Wyniki wyszukiwania: Znaleziono 613 tekstów

  • Polscy studenci skonstruowali robota podającego posiłki 7 sty 2018, 18:29 Zespół studentów i absolwentów z Politechniki Wrocławskiej skonstruował Bistrobora, czyli maszynę do samoobsługowej sprzedaży ciepłych posiłków. Twórcy podkreślają, że to pierwsze takie urządzenie na świecie.
  • Kebab podzielił eurodeputowanych. Chodziło o jeden składnik 14 gru 2017, 14:03 Decyzją Parlamentu Europejskiego zezwolono na dodawanie fosforanów do mięsa, używanego przy produkcji kebabów. Tym samym zostały rozwiane obawy wielu osób przed ewentualnym całkowitym zakazem sprzedaży popularnej potrawy.
  • Wieprzowina w tatarze wołowym i mnóstwo konserwantów. UOKiK wziął pod lupę mięso w polskich sklepach 13 gru 2017, 16:25 Inspekcja handlowa przeprowadziła na zlecenie Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów badanie jakości surowego mięsa w 168 sklepach i hurtowniach. Wyniki są zatrważające.
  • Brytyjskie media piszą o najstarszej restauracji w Europie. Chodzi o polski lokal 23 lis 2017, 11:30 Gościła takich klientów jak Chopin, Goethe, Słowacki. Ta ponad 700-letnia restauracja uważana jest za najstarszą w Europie. Co więcej, znajduje się we Wrocławiu, w budynku miejskiego ratusza.
  • Co nam szkodzi, na co uważać? 7 składników żywności, przed którymi ostrzegają eksperci 31 sie 2017, 13:53 Naukowcy i dietetycy biją na alarm: polskie dzieci jedzą coraz gorzej. Jeśli nie zaczniemy walki z naszymi żywieniowymi grzechami, czeka nas plaga otyłości oraz drastyczny wzrost chorych na serce i cukrzycę. Jakie najczęściej popełniamy grzechy żywieniowe?
  • Polskie dzieci jedzą śmieci 27 sie 2017, 20:00 Naukowcy i dietetycy biją na alarm: polskie dzieci jedzą coraz gorzej. Jeśli nie zaczniemy walki z naszymi żywieniowymi grzechami, czeka nas plaga otyłości oraz drastyczny wzrost chorych na serce i cukrzycę.
  • Katarzyna Bosacka: Bez czytania etykiet nie da się kupić nawet chleba 31 sie 2017, 13:09 Naukowcy i dietetycy biją na alarm: polskie dzieci jedzą coraz gorzej. Jeśli nie zaczniemy walki z naszymi żywieniowymi grzechami, czeka nas plaga otyłości oraz drastyczny wzrost chorych na serce i cukrzycę. Jak zmienić przyzwyczajenia i czego unikać? Radzi Katarzyna Bosacka,...
  • Jak poprawić żywienie dzieci? Radzi Robert Makłowicz 31 sie 2017, 13:27 Naukowcy i dietetycy biją na alarm: polskie dzieci jedzą coraz gorzej. Jeśli nie zaczniemy walki z naszymi żywieniowymi grzechami, czeka nas plaga otyłości oraz drastyczny wzrost chorych na serce i cukrzycę. Jak zmienić przyzwyczajenia i czego unikać? Radzi Robert Makłowicz...
  • Kuchnia Węgier 18 sie 2017, 14:24 Sezon urlopowy w pełni. Jak zawsze w tym okresie na urlopowiczów czeka wiele atrakcji, nie tylko kulturalnych. Ciepłe wieczory to doskonała okazja do poznania nowych kultur i smaków. Tu z pomocą nadciągają punkty gastronomiczne na Bulwarach w Warszawie nad Wisłą.
  • Zaskakujący efekt diety opartej na suszonych warzywach 6 paź 2017, 11:15 W grupie 60 kobiet przeprowadzono 3-miesięczny program redukcji masy ciała obejmujący zastosowanie diety niskoenergetycznej zgodnej z wytycznymi diety DASH, w której 3-4 porcje warzyw dziennie zastąpiono warzywami podawanymi w formie suszonej opracowanej przez markę Warzyw Kubek.
  • Maślany sukces: polskie herbatniki Leibniz będą miały taki sam skład jak te niemieckie 14 mar 2017, 14:02 Herbatniki Leibniz sprzedawane Niemcom mają więcej masła w składzie. Te sprzedawane Polakom zamiast masła zawierają olej palmowy. Jak dowiedział się tygodnik ,,Wprost" wkrótce ma się to zmienić i receptura herbatników dla Niemców i Polaków ma być taka sama.
  • Amerykanie boją się aspartamu. Zmieni się skład Pepsi Light 26 kwi 2015, 12:50 Koncern PepsiCo Inc walczy o klientów na rynku napojów niskokalorycznych. Ogłoszono, że zmieni się skład amerykańskiej Pepsi Light.
  • Składnik rybiego tłuszczu pomaga chronić mózg po udarze 12 lis 2010, 10:56 Kwas tłuszczowy obecny w rybach zmniejsza uszkodzenie mózgu po udarze niedokrwiennym jeśli poda się go w ciągu pięciu godzin od zdarzenia - wynika z badań na szczurach, które publikuje pismo "Translational Stroke Research".
  • Czy wiesz, że seler zawiera aż 86 cennych składników? 14 wrz 2011, 15:43 Seler naciowy uznawany jest za jedno z najstarszych warzyw na świecie. Przez starożytnych uznawany był za roślinę magiczną oraz kojącą nerwy. W medycynie ludowej nasiona selera wykorzystywano, jako lek na wzdęcia i niestrawności oraz jako środek moczopędny.
  • Margaryna dziedziczy wszystkie dobre składniki z olejów 28 sty 2015, 11:24 Tłuszcze są równie ważne dla organizmu człowieka jak witaminy czy minerały. Dostarczają dużo energii, są niezbędne w utrzymywaniu odpowiedniej temperatury ciała i są głównym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Według zasad zdrowego żywienia całkowity udział tłuszczu w...
  • Etykieta - jak czytać ? 28 kwi 2015, 9:47 Czytanie etykiet produktów spożywczych powinno stać się nawykiem każdego konsumenta, który chce się świadomie odżywiać. Same etykiety dostarczają wielu informacji, które mogą pomóc w komponowaniu zdrowego jadłospisu oraz w wyborze składników, które z punktu widzenia...
  • Klienci gorszego sortu: czym zagraniczne koncerny faszerują Polaków. Gorsza jakość, wyższa cena 12 mar 2017, 20:05 Dla niektórych firm Polska stała się śmietnikiem Europy. ,,Wprost” dotarł do przykładów produktów, które mają gorszy skład w Polsce, a lepszy w Europie Zachodniej. Chociaż tu i tam są sprzedawane pod tą samą marką.
  • Zdrowe i naturalne. Najnowsza śniadaniowa propozycja Sante 24 lis 2016, 14:15 Firma Sante wprowadza na rynek kolejny produkt śniadaniowy, tym razem stworzony specjalnie dla dzieci. Sante Smart Teens to chrupki zbożowe w pięciu smakach bez żadnych sztucznych dodatków – w 100% ze składników pochodzenia naturalnego. Zawierają pełne ziarno, naturalną...
  • Tylko co trzeci Polak wie co je 18 lip 2012, 15:54 Na opakowaniu żywności powinny być m.in. informacje o składnikach produktu, w tym o substancjach dodatkowych, składnikach alergennych i GMO - przypomina Federacja Konsumentów. Według producentów żywności tylko 30 proc. konsumentów czyta informacje na opakowaniach.
  • Kolor z insekta i wołowina w daniach vege. Siedem zaskakujących faktów o żywności 14 lis 2011, 12:44 Jak się robi smak truskawki? Dlaczego do lodów dodaje się wodorosty? Jaki insekt wchodzi w skład Twojego obiadu? Przedstawiamy siedem zaskakujących faktów o żywności produkowanej masowo.
  • Warmińsko-mazurskie: przetwory mięsne... bez mięsa 13 sie 2012, 15:42 W ponad 40 proc. skontrolowanych w woj. warmińsko-mazurskim przetworów z mięsa czerwonego wykryto tańsze dodatki w postaci skrobi czy surowców sojowych. Producenci nie informowali o rzeczywistym składzie tych wyrobów - podał Inspektorat Jakości Handlowej.
  • Ania biega: Jak polubić brokuł... Pappardelle z zielonymi różyczkami 26 mar 2015, 15:30 Brokułu nie lubiłam programowo. Od kilkunastu lat, kiedy to na jakiejś wystawnej imprezie podano go we wcieleniu tak paskudnym, że jeszcze długo wzdragało mnie na sam widok. Z czasem wstręt przemogłam i zdarzało mi się przyswajać brokuł – ale w wersji maksymalnie...
  • Pudding jaglano-migdałowy z kurkumą i borówkami 24 maj 2016, 14:40 Ta kombinacja zaledwie kilku składników wzmocni nasz układ immunologiczny. Oto przepis na zdrowy pudding według Marka Zaremby.
  • Jedzenie przyszłości. Szklanka napoju zastąpi posiłek? 26 maj 2014, 11:58 25-letni amerykański informatyk stwierdził, że żal mu czasu i pieniędzy na przygotowywanie tradycyjnych posiłków. Opracował więc recepturę napoju, który - jego zdaniem - dostarcza wszelkich niezbędnych składników odżywczych - informuje dailymail.co.uk.
  • Czas na fito(r)ewolucję! 12 mar 2015, 14:46 Jeśli Twoja dieta jest odpowiednio zbilansowana, nietrudno dostarczyć organizmowi składników odżywczych, których potrzebuje. Jednakże, menstruacja, menopauza, ciąża, wahania poziomu hormonów wpływają na zwiększone zapotrzebowanie na pewne kluczowe składniki odżywcze.
  • Nutella rakotwórcza? UE ostrzega, a sieć marketów wycofuje produkt z półek 13 sty 2017, 12:44 W związku z unijnymi ostrzeżeniami, największa sieć marketów we Włoszech postanowiła wycofać Nutellę ze sprzedaży. Czy Unia wymusi zmiany w składzie popularnego produktu?
  • Kurkuma nie tylko w kuchni 11 lut 2011, 18:05 Kurkuma, jedna z podstawowych przypraw kuchennych w krajach Azji i Bliskiego Wschodu (m.in. wchodzi w skład curry), wspomaga procesy naprawy tkanki nerwowej, zwłaszcza po udarze mózgu – wynika z badań, które zaprezentowano w Los Angeles na międzynarodowej konferencji...
  • Przeziębienie? Zwalcz je czosnkiem i cebulą 23 gru 2011, 9:29 Składniki pożywienia, które zjadamy na co dzień, mają wpływ na funkcjonowanie organizmu. Odpowiedni dobrane posiłki mogą pomóc uniknąć nam drobnych infekcji organizmu. Warto sięgnąć po naturalne produkty, aby uchronić się przed przeziębieniem.
  • Chcesz się wolniej starzeć? Lepiej ogranicz kalorie 3 lut 2012, 10:58 Dieta niskokaloryczna, ale bogata we wszystkie potrzebne składniki, może skuteczniej spowalniać starzenie się niż aktywność fizyczna.
  • Czy "biała śmierć" jest śmiercionośna? 1 wrz 2011, 14:03 Sól, biała mąka i cukier – te produkty są stałym składnikiem diety niemal każdego z nas. Sól jest doskonałym konserwantem żywności, biała mąka to źródło stosunkowo tanich w produkcji kalorii, a cukier - jak wiadomo - „krzepi”. Tymczasem dietetycy często...