Posłankę zainteresowała kwestia wydawania posiłków przez wojskowych podczas uroczystości konsekracji Kościoła pod wezwaniem Najświętszej Maryi Panny Gwiazdy Nowej Ewangelizacji i św....
  • Chemia na talerzu 27 kwi 2015, 7:53 Wraz z intensywniejszą uprawą roślin, na naszym talerzu pojawia się coraz więcej chemii. Stosowana jest powszechnie do oprysków roślin, aby je uchronić przed szkodliwymi owadami, pleśniami i innymi mikroorganizmami, które mogą zagrozić dobrym zbiorom, a tym samym przynieść...
  • Podstępne posiłki stołu rodzinnego – dlaczego najmłodsi nie powinni ich spożywać? 27 cze 2017, 9:25 Prawidłowe żywienie dziecka, szczególnie w 1000 pierwszych dni – najważniejszym okresie jego życia, jest jednym z kluczowych czynników zapewniających mu optymalny rozwój. Niemowlęta i małe dzieci potrzebują żywności bezpiecznej i odpowiedniej jakości, dopasowanej do ich...
  • Zdrowe i naturalne. Najnowsza śniadaniowa propozycja Sante 24 lis 2016, 14:15 Firma Sante wprowadza na rynek kolejny produkt śniadaniowy, tym razem stworzony specjalnie dla dzieci. Sante Smart Teens to chrupki zbożowe w pięciu smakach bez żadnych sztucznych dodatków – w 100% ze składników pochodzenia naturalnego. Zawierają pełne ziarno, naturalną...
  • GiS ostrzega przed nasionami chia. Producentom grożą kary 23 lip 2017, 16:36 Główny Inspektor Sanitarny otrzymał informację o niedozwolonym zastosowaniu nasion szałwii hiszpańskiej (chia) w niektórych kategoriach środków spożywczych (np. jogurtów, deserów).
  • Najdroższe przekąski świata 5 lis 2009, 17:14 Każdy z nas ma ogólne wyobrażenie o tym, co mogą jeść najbogatsi ludzie świata - homary, ostrygi, kawior - obowiązkowo popijane francuskim szampanen. Takie są pierwsze skojarzenia, jeśli chodzi o potrawy, znajdujące się na stołach milionerów. Okazuje się jednak, że stereotypy...
  • UE płaci za miłość do oleju rzepakowego 5 lip 2011, 15:56 "Pokochaj olej rzepakowy " - to program, który ma promować wartości odżywcze i zdrowotne oleju rzepakowego. KE przyznała w końcu czerwca dofinansowanie do kampanii, która ruszy jesienią. Prowadzić ją będzie Polskie Stowarzyszenie Producentów Oleju.
  • Czarna herbata działa odkażająco i pomaga w leczeniu niestrawności 4 lut 2015, 15:10 Specjaliści do spraw żywienia przekonują, że oprócz walorów smakowych, herbata ma też działanie lecznicze – odkaża organizm, zwalcza wolne rodniki, poprawia pracę układu trawiennego i obniża cholesterol. Poza tą najbardziej popularną, czyli czarną – smakosze mają do wyboru...
  • Polska jako pierwszy kraj w Europie będzie oznaczać produkty prozdrowotne? 5 lut 2016, 12:05 Z informacji "Rzeczpospolitej" wynika, że Polska jako pierwszy europejski kraj będzie stosować specjalne oznaczenia na produktach spożywczych, dzięki którym klient będzie wiedział czy wybrany przez niego produkt jest zdrowy.
  • Kardamon na zdrowie 18 sty 2010, 15:36 Kardamon to zaraz po szafranie najdroższa przyprawa świata. Na jego cenę wpływają duże wymagania tej rośliny co do sposobu uprawy. Jest wykorzystywany od 3000 lat w Indiach i Chinach, gdzie stosuje się go jako remedium w chorobach płuc, układu pokarmowego, w gorączce,...