Wyniki wyszukiwania: Znaleziono 394 tekstów

  • Rosół z pieczonej kaczki w azjatyckim stylu 21 sty 2015, 16:56 Rosół z pieczonej kaczki przygotowuje się dosyć długo, ale nie wymaga on od nas dużo pracy.
  • Kurczak curry z zieloną pastą i fasolką szparagową 3 wrz 2015, 12:28 Skład (na 2 porcje) filet z kurczaka 3 łyżeczki curry 1 łyżeczka kurkumy 3 ząbki czosnku sól, pieprz 2 limonki 1 pęczek pietruszki 1 nieduża dymka oliwa z oliwek zielona fasolka szparagowa ryż Przygotowanie Pozbywamy się błonek z...
  • Fasolka po bretońsku 31 sty 2015, 15:17 Skład 50 dag fasoli 30 dag kiełbasy 6 dużych, świeżych pomidorów 4 ząbki czosnku 1 duża cebula mały słoiczek koncentratu pomidorowego 2 papryczki chilli 4 liście laurowe sól i pieprz ziele angielskie łyżeczka oregano 2 łyżeczki...
  • Czerwona papryka faszerowana fasolką po bretońsku 22 kwi 2015, 14:37 Skład 50 dag fasoli 30 dag kiełbasy  6 dużych, świeżych pomidorów 4 ząbki czosnku  1 duża cebula mały słoiczek koncentratu pomidorowego 2 papryczki chilli 4 liście laurowe sól i pieprz ziele angielskie łyżeczka oregano 2 łyżeczki...
  • Danie z fasolą Kidney 18 lut 2015, 15:13 Składniki 45 g fasoli kidney 150 g cukinii 100 g pieczarek 75 g marchwi 1 puszka pomidorów 1 cebula 1 ząbek czosnku  1 łyżka oleju rzepakowego szklanka wody sól morska Wykonanie Fasolę płuczemy pod zimną wodą, następnie należy ją...
  • Rosół z nutką Azji 12 sty 2015, 18:44 Czy to możliwe, że zupa może doskonale działać na cerę? Jeśli tak, ta rozgrzewająca, azjatycka potrawa będzie hitem wśród wszystkich kobiet.
  • A jednak lepiej posolić 13 cze 2011, 15:46 Lekarze ostrzegają przed nadmiernym spożywaniem soli podkreślając, że sól powoduje niewydolność serca i udar mózgu. Okazuje się jednak, że nadmierne spożywanie soli nie jest tak groźne jak jej niedobór.
  • Wojna z solą 20 kwi 2010, 14:59 Amerykańskie władze planują stopniowe ograniczanie dopuszczalnej ilości soli w sprzedawanych produktach. Ich zdaniem, w ten sposób zmniejszy się konsumpcję soli, a co za tym idzie liczbę zgonów spowodowanych nadciśnieniem i chorobami serca.
  • Sól kamienna, morska czy kuchenna – którą wybrać? 29 mar 2012, 13:43 Sól ma nie tylko nadaje smak potrawom. Ma także silne działanie konserwujące, a niekiedy nawet lecznicze. Znajdziemy ja w niemal każdej kuchni, jednak nie każdy wie, że sól soli nierówna. Na sklepowych półkach znajdziemy wiele rodzajów soli spożywczych. Sól kuchenna, morska i...
  • Otyłość u dzieci. Najbardziej szkodzi nadmiar soli i cukru 13 sie 2015, 17:49 W potrawach dla dzieci nie powinno się nadużywać soli i cukru – podkreślają dietetycy. Najmłodszych trzeba przyzwyczajać do naturalnego smaku warzyw, owoców i przygotowywanych na ich bazie przekąsek. Dlatego gotowe dania w słoiczkach nie są przez producentów doprawiane i...
  • Sól jednak (nie zawsze) szkodzi? 30 cze 2011, 8:51 Od lat lekarze zalecają ograniczenie spożycia soli, bez względu na stan zdrowia. Jednak ostatnie badania, w których brali udział także polscy naukowcy, nie potwierdzają słuszności takich ogólnych zaleceń.
  • Chińczycy kupują sól bo boją się promieniowania 17 mar 2011, 10:13 Chińczycy masowo wykupują sól wierząc, że ochroni ich przed skutkami promieniowania radioaktywnego, które miałoby do nich dotrzeć z uszkodzonej japońskiej elektrowni atomowej Fukushima. Rząd w Pekinie zapewnia, że wyciek nie zagraża Chinom.
  • Jak sól, to najlepiej morska 14 lip 2011, 10:12 Coraz częściej sięgamy po sól morską. Dla naszego zdrowia, to bardzo dobra wiadomość.
  • Lubisz solić? Pamiętaj o potasie 12 lip 2011, 15:24 O tym czy sól jest szkodliwa decyduje nie tylko zbyt duże jej spożycie. Dla zdrowia bardziej niekorzystne jest, gdy na duże spożycie soli nakłada się mała zawartość potasu w diecie - sugerują badania opublikowane przez "Archives of Internal Medicine".
  • Polacy wciąż spożywają za dużo soli 11 kwi 2012, 13:14 Przeciętny Polak codziennie spożywa 7,63 g soli dodanej, czyli takiej, która używana jest w domach do solenia i przygotowywania potraw – wynika z najnowszego raportu SGGW w Warszawie. Faktyczne spożycie soli jest jednak jeszcze większe.
  • Solą zdrowiu nie posłodzisz 1 lip 2010, 13:53 Cichy zabójca – tak często nazywana jest sól. Kardiolodzy i dietetycy ostrzegają, że jemy jej stanowczo za dużo. Często zapominamy, jak zły wpływ ma na nasze zdrowie.
  • Pożegnanie z solą 1 cze 2010, 13:33 Zamiast walczyć z nadciśnieniem lekami, wystarczy ograniczyć spożywanie soli - twierdzą naukowcy z Indiana University.
  • Chroń dziecko przed solą i cukrem 5 paź 2011, 14:43 90 proc. dzieci w wieku od roku do trzech lat je za dużo soli, a 80 proc. za dużo cukru. Dieta dzieci jest zbyt uboga w wapń i witaminę D - wynika z badania "Kompleksowa ocena sposobu żywienia dzieci w wieku 13-36 miesięcy w Polsce" przeprowadzonego na reprezentatywnej próbie...
  • Niemieccy piekarze nadużywają soli 23 mar 2010, 12:42 Komisja Europejska skrytykowała niemieckich producentów chleba. Zdaniem urzędników, wielokrotnie zdarza się, że przekraczana jest dopuszczalna ilość soli w wypiekach.
  • Fasola korczyńska pod ochroną UE 13 lip 2010, 11:45 Komisja Europejska przyjęła decyzję o objęciu unijnym "chronionym oznaczeniem geograficznym" dwóch polskich produktów: fasoli korczyńskiej oraz miodu kurpiowskiego - poinformował serwis prasowy komisarza ds. rolnictwa Daciana Ciolosa.
  • Legendarny muzyk chwali polską kuchnię. „The kluski in Toruń was delicious” 10 gru 2016, 16:35 Znany na całym świecie Sting pokochał smak polskiego rosołu. Podziękował również za wizytę w naszym kraju.