Wyniki wyszukiwania: Znaleziono 222 tekstów

  • Jak wybrać dobry ekspres ciśnieniowy: 7 przydatnych funkcji ekspresu 26 kwi 2018, 13:24 Najnowsze badania dowodzą, że picie kawy, wbrew temu, co sądzono przez lata, jest zdrowe, dlatego jeszcze chętniej sięgamy po filiżankę ulubionego napoju każdego dnia. Nic więc dziwnego, że coraz częściej decydujemy się na zakup ekspresu do kawy. Nie zawsze jednak wiemy, jaki...
  • Ten sok chroni przed rakiem. Pijemy go bardzo rzadko 9 kwi 2018, 15:24 Sok ze świeżego ananasa jest bogatym źródłem wielu witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Idealne sprawdza się jako baza do koktajli, ale można nim także nacierać mięso przed pieczeniem. Dlaczego warto jak najczęściej sięgać po sok z ananasa?
  • „Drunk joga”. Ćwiczysz i pijesz? Tak! 6 kwi 2018, 8:09 Joga od wielu lat cieszy się ogromną popularnością wśród kobiet na całym świecie. Pozwala rozciągnąć ciało, wycisza i znacznie redukuje stres. A jeśli jeszcze połączyć te ćwiczenia z alkoholem? Taki trend panuje w Nowym Jorku. „Drunk joga” ma coraz więcej zwolenników.
  • 5 rzeczy, które warto rozważyć, kupując ekspres do kawy 15 lut 2018, 10:50 Ekspres do kawy to wydatek kilkuset złotych. Dlatego zanim zdecydujemy się na zakup konkretnego rodzaju urządzenia, weźmy pod uwagę kilka aspektów. Dzięki poniższemu zestawieniu dowiemy się, jaki ekspres idealnie pasuje do naszych potrzeb i spełnia wszystkie nasze oczekiwania....
  • Setki restauracji KFC zamkniętych. Zabrakło... kurczaka 20 lut 2018, 14:48 562 restauracje KFC w Wielkiej Brytanii zostały zamknięte po tym, jak zawinił lokalny dostawca drobiu. Media podają, że kłopoty wynikają z nowej umowy podpisanej przez sieć z DHL. W sieci pojawiły się zdjęcia stosów zmarnowanego drobiu, które czekają w magazynach na odbiór...
  • Wieprzowina w tatarze wołowym i mnóstwo konserwantów. UOKiK wziął pod lupę mięso w polskich sklepach 13 gru 2017, 16:25 Inspekcja handlowa przeprowadziła na zlecenie Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów badanie jakości surowego mięsa w 168 sklepach i hurtowniach. Wyniki są zatrważające.
  • Ekspert PAN podkreśla: Karp najbardziej ekologicznym produktem spożywczym w Polsce 24 gru 2017, 6:52 Królujący na świątecznym stole Polaków karp to najbardziej ekologiczny produkt spożywczy w Polsce – przekonują naukowcy z Polskiej Akademii Nauk (PAN) w Gołyszu na Śląsku. Żywi się naturalnym pokarmem, dokarmiany jest jedynie paszami zbożowymi.
  • Polscy studenci skonstruowali robota podającego posiłki 7 sty 2018, 18:29 Zespół studentów i absolwentów z Politechniki Wrocławskiej skonstruował Bistrobora, czyli maszynę do samoobsługowej sprzedaży ciepłych posiłków. Twórcy podkreślają, że to pierwsze takie urządzenie na świecie.
  • Mozzarella z Italii niezbyt świeża i niezbyt włoska 5 lut 2010, 11:32 Co trzecia mozzarella we Włoszech nie została wyprodukowana wyłącznie ze świeżego mleka. Okazuje się, że ser produkowany jest z zamrożonego zsiadłego mleka z Polski, Litwy, Węgier i Niemiec.
  • Podawali mrożone produkty jako świeże. Staną przed sądem 9 sty 2012, 17:08 Kucharz i rzeźnik jednego z najbardziej luksusowych na świecie hoteli zostali oskarżeni o korupcję. Brali łapówki w zamian za zakup dostaw wyłącznie od wskazanych dostawców. Dodatkowo podawali gościom mrożone produkty jako świeże.
  • McDonald's „od kuchni” już widzieliśmy, pora na KFC. „Nagranie wykręca żołądki” 22 wrz 2017, 11:26 W sieci pojawiło się przyprawiające o mdłości wideo, które według zapewnień twórców miało zostać nagrane w jednej z restauracji sieci KFC. Ze słów pracowników dowiadujemy się m.in., że w danym lokalu popularny fastfood serwuje swoim klientom nieświeże jedzenie.
  • Szparagi, wołowina i deser z lawendą 15 cze 2015, 14:11 Plac Trzech Krzyży i schodząca w dół ulica Książęca. Widzą Państwo napis: „Krystian‘s Kitchen”? To tu się mieści prowadzona przeze mnie restauracja, do której zapraszam od rana do późnego wieczora.
  • Naturalnie w kuchni: Jak przechowywać warzywa? 5 lip 2016, 11:49 Warzywa - najlepsze są świeże i pachnące. Cenimy je za moc składników odżywczych. By zachowały tą świeżość oraz wartość odżywczą, powinniśmy je przechowywać w odpowiednich warunkach. Zatem które warzywa trzymać...
  • Stworzono melona, który pozostaje świeży przez 45 dni 21 paź 2010, 14:43 Grupie meksykańskich genetyków udało się stworzyć melona miodowego, który zachowuje świeżość przez 45 dni, jest bardziej aromatyczny, a jego miąższ twardszy - ogłosił w czwartek ośrodek badawczy w Meksyku.
  • Mrożenie owoców i warzyw 8 wrz 2015, 11:16 Lato powoli dobiega końca. Tym samym kończy się także sezon na wiele owoców i warzyw, np. maliny, jeżyny, truskawki, jagody, bób i inne. Nie znaczy to jednak, że musimy pożegnać się z ulubionymi owocami czy warzywami aż do przyszłego roku. Co prawda obecnie, nawet zimą, w...
  • Co czwarty sprzedawany w Polsce owoc jest źle oznakowany 23 lut 2010, 14:57 Świeże owoce i warzywa sprzedawane w Polsce są dobrej jakości. Nieprawidłowości dotyczą jedynie ich oznakowania - wynika z kontroli Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Kontrolerzy nie stwierdzili obecności GMO w pomidorach.
  • Mleko prosto z... automatu 17 sie 2010, 7:47 Świeże mleko prosto od krowy można kupić już nie tylko u gospodarza. Na jednym z osiedli w Tarnowskich Górach stanął tzw. mlekomat, który nalewa mleko przywożone z jednego z gospodarstw - niepoddane żadnej obróbce, zachowujące wartości odżywcze i smak. To jedno z pierwszych...
  • Suszone warzywa są zdrowsze niż mrożonki 26 sie 2014, 9:56 Instytut Żywności i Żywienia zaleca spożywanie co najmniej pięciu porcji owoców i warzyw dziennie. Przestrzeganie tych rekomendacji w sezonie letnim nie stanowi problemu, zimą utrudnieniem może być jednak niewielki wybór świeżych produktów roślinnych, szczególnie warzyw. W tym...
  • Wiosenny detoks. Dietetycy zalecają 2-tygodniową dietę 12 mar 2015, 7:22 Dietetycy zalecają, aby dieta oczyszczająca nie była zbyt restrykcyjna, bo nie chodzi o to, żeby wyniszczyć organizm, lecz o to, by pobudzić go do metabolizmu i usunąć toksyny. Detoksykacja zazwyczaj trwa dwa tygodnie. W tym czasie warto postawić na produkty o dużej zawartości...
  • Jak przechowywać warzywa i owoce? 5 sie 2015, 8:58 Upał szkodzi nie tylko nam, ale także produktom, które kupujemy. Im jest cieplej tym trudniej wybrać ładne i świeże warzywa i owoce. Nawet gdy to się uda trzeba wiedzieć jak je przetransportować w wysokiej temperaturze, by nie straciły swojej świeżości
  • Zobacz, czego nie wiesz o wiosennych warzywach 9 mar 2012, 13:58 Wraz z nadejściem wiosny w sklepach i na targach pojawiają się świeże warzywa. Większość z nas nie może doczekać się smaku wiosennej rzodkiewki czy sałaty. Czy nowalijki są jednak zawsze rzeczywiście zdrowe? Warto przyjrzeć się bliżej temu, co kupujemy.
  • Coraz więcej Polaków kupuje jedzenie przez internet 12 lut 2015, 17:38 Około 500 mln zł warty jest już rynek internetowych zakupów spożywczych. Do 2018 r. jego wartość ma się podwoić. Coraz więcej takich zakupów jest dokonywanych za pomocą urządzeń mobilnych – w ciągu ubiegłego roku ten wskaźnik wzrósł ponad czterokrotnie. Polacy coraz częściej...
  • Szparagi są lekkostrawne i bogate w witaminy. Można je gotować lub grillować 19 maj 2014, 15:40 Maj to sezon na szparagi. Można je podawać w sałatkach, z sosami lub grillowane. W szparagach najważniejsze jest to, by były świeże. Jeśli są wyprostowane i jędrne, a ich główka nie jest wysuszona, to znak, że są dobre.
  • Dorada z grillowanymi warzywami 21 sty 2015, 11:22 Doradę możecie zastąpić dowolną rybą, np. makrelą, okoniem, pstrągiem. Jeśli chcecie, aby wasz posiłek był bardziej sycący – ugotujcie sobie np. ziemniaki w mundurkach i podajcie je ze świeżym koperkiem.
  • Kopytka dyniowe z grzybami 21 sty 2015, 14:37 Kopytka dyniowe ze świeżymi grzybami to coś pysznego, ale poza sezonem, możecie podać je również z sosem pomidorowym, masłem i szałwią lub nawet samą oliwą smakową.
  • Tosty francuskie 21 sty 2015, 17:11 Idealne śniadanie! Możesz dodać też świeże owoce jeśli masz ochotę!
  • Szczęśliwa kuchnia Beaty Pawlikowskiej 19 kwi 2016, 15:37 Bez chemii, glutenu, ze świeżych produktów – w swojej najnowszej książce „Szczęśliwe garnki extra” Beata Pawlikowska pisze o zdrowym żywieniu przez cztery pory roku.
  • Serowy zawrót głowy 27 cze 2016, 18:58 Polscy konsumenci rozsmakowali się w żółtych serach. Szukają na półkach zdrowych, bogatych w składniki odżywcze, świeżo krojonych produktów. Oczekiwaniom sprostała Spółdzielcza Mleczarnia Spomlek, w której ofercie znajdziemy szeroki wachlarz serów Serenada z innowacyjnymi...
  • Kawa na ławę – proste triki na idealnie zaparzony napój 13 lip 2016, 18:59 Źródlana lub przefiltrowana woda, świeżo zmielone ziarna i... – poznaj najważniejsze sposoby na kawę lepszą, niż w restauracji.
  • Imbir - doskonała przyprawa, czy złoty środek leczniczy? 21 paź 2009, 17:54 Zbliża się okres zimowych przeziębień. Większość z nas od razu sięga wtedy po aspirynę, jednak są równie skuteczne i bardziej zdrowsze dla żołądka sposoby na rozgrzanie przeziębionego organizmu. Popularne stają się ostatnio herbaty ze świeżym imbirem. Mało kto wie, że korzeń...