Wyniki wyszukiwania: Znaleziono 24 tekstów

  • BBC uznało polskiego kucharza za pioniera brytyjskiej kuchni 27 sie 2017, 16:59 Magazyn BBC Good Food uznał polskiego szefa kuchni Damiana Wawrzyniaka jednym z dziesięciu pionierów kuchni brytyjskiej. Polak podzielił się informacją na swoim profilu na Facebooku.
  • Fellatio do kawy? W Londynie powstanie wyjątkowa sieć lokali 7 sie 2016, 7:26 Biznesman Bradley Charvet zamierza otworzyć w Londynie kawiarnię, w której oprócz małej czarnej, klient będzie mógł zamówić dodatkowo usługę seksualną. Interes ma ruszyć już 5 grudnia.
  • Czekoladowa kontrola 8 mar 2010, 16:32 Regulator londyńskiego city Takeover Panel, odpowiedzialny za przejęcia i fuzje, przeprowadzi dochodzenie w sprawie okoliczności przejęcia producenta słodyczy Cadbury's przez amerykańskiego Krafta - donosi BBC. Regulator otrzymał skargi na Krafta za to, że wprowadził w błąd...
  • Woda, którą możesz zjeść. Naukowcy stworzyli jadalne „butelki” 14 kwi 2017, 17:47 Trzej studenci wzornictwa przemysłowego z Londynu stworzyli w pełni biodegradowalny, tani w produkcji pojemnik zatrzymujący wodę, który można w całości zjeść. Opakowanie wykonane zostało z mieszanki alginianu sodu oraz chlorku wapnia. Celem rozwiązania ma być ograniczenie...
  • Degustator piwa pilnie poszukiwany 21 maj 2010, 13:40 Firma Wellington Market Company z Londynu pilnie poszukuje degustatora piwa. W ogłoszeniu stanowisko określa jako „najlepszą pracę na świecie”. Nic dziwnego, w ramach obowiązków służbowych pracownik musi chodzić po londyńskich pubach i sprawdzać, czy serwowany...
  • Burger powlekany złotem kosztuje 1100 funtów 15 paź 2014, 17:54 Londyńska restauracja Honky Tonk serwuje wyjątkowe danie.
  • Niespodziewany efekt Brexitu. Ceny czekolady mogą wzrosnąć 11 mar 2017, 6:52 Szefowa koncernu Mars Fiona Dawson ostrzegła, że ceny czekolady po „twardym” Brexicie mogą znacząco wzrosnąć. W swoim przemówieniu wygłoszonym w  Brukseli wyjaśniła, że to tylko jeden z przykładów negatywnych skutków ewentualnego braku porozumienia między Londynem a wspólnotą.
  • Szynka za 8 tysięcy złotych 18 sty 2010, 11:43 W Londynie można kupić najdroższą szynkę świata. Jeśli ktoś chciałby jej spróbować musi liczyć się z tym, że za 100 gram zapłaci 114 złotych, a jeśli zechce kupić cale siedmiokilowe udo zapłaci ok. 8 tysięcy złotych. Jeśli jednak klient wysupła te parę złotych może liczyć na...
  • Chcesz schudnąć? Zapomnij o mięsie 23 lip 2010, 9:10 Zmniejszenie spożycia mięsa może być sposobem na zgrabną sylwetkę - wynika z pracy brytyjskich naukowców, którą publikuje pismo "American Journal of Clinical Nutrition". Naukowcy z Imperial College w Londynie, badając ok. 380 tys. dorosłych osób, zauważyli, że regularne...
  • Rekordowo wysokie ceny cukru 7 lut 2011, 16:24 Ceny cukru na światowych giełdach wciąż rosną. W Nowym Jorku cukier surowy na początku lutego podrożał do najwyższego od 30 lat poziomu - ok. 780 dol. za tonę z dostawą w marcu. W Londynie zaś biały cukier był najdroższy w historii, jego cena wyniosła ok. 845 dolarów za tonę.
  • Lody z wielbłądziego mleka? 22 lip 2010, 13:24 Komisja Europejska przeprowadzi testy wielbłądziego mleka ze Zjednoczonych Emiratów Arabskich. Jeśli wypadną pomyślnie, może ono wkrótce pojawić się na półkach europejskich sklepów - informuje TVN24.
  • Wojna z solą 20 kwi 2010, 14:59 Amerykańskie władze planują stopniowe ograniczanie dopuszczalnej ilości soli w sprzedawanych produktach. Ich zdaniem, w ten sposób zmniejszy się konsumpcję soli, a co za tym idzie liczbę zgonów spowodowanych nadciśnieniem i chorobami serca.
  • Nadmiar wygrywa z niedostatkiem 4 kwi 2016, 12:18 Na ziemi mieszka już więcej ludzi otyłych, niż niedożywionych
  • Zmarł restaurator uznawany za twórcę pizzy hawajskiej 11 cze 2017, 16:51 W wieku 83 lat zmarł Sotirios Panopoulos, uznawany za twórcę pizzy hawajskiej. Jeszcze w lutym tego roku mężczyzna opowiadał w BBC, że to on wpadł na pomysł urozmaicenia pizzy ananasem. Grek nigdy nie opatentował swojej wersji włoskiego przysmaku.
  • Banh mi - modna kanapka 26 lis 2009, 13:13 Czy jedzenie może być modne? Według najnowszych badań - może. Taką modną przekąską jest właśnie wietnamska kanapka zwana banh mi.
  • Francuzi zajadają się… angielskim cheddarem 18 sty 2010, 10:13 Francuzi chwalący angielski ser – to brzmi tak niewiarygodnie, jakby Brytyjczycy mieli uczyć się od Polaków kultury parlamentarnej. A jednak, dzięki Erice Hicks Francuzi już nie dostają odruchu wymiotnego na widok produkowanego przez anglików cheddara. To jednak nie...
  • Zupa pho w Warszawie jest lepsza niż w Paryżu 20 lut 2010, 9:41 Gdzie można zjeść lepszą wietnamską zupę pho niż w Paryżu. Okazuje się, że taki przysmak serwują w zupodajniach znajdujących się... w okolicach warszawskiego Dworca Stadion. Wprawdzie standard miejscowych "lokali" odbiega od paryskich restauracji, za to smak zupy nadrabia te...
  • Problemy z nadciśnieniem? Pij sok z buraków 28 lip 2011, 14:30 Sok z buraków wpływa na obniżenie ciśnienia tętniczego. Takie działanie to zasługa zawartych w warzywie azotanów.
  • Chcesz być jak gwiazda tenisa? Zastosuj dietę bezglutenową 1 sie 2011, 7:32 Novak Djokovic wygrał w tym roku 48 meczów, a poniósł tylko jedną porażkę, dzięki czemu został liderem rankingu ATP World Tour. Przyczyną sukcesów serbskiego tenisisty jest specjalna dieta bezglutenowa, która wyeliminowała jego problemy zdrowotne.
  • Jedz mniej mięsa, będziesz mieć zgrabną sylwetkę 7 sie 2011, 11:46 Zmniejszenie spożycia mięsa może być sposobem na zgrabną sylwetkę - wynika z pracy brytyjskich naukowców.
  • Mniej mięsa w diecie - łatwiej schudnąć 12 wrz 2011, 11:20 Zmniejszenie spożycia mięsa może być sposobem na zgrabną sylwetkę - wynika z pracy brytyjskich naukowców.
  • Kuchnia, która mówi i uczy Brytyjczyków francuskiego 26 paź 2011, 10:08 Innowacyjna kuchnia, która w języku francuskim krok po kroku daje instrukcje, jak przygotować chociażby żabie udka, ma szansę zrewolucjonizować nauczanie języków obcych w Wielkiej Brytanii.
  • Kakao najtańsze od trzech lat 10 gru 2011, 16:08 Notowania cukru na światowych giełdach spadają. W ciągu ostatniego tygodnia cukier biały staniał w Nowym Jorku o 2 proc. do około 603 USD za tonę, a surowy o 3 proc., do około 508 USD za tonę. Kakao jest natomiast najtańsze od trzech lat.
  • Czekolada ma już 3 tysiące lat! 14 kwi 2012, 11:20 Historia czekolady liczy 3 tys. lat, choć ledwie od niespełna 200 lat jemy ją w tabliczkach i bombonierkach. Służące do wyrobu czekolady ziarna kakaowca były niegdyś środkiem płatniczym, a kawiarnie, gdzie od XVII pito czekoladę – ogniskami rozmaitych rewolucji.