Wyniki wyszukiwania: Znaleziono 19 tekstów

  • Trener duńskich szczypiornistek narzeka na niemieckie jedzenie. „Jakby świnie popełniły samobójstwo” 5 gru 2017, 15:49 Trener kobiecej reprezentacji Danii w piłce ręcznej Klavs Bruun Joergensen skrytykował jedzenie, które było serwowane przez organizatorów w niemieckim hotelu. Szkoleniowiec narzekał także na tłum w jadalni oraz dietę, która sprawia, że jego zawodniczki są „ociężałe” w grze.
  • Czarny bez - czyli jak nie dać się wirusom 27 mar 2015, 15:20 "W marcu, jak w garncu" - pogoda w tym okresie bywa kapryśna i nie raz odczuliśmy to na własnej skórze. Lekarze apelują, że przełom zimy i wiosny to okres wzmożonych zachorowań na przeziębienie i grypę, których przyczyną są wirusy....
  • Domowy chleb pszenno-żytni 31 sty 2015, 11:41 Skład: 1kg mąki żytniej pytlowej 1kg mąki pszennej 50g drożdży 150ml mleka cukier woda oliwa sól opcjonalnie można także dodać ½ szklanki suszonych pestek (dyni, słonecznika itp.) Zaczynamy Zakwas:300g mąki żytniej należy...
  • Spaghetti w szpinakowym pesto 23 lut 2015, 16:47 Skład 200 gram  makaronu spaghetti 10 dag świeżych liści szpinaku kilka listków bazylii 2 ząbki czosnku 3 łyżki startego sera grana padano 4-5 łyżek oliwy sól i pieprz do smaku Zaczynamy Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg przepisu...
  • Pierogi z serem i sosem miętowym 12 cze 2015, 11:44 Skład. Ciasto 2 szklanki mąki orkiszowej 1 szklanka mąki pszennej ok. 300ml ciepłej wody 2 żółtka szczypta soli Farsz: 25 dag twarogu półtłustego 3 łyżki cukru 1/4 szklanki rodzynek Sos miętowy: pęczek świeżej mięty 1 szklanka...
  • Po czym poznać dobrą kawę? 16 cze 2016, 15:01 Większość osób pijących kawę ogranicza się zwykle do stwierdzenia, czy jest ona „dobra” lub „niedobra”. Te lakoniczne z pozoru stwierdzenia mają jednak swe uzasadnienie w wymiernych i obiektywnych wartościach, które są definiowane podczas tzw. oceny kawy przez osoby zajmujące...
  • Serowy zawrót głowy 27 cze 2016, 18:58 Polscy konsumenci rozsmakowali się w żółtych serach. Szukają na półkach zdrowych, bogatych w składniki odżywcze, świeżo krojonych produktów. Oczekiwaniom sprostała Spółdzielcza Mleczarnia Spomlek, w której ofercie znajdziemy szeroki wachlarz serów Serenada z innowacyjnymi...
  • Robot kuchenny: jak wybrać najlepszy model 1 lip 2016, 17:30 Większość z nas lubi gotować. Jednak czasem zniechęca nas długi proces przygotowywania. Dzięki robotom kuchennym może się to zmienić. Potrafią coraz więcej: od rozdrabniania warzyw po wyrabianie ciasta.
  • Kawa na ławę – proste triki na idealnie zaparzony napój 13 lip 2016, 18:59 Źródlana lub przefiltrowana woda, świeżo zmielone ziarna i... – poznaj najważniejsze sposoby na kawę lepszą, niż w restauracji.
  • Restauracja od kuchni, czyli jakich sprzętów nie powstydziłby się Gordon Ramsay 10 paź 2014, 14:33 Parafrazując słowa Salvadora Dalego, lepiej nie jeść w ogóle, niż jeść źle. W świecie, w którym za każdym rogiem można natknąć się na lokal gastronomiczny, o wyborze tego najlepszego nie decyduje tylko aspekt wizualny. To, co najważniejsze, pozostaje niezmienne – by...
  • W kuchni - Klub chrup, chrup... 25 maj 2009, 17:41 Papki nikt nie lubi. Ani informacyjnej, ani spożywczej. Dzieci uciekają przed rozgotowanym szpinakiem pod stół, a starsi w akcie protestu sięgają po pilota. Ale za to wszystko, co chrupiące, jest pyszne. Jędrne jabłko, skórka na  pieczonym kurczaku no i młode warzywa. A może...
  • Koszyczek piknikowy 16 cze 2009, 12:52 To nie jest zwykła wałówka. Banalne kanapki możesz upychać do torby, choćby i ekologicznej. Ale porządny piknik wymaga koszyka. Menu może być międzynarodowe, ale wiklina raczej polska.
  • Szynka za 8 tysięcy złotych 18 sty 2010, 11:43 W Londynie można kupić najdroższą szynkę świata. Jeśli ktoś chciałby jej spróbować musi liczyć się z tym, że za 100 gram zapłaci 114 złotych, a jeśli zechce kupić cale siedmiokilowe udo zapłaci ok. 8 tysięcy złotych. Jeśli jednak klient wysupła te parę złotych może liczyć na...
  • Rusza kolejny ogólnopolski Festwial Dobrego Smaku 3 sie 2010, 11:34 Nikogo, kto ceni dobrą kuchnię i najlepszej jakości produkty kulinarne, nie może zabraknąć w Poznaniu. Na IV Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku w dniach 12-15 sierpnia zapraszają producenci regionalnych specjałów ze wszystkich zakątków Polski i wielu miejsc w Europie. Nie...
  • Makaron przywędrował z Chin 21 sty 2011, 16:13 Chociaż modę na jedzenie makaronu zapoczątkowali Włosi, okazuje się, że najstarsze dania zawierające ten podstawowy składnik współczesnej kuchni pochodzą z...Chin. Jedzenie odnalezione przez archeologów W osadzie nad brzegiem Żółtej Rzeki ma niemal pół metra długości i ponad 4...
  • Wybuchnie trzecia wojna obwarzankowa? 3 lut 2011, 10:55 Nie jest wykluczone, że pod Wawelem wybuchnie trzecia wojna światowa. Będzie to wojna o ... obwarzanki, wynika z publikacji "Dziennika Polskiego".
  • Jarmark smaków i kolorów w Ochli z blinami na czele 30 mar 2011, 10:37 W skansenie w Ochli koło Zielonej Góry, po raz siódmy odbędzie się w niedzielę (3 kwietnia) tradycyjny jarmark Kaziukowy. Nie zabraknie na nim wyrobów rękodzieła ludowego, warsztatów artystycznych i tradycyjnych potraw.
  • Dlaczego nie warto myć kieliszków od szampana w zmywarce? 30 gru 2011, 12:31 Z okazji zbliżającego się Sylwestra i mijającego Roku Chemii American Chemical Society opublikowało w internecie film poświęcony chemii szampana.
  • Czosnku jest coraz mniej 8 kwi 2012, 13:01 Na świecie od kilku lat rośnie popyt na czosnek. Tylko w latach 2005-09 wzrósł on dwukrotnie. Tymczasem jego produkcja spada m.in. z powodu pracochłonnej uprawy. Największym producentem i eksporterem czosnku są Chiny.