Wyniki wyszukiwania: Znaleziono 178 tekstów

  • Wieprzowina w tatarze wołowym i mnóstwo konserwantów. UOKiK wziął pod lupę mięso w polskich sklepach 13 gru 2017, 16:25 Inspekcja handlowa przeprowadziła na zlecenie Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów badanie jakości surowego mięsa w 168 sklepach i hurtowniach. Wyniki są zatrważające.
  • Zalew wulgaryzmów na Instagramie Tigera. Internauci wściekli o 1 sierpnia 9 sie 2017, 12:50 Napis „1 sierpnia, dzień pamięci” i sugestywny środkowy palec obwiązany kokardką. Do tego hasło: „Chrzanić to co było, ważne to, co będzie!” Tak Tiger reklamował swój napój energetyczny. W środę po południu Maspex przeprosiła za incydent.
  • McDonald's „od kuchni” już widzieliśmy, pora na KFC. „Nagranie wykręca żołądki” 22 wrz 2017, 11:26 W sieci pojawiło się przyprawiające o mdłości wideo, które według zapewnień twórców miało zostać nagrane w jednej z restauracji sieci KFC. Ze słów pracowników dowiadujemy się m.in., że w danym lokalu popularny fastfood serwuje swoim klientom nieświeże jedzenie.
  • Lek(ko)strawne wakacje 29 sie 2017, 17:23 Niektórzy z nas mają go już na pewno za sobą, ale dla innych urlop nadal jest nieodległą perspektywą. Dalekie lub bliskie podróże przynoszą mnóstwo doznań kulinarnych.
  • Imbir - doskonała przyprawa, czy złoty środek leczniczy? 21 paź 2009, 17:54 Zbliża się okres zimowych przeziębień. Większość z nas od razu sięga wtedy po aspirynę, jednak są równie skuteczne i bardziej zdrowsze dla żołądka sposoby na rozgrzanie przeziębionego organizmu. Popularne stają się ostatnio herbaty ze świeżym imbirem. Mało kto wie, że korzeń...
  • Plac Nowy 1 8 wrz 2016, 10:22 Spacerując ulicami Kazimierza, nagle spostrzegasz piękny czerwony budynek z cegły z przestronnymi oknami. Czujesz się, trochę jak w Nowym Jorku a może jak w Amsterdamie, a przecież to krakowski Kazimierz. Ustawione na zewnątrz stoliki zachęcają do zatrzymania się,...
  • Żywność gorszej jakości dla naszej części Europy? Zaskakujące doniesienia po szczycie RE i głębszy problem 11 mar 2017, 13:56 W krytycznym pod adresem zachodniej Europy komentarzu dotyczącym reelekcji Donalda Tuska na stanowisko przewodniczącego Rady Europejskiej, a szerzej stosunku Europy Zachodniej do państw tzw. nowej UE, opublikowanym w „Die Welt”, pojawiła się zaskakująca informacja. Przywódcy...
  • Pszczoły wymierają, miodu nie będzie? 9 lis 2011, 11:04 Przyczyną masowego wymierania pszczół są chemiczne środki ochrony roślin z grupy neonikotynoidów - twierdzą nowosądeccy pszczelarze powołując się na badania francuskich naukowców. Bartnicy domagają się zakazu stosowania tych pestycydów w Polsce.
  • Kwarantanna drzew kakaowca na... brytyjskim uniwersytecie 17 lut 2015, 11:14 Przy Uniwersytecie w Reading istnieje komórka zajmująca się kwarantanną drzew kakaowca przewożonych z Ameryki Środkowej i Południowej do Afryki Zachodniej.
  • One cię rozgrzeją... 2 lut 2012, 11:41 Sok z malin, przyprawy korzenne czy rozmaryn są środkami, które starsze pokolenia stosowały przy przemarznięciach. Domowe sposoby mogą okazać naszym sprzymierzeńcem, gdy temperatura spada poniżej zera i wieje mroźny wiatr. Sprawdź, co sprawi, że szybko się rozgrzejesz.
  • Po chleb i ciastka do Marks & Spencer 30 lis 2010, 11:12 Pierwsza w Polsce piekarnia powstała w jednym ze sklepów sieci Marks & Spencer. Gorące pieczywo można dostać w nowo uruchomionym największym w Europie środkowej sklepie w warszawskich Domach Towarowych Wars & Sawa.
  • Moda na zdrową żywność nie mija 9 sty 2016, 18:44 Zdrowe odżywanie nie jest chwilową modą, ale coraz silniejszym trendem – wynika z badania przeprowadzonego przez Ośrodek Ewaluacji. Polacy chcą jeść zdrowo i odpowiedzialnie, dlatego coraz częściej wybierają żywność nieprzetworzoną, bez konserwantów i chemicznych dodatków. W...
  • Papryka - skarbnica witaminy C 22 kwi 2015, 14:10 Jak wszystkie psiankowate, papryka pochodzi z Ameryki Środkowej i Południowej. Do Europy sprowadzili ją Hiszpanie w XV wieku. Istnieje ponad 1000 różnych gatunków papryki, które różnią się między sobą wielkością, kształtem, kolorem, grubością części mięsistej i ostrością.
  • GiS ostrzega przed nasionami chia. Producentom grożą kary 23 lip 2017, 16:36 Główny Inspektor Sanitarny otrzymał informację o niedozwolonym zastosowaniu nasion szałwii hiszpańskiej (chia) w niektórych kategoriach środków spożywczych (np. jogurtów, deserów).
  • Czekolada ma już 3 tysiące lat! 14 kwi 2012, 11:20 Historia czekolady liczy 3 tys. lat, choć ledwie od niespełna 200 lat jemy ją w tabliczkach i bombonierkach. Służące do wyrobu czekolady ziarna kakaowca były niegdyś środkiem płatniczym, a kawiarnie, gdzie od XVII pito czekoladę – ogniskami rozmaitych rewolucji.
  • Czekolada uchroni przed udarem mózgu 3 mar 2010, 12:34 Znaleziono środek, który zmniejsza ryzyko udaru mózgu! Jest świetnie znany i powszechnie lubiany- to czekolada.
  • Pół miliona dzieci dostaje owoce z UE 24 mar 2010, 18:19 Ponad 570 tys. dzieci w drugim semestrze roku szkolnego 2009/2010 bezpłatnie otrzymuje owoce i warzywa w szkole - poinformowała Agencja Rynku Rolnego. To o 91 proc. więcej dzieci, niż w pierwszym semestrze. Unijny program "Owoce w szkole" realizowany jest od października 2009...
  • Papryczki chilli uratują nas przed bólem? 29 kwi 2010, 14:59 Badania nad papryczką chilii przyczyniły się do odkrycia nowego środka przeciwbólowego, który może uśmierzyć ból w zarodku.
  • UE wyda 10 milionów euro na owoce dla polskich dzieci 29 kwi 2010, 17:11 9,2 mln euro przypadnie w tym roku Polsce na program "Owoce w szkole" - ogłosiła Komisja Europejska, która podjęła ostateczną decyzję o podziale unijnych środków na ten cel w roku szkolnym 2010/11. Celem akcji, która trwa już drugi rok, jest krzewienie zdrowego trybu życia i...
  • Alergogenne konserwanty 7 paź 2010, 14:38 Glutaminian sodu, dwutlenek siarki, azotyny - środki chemiczne konserwujące żywność mogą wywoływać alergie oraz powodować astmę.
  • Peperoncino - znajdziesz ją w sosie, lodach i... sprayu 22 lip 2011, 6:06 W mieście Rieti w środkowych Włoszech zainaugurowano targi ostrej papryczki, zwanej po włosku peperoncino. W Rieti zaprezentowano 400 gatunków tego przysmaku z pięciu kontynentów.
  • Czy wiesz, że seler zawiera aż 86 cennych składników? 14 wrz 2011, 15:43 Seler naciowy uznawany jest za jedno z najstarszych warzyw na świecie. Przez starożytnych uznawany był za roślinę magiczną oraz kojącą nerwy. W medycynie ludowej nasiona selera wykorzystywano, jako lek na wzdęcia i niestrawności oraz jako środek moczopędny.
  • Konserwanty wywołują agresję u dzieci 28 wrz 2011, 12:05 Ok. 10 tysięcy substancji chemicznych wykorzystują producenci żywności, która trafia potem na nasze stoły. Okazuje się, że część środków konserwujących, dodatków smakowych oraz barwników nie dość, że przyczynia się do otyłości dzieci, to jeszcze dodatkowo wywołuje u nich...
  • "Darłowiak" - nowe piwo producenta "Ciechana" 18 paź 2011, 16:16 30 mln zł w budowę nowego browaru w Darłowie zainwestuje biznesmen Marek Jakubiak - właściciel browarów Ciechan i Lwówek Śląski. Inwestycja będzie finansowa w 40 proc. ze środków ze spółek należących do Jakubiaka, które zostaną połączone w jedną firmę. Resztę pokryje kredyt...
  • Dobry kebab nie jest zły? 24 lis 2011, 11:52 Dietetyczka Alicja Kalińska w audycji emitowanej przez Program I Polskiego Radia przekonuje, że jedzenie typu fast-food - a więc popularne hamburgery, hot-dogi czy kebaby - nie są absolutnym "żywieniowym" złem. - Wszystko jest dla ludzi. My po prostu nie umiemy z tego...
  • Guma do żucia i do... odchudzania? 2 gru 2011, 12:45 Naukowcy z Syracuse University sprawdzają, czy możliwe jest wprowadzenie hormonu jelitowego (PYY) do organizmu za pomocą gumy do żucia. PYY reguluje apetyt i poziom dostarczanej energii - i może wpływać na zmniejszenie ilości spożywanych posiłków. Dziś jednak nie może być...
  • Stworzono melona, który pozostaje świeży przez 45 dni 21 paź 2010, 14:43 Grupie meksykańskich genetyków udało się stworzyć melona miodowego, który zachowuje świeżość przez 45 dni, jest bardziej aromatyczny, a jego miąższ twardszy - ogłosił w czwartek ośrodek badawczy w Meksyku.
  • Większość Polaków przekonana, że jada zdrowo 15 lis 2010, 15:37 Trzy czwarte respondentów CBOS uważa, że odżywia się zdrowo lub bardzo zdrowo; jednak nawyki żywieniowe odbiegają od zaleceń dietetyków dotyczących np. jedzenia jarzyn, owoców i ryb - zauważa ośrodek w sondażu.
  • W Chinach znaleziono... zupę sprzed 2400 lat 13 gru 2010, 9:17 Chińscy archeolodzy odkryli kociołek z brązu, w którym znajdowała się zupa sprzed 2400 lat - poinformowała miejscowa prasa. Odkrycia dokonano odkopując grób koło miasta Xi'an - dawnej stolicy Chin a obecnie głównego ośrodka prowincji Shaanxi.
  • Miłość do kawy nosimy w genach 2 maj 2011, 13:15 Czynniki genetyczne mogą tłumaczyć, dlaczego niektórzy ludzie piją duże ilości kawy - wynika z badań, które publikuje czasopismo "PLoS Genetics". Do takich wniosków doszli naukowcy z Cancer Institute w Bethesda i pięciu innych ośrodków naukowych w USA, którzy przeszukiwali...