Wyniki wyszukiwania: Znaleziono 39 tekstów

  • Polscy studenci skonstruowali robota podającego posiłki 7 sty 2018, 18:29 Zespół studentów i absolwentów z Politechniki Wrocławskiej skonstruował Bistrobora, czyli maszynę do samoobsługowej sprzedaży ciepłych posiłków. Twórcy podkreślają, że to pierwsze takie urządzenie na świecie.
  • Wieprzowina w tatarze wołowym i mnóstwo konserwantów. UOKiK wziął pod lupę mięso w polskich sklepach 13 gru 2017, 16:25 Inspekcja handlowa przeprowadziła na zlecenie Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów badanie jakości surowego mięsa w 168 sklepach i hurtowniach. Wyniki są zatrważające.
  • Co nam szkodzi, na co uważać? 7 składników żywności, przed którymi ostrzegają eksperci 31 sie 2017, 13:53 Naukowcy i dietetycy biją na alarm: polskie dzieci jedzą coraz gorzej. Jeśli nie zaczniemy walki z naszymi żywieniowymi grzechami, czeka nas plaga otyłości oraz drastyczny wzrost chorych na serce i cukrzycę. Jakie najczęściej popełniamy grzechy żywieniowe?
  • Polskie dzieci jedzą śmieci 27 sie 2017, 20:00 Naukowcy i dietetycy biją na alarm: polskie dzieci jedzą coraz gorzej. Jeśli nie zaczniemy walki z naszymi żywieniowymi grzechami, czeka nas plaga otyłości oraz drastyczny wzrost chorych na serce i cukrzycę.
  • Katarzyna Bosacka: Bez czytania etykiet nie da się kupić nawet chleba 31 sie 2017, 13:09 Naukowcy i dietetycy biją na alarm: polskie dzieci jedzą coraz gorzej. Jeśli nie zaczniemy walki z naszymi żywieniowymi grzechami, czeka nas plaga otyłości oraz drastyczny wzrost chorych na serce i cukrzycę. Jak zmienić przyzwyczajenia i czego unikać? Radzi Katarzyna Bosacka,...
  • Produkty z długim terminem przydatności do spożycia bez konserwantów. Jak to możliwe? 12 gru 2015, 11:35 60 proc. konsumentów jest przekonanych, że produkty z długim terminem przydatności do spożycia muszą zawierać konserwanty. Eksperci przekonują, że wcale nie musi tak być, bo producenci stosują inne metody gwarantujące trwałość produktów. Najłatwiej znaleźć żywność bez...
  • Alergogenne konserwanty 7 paź 2010, 14:38 Glutaminian sodu, dwutlenek siarki, azotyny - środki chemiczne konserwujące żywność mogą wywoływać alergie oraz powodować astmę.
  • Konserwanty wywołują agresję u dzieci 28 wrz 2011, 12:05 Ok. 10 tysięcy substancji chemicznych wykorzystują producenci żywności, która trafia potem na nasze stoły. Okazuje się, że część środków konserwujących, dodatków smakowych oraz barwników nie dość, że przyczynia się do otyłości dzieci, to jeszcze dodatkowo wywołuje u nich...
  • Jesteś alergikiem? Unikaj pieczywa z marketów 22 sty 2015, 13:19 Pieczywa z supermarketów powinni unikać alergicy, dzieci oraz kobiety ciężarne i karmiące. Zawiera ono bowiem szkodliwe konserwanty, które mogą wywołać silną reakcję alergiczną. Alternatywą dla chleba z minipiekarni w sieciowych marketach jest pieczywo z małych piekarni, które...
  • W paluszkach rybnych nie ma ryb? 28 mar 2011, 11:38 Klasyczne paluszki rybne w złotej panierce to przysmak, który nie tylko sami chętnie spożywamy, ale też często podajemy dzieciom. Okazuje się niestety, że jedna z ulubionych potraw zapracowanych Polaków zawiera w sobie więcej konserwantów i chemii niż rybiego mięsa.
  • Czy twoje dziecko też pije truciznę? 12 sty 2012, 9:59 Soki zawierające konserwanty i słodzone napoje - o tym, zdaniem specjalistów - dzieci powinny zapomnieć. Należy je natomiast od małego uczyć picia czystej, niegazowanej wody - np. wlewając ją do kolorowej butelki, albo dodając do niej kolorowe owoce.
  • Benzoesan na zdrowie? 22 mar 2010, 15:42 Zdrowa moda na produkty naturalne pozbawione konserwantów może czasem prowadzić do absurdu. Zwolenników zdrowego odżywiania zapewne odrzuca informacja na etykiecie produktu spożywczego, że zawiera on poprawiający smak glutaminian lub konserwant, jakim jest benzoesan sodu.
  • Czy "biała śmierć" jest śmiercionośna? 1 wrz 2011, 14:03 Sól, biała mąka i cukier – te produkty są stałym składnikiem diety niemal każdego z nas. Sól jest doskonałym konserwantem żywności, biała mąka to źródło stosunkowo tanich w produkcji kalorii, a cukier - jak wiadomo - „krzepi”. Tymczasem dietetycy często...
  • Moda na zdrową żywność nie mija 9 sty 2016, 18:44 Zdrowe odżywanie nie jest chwilową modą, ale coraz silniejszym trendem – wynika z badania przeprowadzonego przez Ośrodek Ewaluacji. Polacy chcą jeść zdrowo i odpowiedzialnie, dlatego coraz częściej wybierają żywność nieprzetworzoną, bez konserwantów i chemicznych dodatków. W...
  • Bakterie przedłużą świeżość chleba 14 paź 2009, 12:35 Statystyki mówią, że jedna piąta wyrobów piekarniczych w Irlandii, nie znajduję nabywcy, psuje się i jest wyrzucana. Naukowcy postanowili rozwiązać ten problem, dodając do pieczywa szczep bakterii mlekowych.
  • Bakterie powstrzymają psucie chleba 20 paź 2009, 17:48 Statystyki mówią, że jedna piąta wyrobów piekarniczych w Irlandii, nie znajduję nabywcy, psuje się i jest wyrzucana. Naukowcy postanowili rozwiązać ten problem, dodając do pieczywa szczep bakterii mlekowych.
  • Jak sprawdzić jakość chleba? 3 cze 2015, 15:13 Czy żeby skosztować chleb z chrupiącą skórką, świeży i bez konserwantów trzeba upiec go samemu? Niekoniecznie, jednak zakup dobrego chleba nie jest wcale łatwym zadaniem. Mąka dobrej jakości nie jest tania, dobre pieczywo również....
  • Naturalne, zdrowe i smaczne - produkty z Czarnkowa 22 lis 2016, 14:33 Stworzone wyłącznie z naturalnych składników, smaczne i pożywne - produkty Spółdzielni Mleczarskiej w Czarnkowie to idealne połączenie najwyższej jakości składników oraz unikalnej receptury.
  • Pocałunek o smaku… piwa? 11 lut 2010, 10:28 Na tegoroczne Walentynki Heineken proponuje błyszczyk do ust o smaku piwa. Ile piwa w tym piwie?
  • Przepis na zawał i cukrzycę: jedzcie mięso 19 maj 2010, 11:00 Okazuje się, że przetworzone mięso jest nie tylko bogate w białko i kalorie, ale również... śmiertelnie niebezpieczne dla naszego organizmu. Jedzenie steków i szaszłyków zwiększa bowiem ryzyko zachorowania na cukrzycę i choroby serca - wynika z badań przeprowadzonych przez...
  • Ile jest pomidorów w pomidorowej salsie? 10 sty 2011, 21:53 Żaden z pomidorowych sosów - popularnej salsy - na meksykańskim rynku nie zawiera 12 proc. pomidorów, czego wymagają przepisy, by salsę nazwać salsą - poinformowała Profeco, meksykańska instytucja rządowa stojąca na straży praw konsumentów.
  • Czy wiesz co jesz? Parówki cielęce... z drobiu 18 sty 2011, 17:01 Deser czekoladowy bez czekolady, czy parówki cielęce z drobiu - to niektóre przykłady fałszowania żywności. Inspekcja Handlowa stwierdziła, że 5 proc. kontrolowanych produktów nie odpowiada deklaracjom producentów - poinformowała UOKiK.
  • A jednak lepiej posolić 13 cze 2011, 15:46 Lekarze ostrzegają przed nadmiernym spożywaniem soli podkreślając, że sól powoduje niewydolność serca i udar mózgu. Okazuje się jednak, że nadmierne spożywanie soli nie jest tak groźne jak jej niedobór.
  • Zdrowe jedzenie - zdrowa cera 20 cze 2011, 14:55 Pielęgnacja skóry, włosów czy paznokci nie opiera się tylko na różnego rodzaju kosmetykach i zabiegach. Podstawą dobrego wyglądu i zachowania młodości są dobrze dobrane składniki odżywcze.
  • Ile jest mięsa w parówce? 26 sie 2011, 13:53 Co wchodzi w skład popularnych i tanich wędlin? Szpik, chrząstki, dużo tłuszczu i chemii oraz... śladowe ilości mięsa. Popularnymi parówkami eksperci ds. żywienia nie poczęstowaliby swoich dzieci.
  • Nie daj się zimie. Pij sok z aloesu 28 gru 2011, 14:46 Aloes był znany i ceniony już 4 tysiące lat temu. Jego sok zalecano na schorzenia pokarmowe, na wzmocnienie układu oddechowego i odpornościowego. Był też polecany jako preparat łagodzący podrażnienia i regenerujący skórę.
  • Deser czekoladowy bez... czekolady? 20 sty 2012, 8:37 Deser czekoladowy bez czekolady, czy parówki cielęce z drobiu - to niektóre przykłady fałszowania żywności. Inspekcja Handlowa stwierdziła, że 5 proc. kontrolowanych produktów nie odpowiada deklaracjom producentów - poinformowała we wtorek UOKiK.
  • Chemia na talerzu 27 kwi 2015, 7:53 Wraz z intensywniejszą uprawą roślin, na naszym talerzu pojawia się coraz więcej chemii. Stosowana jest powszechnie do oprysków roślin, aby je uchronić przed szkodliwymi owadami, pleśniami i innymi mikroorganizmami, które mogą zagrozić dobrym zbiorom, a tym samym przynieść...
  • Etykieta - jak czytać ? 28 kwi 2015, 9:47 Czytanie etykiet produktów spożywczych powinno stać się nawykiem każdego konsumenta, który chce się świadomie odżywiać. Same etykiety dostarczają wielu informacji, które mogą pomóc w komponowaniu zdrowego jadłospisu oraz w wyborze składników, które z punktu widzenia...
  • Zdrowy sok prosto z drzewa 17 cze 2016, 16:01 Jest w 100 proc. naturalny i zdrowy. Działa przeciwzapalnie, a nawet przeciwbólowo. W dodatku jest orzeźwiający i gasi pragnienie. Oto zalety soku z brzozy.