Wyniki wyszukiwania: Znaleziono 1016 tekstów

  • „Wrocław na widelcu”. Niezwykły przewodnik kulinarny dostępny za darmo 26 paź 2017, 9:36 W środę 25 października we wrocławskim klubie Proza odbyła się uroczysta premiera przewodnika kulinarnego „Wrocław na widelcu”, napisanego przez Roberta Makłowicza i tragicznie zmarłego Piotra Bikonta.
  • Lek(ko)strawne wakacje 29 sie 2017, 17:23 Niektórzy z nas mają go już na pewno za sobą, ale dla innych urlop nadal jest nieodległą perspektywą. Dalekie lub bliskie podróże przynoszą mnóstwo doznań kulinarnych.
  • Na sklepowe półki wraca najstarsza polska kawa. Stanie się hitem? 29 lip 2017, 14:42 Po 67 latach na sklepowe półki powraca najstarsza polska kawa „Pluton”. Opakowania kawy i herbaty projektowane były przez znanych artystów, mi.in. Jerzego Hryniewieckiego i Eryka Lipińskiego.
  • Polskie dzieci jedzą śmieci 27 sie 2017, 20:00 Naukowcy i dietetycy biją na alarm: polskie dzieci jedzą coraz gorzej. Jeśli nie zaczniemy walki z naszymi żywieniowymi grzechami, czeka nas plaga otyłości oraz drastyczny wzrost chorych na serce i cukrzycę.
  • Jak poprawić żywienie dzieci? Radzi Robert Makłowicz 31 sie 2017, 13:27 Naukowcy i dietetycy biją na alarm: polskie dzieci jedzą coraz gorzej. Jeśli nie zaczniemy walki z naszymi żywieniowymi grzechami, czeka nas plaga otyłości oraz drastyczny wzrost chorych na serce i cukrzycę. Jak zmienić przyzwyczajenia i czego unikać? Radzi Robert Makłowicz...
  • Co nam szkodzi, na co uważać? 7 składników żywności, przed którymi ostrzegają eksperci 31 sie 2017, 13:53 Naukowcy i dietetycy biją na alarm: polskie dzieci jedzą coraz gorzej. Jeśli nie zaczniemy walki z naszymi żywieniowymi grzechami, czeka nas plaga otyłości oraz drastyczny wzrost chorych na serce i cukrzycę. Jakie najczęściej popełniamy grzechy żywieniowe?
  • Katarzyna Bosacka: Bez czytania etykiet nie da się kupić nawet chleba 31 sie 2017, 13:09 Naukowcy i dietetycy biją na alarm: polskie dzieci jedzą coraz gorzej. Jeśli nie zaczniemy walki z naszymi żywieniowymi grzechami, czeka nas plaga otyłości oraz drastyczny wzrost chorych na serce i cukrzycę. Jak zmienić przyzwyczajenia i czego unikać? Radzi Katarzyna Bosacka,...
  • Naukowcy z Yale: Ser uzależnia jak narkotyki. Wszystko przez jedną substancję 17 wrz 2017, 8:46 Ser żółty zawiera substancję chemiczną, która znajduje się w narkotykach, dlatego człowiek może uzależnić się od jedzenia tego produktu spożywczego – dowiedli naukowcy z Yale.
  • Sposób na jesienną słotę 25 wrz 2017, 18:47 Chociaż sezon wakacyjny powoli dobiega końca, a dni stają się coraz krótsze i zimniejsze to knajpki i restauracje na bulwarach wiślanych nie poddają się jesiennej aurze.
  • Polscy więźniowie przechodzą na islam. Skąd się bierze jego popularność? 18 sie 2017, 17:36 Odpowiedź na pytanie o popularność islamu w polskich zakładach karnych jest paradoksalnie prosta. Wiąże się to ze zmianą wyżywienia.
  • W kultowym burgerze z McDonald's znalazła... pełzające larwy. Pokazała nagranie 5 paź 2017, 13:56 Yasmine Batur wybrała się do popularnej sieci fast-foodów. Zamówiła tam burgera, ale jak się okazało, w gratisie dostała też... pełzające larwy. Kobieta zamieściła na Facebooku zdjęcia i nagranie przedstawiające jedzenie z „niespodzianką”.
  • Zaskakujący efekt diety opartej na suszonych warzywach 6 paź 2017, 11:15 W grupie 60 kobiet przeprowadzono 3-miesięczny program redukcji masy ciała obejmujący zastosowanie diety niskoenergetycznej zgodnej z wytycznymi diety DASH, w której 3-4 porcje warzyw dziennie zastąpiono warzywami podawanymi w formie suszonej opracowanej przez markę Warzyw Kubek.
  • Amerykańska Polonia pokłóciła się o pierogi. Pozwy trafiły do sądu 4 sie 2017, 9:09 Pochodzący z Polski mieszkańcy Whiting w Indianie pokłócili się z pochodzącymi z Polski mieszkańcami Edwardsville w stanie Pensylwania. Obie miejscowości dzieli ponad tysiąc kilometrów.
  • Kuchnia Węgier 18 sie 2017, 14:24 Sezon urlopowy w pełni. Jak zawsze w tym okresie na urlopowiczów czeka wiele atrakcji, nie tylko kulturalnych. Ciepłe wieczory to doskonała okazja do poznania nowych kultur i smaków. Tu z pomocą nadciągają punkty gastronomiczne na Bulwarach w Warszawie nad Wisłą.
  • Cała prawda o mleku 5 mar 2015, 11:28 Mleko to obecnie jeden z najbardziej kontrowersyjnych produktów na rynku spożywczym. Zamieszanie wokół mleka i produktów mlecznych skłania do zastanowienia się nad ich rzeczywistym znaczeniem w żywieniu człowieka. Czy mleko i jego przetwory są niezbędne w naszej codziennej...
  • Frittata z awokado i jarmużem, czyli leczenie dietą 13 maj 2016, 12:38 Specjalne dania zamiast lekarza? Marek Zaremba w swojej książce "Leczenie dietą" twierdzi, że to możliwe. Oto jego przepis na zdrowy początek dnia.
  • Mleko roślinne zamiast krowiego? 12 sty 2015, 18:15 Mleko roślinne sprawdza się jako zamiennik dla mleka krowiego. W swojej diecie mogą je uwzględnić nie tylko alergicy oraz wegetarianie. Najczęściej powstaje ono z orzechów bądź nasion - informuje gazeta.pl.
  • Leczo – wariacja na temat 21 sty 2015, 15:34 Uwielbiam leczo, ale jakoś w poprzednim sezonie na cukinię w ogóle go nie zrobiłam. Sama aż się dziwię. Niedawno szukałam przepisu na danie z papryką, bo zostało mi jej trochę w lodówce.
  • Lekarze: Polacy, jedzcie witaminę D! 22 wrz 2012, 10:44 Chroni przed nowotworami, osteoporozą, wspiera nas w walce z bakteriami i wirusami grypy - to tylko niektóre korzyści płynące z przyjmowania witaminy D. Tymczasem jej niedobór w populacji jest powszechny, dlatego wszyscy powinni ją zażywać - alarmują lekarze.
  • Srebro dla Polki na kulinarnych Oskarach w Chinach 15 cze 2016, 11:44 Książka Magdaleny Tomaszewskiej–Bolałek o kuchni koreańskiej zdobyła drugie miejsce w międzynarodowym konkursie Gourmand World Cookbook Awards.
  • Wszyscy lubimy bąbelki. Ale dlaczego? 18 lip 2013, 14:14 Pierwsza woda gazowana pojawiła się w sprzedaży w 1767 roku. Od tego czasu jej popularność nie maleje. Dlaczego jednak tak chętnie sięgamy po napoje z dodatkiem dwutlenku węgla? Naukowcy próbowali poznać odpowiedź na to pytanie.