Wyniki wyszukiwania: Znaleziono 223 tekstów

  • Pokrój cytrynę i posyp ją solą. Ten trik odmieni twoje życie 24 kwi 2018, 12:43 Wszyscy mamy w domu cytrynę. Na ogół dodajemy ją do herbaty lub wody. Lubimy jej kwaśny smak i cenimy za prozdrowotne właściwości. Okazuje się, że cytrynę można wykorzystać w bardzo nietypowy sposób. Wystarczy tylko posypać ją solą.
  • Jak zrobić naturalny antybiotyk? Potrzebujesz kilku składników 21 kwi 2018, 8:29 Chociaż naturalne antybiotyki znane są od pokoleń, ostatnimi czasy stały się wyjątkowo popularne. A to za sprawą niepokojących informacji – bakterie stają się oporne na działanie syntetycznych antybiotyków. Coraz chętniej sięgamy więc po stare, sprawdzone receptury. Czy...
  • Czy można jeść kiełkujący czosnek? 19 kwi 2018, 15:23 Z gotowaniem wiąże się kilka mitów. Na przykład wszyscy wierzymy, że czosnek, który zaczął kiełkować nie nadaje się już do spożycia i należy go wyrzucić. Nie zastanawiamy się, czy to prawda, nie próbujemy, nie wąchamy. Po prostu wyrzucamy, a to błąd.
  • Gordon Ramsay nigdy nie zje w tym miejscu. „Nie ma k*** mowy, żebym to zrobił!” 12 kwi 2018, 17:31 Znany z popularnych programów telewizyjnych szef kuchni Gordon Ramsay przestrzegł wszystkich podróżnych, by nigdy nie jedli w samolotach. Zrobił to oczywiście w swoim, dość wulgarnym stylu, a jego wypowiedź dla portalu Refinery29 wyszukał portal WP Kuchnia.
  • 5 rzeczy, które warto rozważyć, kupując ekspres do kawy 15 lut 2018, 10:50 Ekspres do kawy to wydatek kilkuset złotych. Dlatego zanim zdecydujemy się na zakup konkretnego rodzaju urządzenia, weźmy pod uwagę kilka aspektów. Dzięki poniższemu zestawieniu dowiemy się, jaki ekspres idealnie pasuje do naszych potrzeb i spełnia wszystkie nasze oczekiwania....
  • Wrocławska restauracja okrzyknięta najpiękniejszą na świecie 2 mar 2018, 15:33 W międzynarodowym konkursie Win Awards 2017 w Londynie w kategorii "Restauracje" zwyciężyła Campo Modern Grill z Wrocławia. Była jedyną polską restauracją w konkursie i pokonała konkurentów z całego świata.
  • Polscy studenci skonstruowali robota podającego posiłki 7 sty 2018, 18:29 Zespół studentów i absolwentów z Politechniki Wrocławskiej skonstruował Bistrobora, czyli maszynę do samoobsługowej sprzedaży ciepłych posiłków. Twórcy podkreślają, że to pierwsze takie urządzenie na świecie.
  • Skończ z nudą w kuchni. Zapisz się na kurs gotowania 5 sie 2016, 11:13 Potrawy samodzielnie przygotowywane w domu, zwykle są najzdrowsze i najbardziej wartościowe. Aby wprowadzić nieco pasji, nowych pomysłów i inspiracji do własnej kuchni, warto poszerzyć swoją wiedzę w zakresie meandrów sztuki kulinarnej.
  • Prosta kuchnia Roberta Sowy 19 maj 2016, 16:15 Zupy i przystawki, dania rybne i mięsne, ciasta i desery, wegetariańskie sałatki… W swojej najnowszej książce „Krok po kroku z Robertem Sową” znany szef kuchni sprzedaje nieskomplikowane dania nawet dla początkujących kucharzy.
  • McDonald's „od kuchni” już widzieliśmy, pora na KFC. „Nagranie wykręca żołądki” 22 wrz 2017, 11:26 W sieci pojawiło się przyprawiające o mdłości wideo, które według zapewnień twórców miało zostać nagrane w jednej z restauracji sieci KFC. Ze słów pracowników dowiadujemy się m.in., że w danym lokalu popularny fastfood serwuje swoim klientom nieświeże jedzenie.
  • BBC uznało polskiego kucharza za pioniera brytyjskiej kuchni 27 sie 2017, 16:59 Magazyn BBC Good Food uznał polskiego szefa kuchni Damiana Wawrzyniaka jednym z dziesięciu pionierów kuchni brytyjskiej. Polak podzielił się informacją na swoim profilu na Facebooku.
  • Szef kuchni Twister poleca: Golonka, danie dla cierpliwych 4 kwi 2017, 16:25 Sposobów podawania golonki jest wiele, w zależności od regionu, np. w Beskidach na golonce przyrządza się kwaśnicę. W Beskidzie Śląskim i Żywieckim golonkę najczęściej dusi się w piwie.
  • Kuchnia, która mówi i uczy Brytyjczyków francuskiego 26 paź 2011, 10:08 Innowacyjna kuchnia, która w języku francuskim krok po kroku daje instrukcje, jak przygotować chociażby żabie udka, ma szansę zrewolucjonizować nauczanie języków obcych w Wielkiej Brytanii.
  • Śląsk chce się promować przez kuchnię 15 mar 2010, 16:59 Regionalna kuchnia woj. śląskiego ma stać się jednym z filarów promocji turystycznej tego regionu. Śląska Organizacja Turystyczna zamierza stworzyć kulinarną markę, którą mogłyby promować się np. odpowiednio certyfikowane restauracje.
  • Kuchnia molekularna podbija świat 19 gru 2009, 7:10 Kuskus z kalafiora, tapioka z szynki iberyjskiej i sferyfikowane oliwki - takie specjały można znaleźć w menu restauracji El Bulli w Hiszpanii. El Bulli serwuje kuchnię molekularną i robi to na tyle dobrze, że od czterech lat wygrywa prestiżowy ranking San Pellegrino w którym...
  • Kuchnia pachnąca polsko-litewską tradycją 13 sie 2010, 15:57 Tradycyjne potrawy pogranicza Polski i Litwy są znakiem rozpoznawczym festynu rodzinnego "Kuchnia Pachnąca Tradycją", który odbędzie się 13 i 14 sierpnia na augustowskim Rynku Zygmunta Augusta.
  • Restauracja od kuchni, czyli jakich sprzętów nie powstydziłby się Gordon Ramsay 10 paź 2014, 14:33 Parafrazując słowa Salvadora Dalego, lepiej nie jeść w ogóle, niż jeść źle. W świecie, w którym za każdym rogiem można natknąć się na lokal gastronomiczny, o wyborze tego najlepszego nie decyduje tylko aspekt wizualny. To, co najważniejsze, pozostaje niezmienne – by...
  • Kuchnia jak za hetmana Branickiego 4 cze 2010, 17:22 W najbliższy weekend, 5-6 czerwca, po raz trzeci w Białymstoku spotkają się twórcy i konsumenci smakołyków regionalnych kuchni na kulinarnym festiwalu, który tradycyjnie już poprowadzi Karol Okrasa, pochodzący z Białej Podlaskiej wybitny kucharz, znany z telewizyjnego...
  • Jakie błędy w kuchni popełniają Polacy? 6 paź 2015, 10:46 Zdajemy sobie sprawę, jak wiele korzyści daje zbilansowana dieta i posiłki na bazie świeżych produktów, jednak brak doświadczenia w kuchni powoduje, że podczas przygotowywania dań aż 90 proc. Polaków popełnia błędy. Najczęściej gotują potrawy zbyt długo. Nadal popularne jest...
  • Włoska kuchnia wyrusza na... podbój kosmosu 5 cze 2012, 5:19 Lasagne, warzywa zapiekane w parmezanie, risotto z sosem pesto, smażone bakłażany i tiramisu - te przysmaki włoskiej kuchni przygotowuje dla astronautów z Międzynarodowej Stacji Kosmicznej znany kucharz z okolic Turynu Davide Scabin. - Po raz pierwszy oryginalna włoska kuchnia...
  • Jedno miejsce, wyjątkowe jedzenie 31 maj 2015, 14:59 Przez wiele lat pracowałem w najlepszych restauracjach we Włoszech, Francji i Hiszpanii. I wiem, że najważniejsze w kuchni są dobre produkty.
  • Zioła w kuchni. Na zdrowie! 25 kwi 2012, 14:09 Coraz więcej mówi się o tym, że każda kuchnia powinna pachnieć ziołami. Najlepiej nie suszonymi i sproszkowanymi, ale świeżymi, hodowanymi na kuchennym parapecie. Ciągle słyszymy o pietruszce, szczypiorku, bazylii czy estragonie, ale czy naprawdę wiemy, jakich składników nam...
  • Kuchnia włoska w nowej odsłonie - pokaz kulinarny ,,Szef dla Szefów” 13 cze 2016, 8:27 9. i 10. czerwca br. w Akademii MAKRO w Warszawie odbył się kolejny pokaz kulinarny z cyklu ,,Szef dla Szefów”. Tematem przewodnim była kuchnia włoska, a potrawy przygotował i zaprezentował szef kuchni Roberto Carcangiu. ...
  • Truskawki w kuchni? Nie tylko na słodko! 13 cze 2016, 10:24 Kto z nas potrafi oprzeć się świeżym, słodkim truskawkom? Gdy tylko przychodzi sezon na te apetyczne owoce na naszych talerzach rozpoczyna się prawdziwe truskawkowe szaleństwo! Makarony, knedle, naleśniki czy przeróżne desery z ich...
  • Kuchnia Węgier 18 sie 2017, 14:24 Sezon urlopowy w pełni. Jak zawsze w tym okresie na urlopowiczów czeka wiele atrakcji, nie tylko kulturalnych. Ciepłe wieczory to doskonała okazja do poznania nowych kultur i smaków. Tu z pomocą nadciągają punkty gastronomiczne na Bulwarach w Warszawie nad Wisłą.
  • Szczęśliwa kuchnia Beaty Pawlikowskiej 19 kwi 2016, 15:37 Bez chemii, glutenu, ze świeżych produktów – w swojej najnowszej książce „Szczęśliwe garnki extra” Beata Pawlikowska pisze o zdrowym żywieniu przez cztery pory roku.
  • Naturalnie w kuchni: Jak przechowywać warzywa? 5 lip 2016, 11:49 Warzywa - najlepsze są świeże i pachnące. Cenimy je za moc składników odżywczych. By zachowały tą świeżość oraz wartość odżywczą, powinniśmy je przechowywać w odpowiednich warunkach. Zatem które warzywa trzymać...
  • Legendarny muzyk chwali polską kuchnię. „The kluski in Toruń was delicious” 10 gru 2016, 16:35 Znany na całym świecie Sting pokochał smak polskiego rosołu. Podziękował również za wizytę w naszym kraju.
  • Polki doceniają kuchnię swoich matek 25 maj 2010, 16:46 To moja mama nauczyła mnie gotować – twierdzi co druga dorosła Polka. Większość pań (4/5) przyznaje też, że to właśnie dzięki swym mamom dziś dbają, by obiady były zdrowe, zawierały zupy, a przede wszystkim, by rodzina spożywała je we wspólnym gronie - wynika badań...
  • Festiwal Filmowy w Wenecji od kuchni 19 sie 2015, 13:17 Włoski klimat, najlepsze filmy oraz artyści z całego świata - mowa oczywiście o Międzynarodowym Festiwalu Filmowym w Wenecji. Rozpoczynający się 2 września i trwający 10 dni Festiwal przyciąga największe osobistości ze świata filmu oraz liczną publiczność podziwiającą światowe...