Wyniki wyszukiwania: Znaleziono 511 tekstów

  • Kuchnia Węgier 18 sie 2017, 14:24 Sezon urlopowy w pełni. Jak zawsze w tym okresie na urlopowiczów czeka wiele atrakcji, nie tylko kulturalnych. Ciepłe wieczory to doskonała okazja do poznania nowych kultur i smaków. Tu z pomocą nadciągają punkty gastronomiczne na Bulwarach w Warszawie nad Wisłą.
  • BBC uznało polskiego kucharza za pioniera brytyjskiej kuchni 27 sie 2017, 16:59 Magazyn BBC Good Food uznał polskiego szefa kuchni Damiana Wawrzyniaka jednym z dziesięciu pionierów kuchni brytyjskiej. Polak podzielił się informacją na swoim profilu na Facebooku.
  • Katarzyna Bosacka: Bez czytania etykiet nie da się kupić nawet chleba 31 sie 2017, 13:09 Naukowcy i dietetycy biją na alarm: polskie dzieci jedzą coraz gorzej. Jeśli nie zaczniemy walki z naszymi żywieniowymi grzechami, czeka nas plaga otyłości oraz drastyczny wzrost chorych na serce i cukrzycę. Jak zmienić przyzwyczajenia i czego unikać? Radzi Katarzyna Bosacka,...
  • Mięso drobiowe z Polski będzie eksportowane na Tajwan 3 lis 2016, 11:16 Służby weterynaryjne Tajwanu BAPHIQ – Bureau of Animal and Plant Health Inspection and Quarantine (Biuro ds. Kontroli Zdrowia Zwierząt i Roślin oraz Kwarantanny) oficjalnie poinformowały o otwarciu rynku Tajwanu na eksport mięsa drobiowego z Polski.
  • Naleśniki z mięsem mielonym i szpinakiem 31 sty 2015, 12:58 Skład Na naleśniki 2 szklanki mąki orkiszowej (można zamienić pszenną) ok. 1 szklanki mleka ok. 1/2 szklanki wody gazowanej 1 jajo 1 łyżka oliwy szczypta soli i pieprzu Na farsz 400g mięsa mielonego dobrej jakości 1 opakowanie...
  • Czerwone mięso – dlaczego warto włączyć je do menu 2 cze 2016, 13:05 Wspomaga funkcjonowanie układu nerwowego i odpornościowego, poprawia kondycję fizyczną, reguluje metabolizm. Sprawdź, jak jeszcze możesz pomóc swojemu organizmowi, jedząc wołowinę.
  • Naleśniki gryczane z farszem z mięsa mielonego 6 lut 2015, 16:14 Skład Na farsz ok. 300g mięsa mielonego wieprzowego 2 średnie ostre papryczki 1 duża papryka 100ml przecieru pomidorowego 1 puszka pomidorków (rozdrobnionych) 4 ząbki czosnku 1 puszka czerwonej fasoli 1 duża czerwona cebula papryka...
  • Papryki faszerowane kaszą i mięsem 22 maj 2015, 13:23 Składniki: Papryka czerwona 4 szt. Kasza gryczana ugotowana 1,5 woreczka Mięso mielone 50 dag Cebula 2 szt. Pieczarki 30 dag Przecier pomidorowy 3 łyżki Sól Pieprz czarny mielony Tymianek Czosnek granulowany Sposób przygotowania: Cebule...
  • Jesteśmy krajem mięsożerców 17 maj 2011, 10:30 Polska należy do najbardziej mięsożernych narodów na świecie – wynika z najnowszego opracowania „Who eats what” firmy Euromonitor, które publikuje „Puls Biznesu”.
  • Unia mięsożerców 13 sty 2011, 13:26 Według prognoz Komisji Europejskiej, do 2020 r. spożycie mięsa w krajach UE na jednego mieszkańca zwiększy się o 2 proc. w stosunku do 2009 r. i wyniesie rocznie 85,4 kg na osobę. W tym samym okresie produkcja mięsa w Unii wzrośnie 4 proc.
  • Polacy coraz częściej jadają na mieście 6 maj 2015, 20:57 Liczba lokali gastronomiczny w Polsce rośnie. Szczególnie jest to widoczne w dużych miastach, gdzie oferta gastronomiczna jest zróżnicowana zarówno pod względem rodzaju kuchni, cen czy lokalizacji. Jaką kuchnię najbardziej cenią Polacy i za jaką kwotę najczęściej kupują posiłki?
  • Chcesz schudnąć? Zapomnij o mięsie 23 lip 2010, 9:10 Zmniejszenie spożycia mięsa może być sposobem na zgrabną sylwetkę - wynika z pracy brytyjskich naukowców, którą publikuje pismo "American Journal of Clinical Nutrition". Naukowcy z Imperial College w Londynie, badając ok. 380 tys. dorosłych osób, zauważyli, że regularne...
  • Jedz mniej mięsa, będziesz mieć zgrabną sylwetkę 7 sie 2011, 11:46 Zmniejszenie spożycia mięsa może być sposobem na zgrabną sylwetkę - wynika z pracy brytyjskich naukowców.
  • Mniej mięsa w diecie - łatwiej schudnąć 12 wrz 2011, 11:20 Zmniejszenie spożycia mięsa może być sposobem na zgrabną sylwetkę - wynika z pracy brytyjskich naukowców.
  • Warmińsko-mazurskie: przetwory mięsne... bez mięsa 13 sie 2012, 15:42 W ponad 40 proc. skontrolowanych w woj. warmińsko-mazurskim przetworów z mięsa czerwonego wykryto tańsze dodatki w postaci skrobi czy surowców sojowych. Producenci nie informowali o rzeczywistym składzie tych wyrobów - podał Inspektorat Jakości Handlowej.
  • Mniej czerwonego mięsa, mniejsze ryzyko raka 27 maj 2011, 15:12 Fundacja The World Cancer Research Fund twierdzi, że spożywanie czerwonego mięsa zwiększa ryzyko raka jelita grubego. "W trosce o własne zdrowie należy ograniczyć spożycie mięsa, w tym szczególnie wołowiny i wieprzowiny. Lepiej też całkowicie zrezygnować z jedzenia wędlin,...
  • Przepis na zawał i cukrzycę: jedzcie mięso 19 maj 2010, 11:00 Okazuje się, że przetworzone mięso jest nie tylko bogate w białko i kalorie, ale również... śmiertelnie niebezpieczne dla naszego organizmu. Jedzenie steków i szaszłyków zwiększa bowiem ryzyko zachorowania na cukrzycę i choroby serca - wynika z badań przeprowadzonych przez...
  • Czerwone mięso skraca życie 20 mar 2012, 13:45 Nie od dziś wiadomo, że spożywanie czerwonego mięsa sprzyja powstawaniu nowotworów i schorzeń serca. Okazuje się jednak, że miłość do steków i hamburgerów nie tylko może wpędzić nas w choroby, ale nawet skrócić życie.
  • Smażenia mięsa zabija? 19 lut 2010, 13:44 Smażenie mięsa, zdaniem naukowców, jest gorsze niż samo mięso. Rakotwórcze substancje znajdują się w oparach powstających podczas smażenia.
  • Ile jest mięsa w mięsie? 12 kwi 2011, 10:34 Inspekcja Handlowa w Gdańsku sprawdziła czy producenci mięsa mielonego podają na opakowaniach ze swoim produktem jego prawdziwy skład. Okazało się, że jest z tym bardzo różnie - w przetworach w których, zgodnie z informacją na opakowaniu, powinno znajdować się 10 procent mięsa...
  • Polacy: mięso? Tak, ale nie wołowe 11 sie 2011, 7:47 Polacy spożywają więcej mięsa - ale wzrost ten zawdzięczamy przede wszystkim drobiowi. Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej podaje, że w 2011 roku statystyczny Polak zje ok. 75 kilogramów mięsa. To nieco mniej niż w rekordowym, 2007 roku, kiedy każdy z nas...