Wyniki wyszukiwania: Znaleziono 28 tekstów

  • Na miażdżycę – pomidory 14 cze 2012, 13:21 Pomidory to jedne z najpopularniejszych warzyw na świecie. Naukowcy z Uniwersytetu Kioto w Japonii odkryli, że zawierają one związki mogące powstrzymać rozwój chorób układu krążenia, a także pomóc w odchudzaniu.
  • Żmijówka po wietnamsku 24 mar 2011, 17:00 Najbardziej znanym alkoholem z Dalekiego Wschodu jest sake, napój alkoholowy z Japonii wytworzony przez fermentację ryżu. Mniej popularną formą wytwarzania alkoholu ryżowego jest Wietnamskie wino ryżowe, fermentujące razem z marynowanym wężem.
  • Tokio światową stolicą najlepszych restauracji 17 lis 2009, 10:19 Tokio stało się światową stolicą trzygwiazdkowych restauracji, według przewodnika Michelin na rok 2010, dystansując Paryż - poinformował we wtorek dyrektor firmy wydającej najsłynniejszy na świecie przewodnik dla smakoszy Jean-Luc Naret. Najwyższą notę przyznano w nim 11...
  • Skończ z nudą w kuchni. Zapisz się na kurs gotowania 5 sie 2016, 11:13 Potrawy samodzielnie przygotowywane w domu, zwykle są najzdrowsze i najbardziej wartościowe. Aby wprowadzić nieco pasji, nowych pomysłów i inspiracji do własnej kuchni, warto poszerzyć swoją wiedzę w zakresie meandrów sztuki kulinarnej.
  • Lek(ko)strawne wakacje 29 sie 2017, 17:23 Niektórzy z nas mają go już na pewno za sobą, ale dla innych urlop nadal jest nieodległą perspektywą. Dalekie lub bliskie podróże przynoszą mnóstwo doznań kulinarnych.
  • Takiej czekolady jeszcze nie jedliście! Jej kolor i smak zaskakują 5 wrz 2017, 16:40 Barry Callebaut to jeden z największych na świecie producentów czekolady. Szwajcarski gigant poinformował, że stworzył nowy typ słodkiego przysmaku.
  • Herbata – kto ją pije, a kto produkuje? 26 kwi 2012, 10:58 Herbata cieszy się popularnością niemal na całym świecie - pomimo rosnących cen światowa zapotrzebowanie na herbatę stale rośnie. Największym producentem herbaty na świecie są Chiny, a największym konsumentem – Zjednoczone Emiraty Arabskie.
  • Rzym kusi... supermarketem z żywnością 28 lip 2012, 8:27 Kilkupiętrowy sklep z najwyższej klasy włoskim jedzeniem, z certyfikatami znanego ruchu Slow Food, stał się w ciągu miesiąca od otwarcia kolejną atrakcją turystyczną Rzymu. Przybywają tam tysiące Włochów i wycieczki cudzoziemców z całego świata.
  • Jedzenie czekolady zbliża do... Nobla 11 paź 2012, 22:00 Jedzenie czekolady wzmacnia zdolności umysłu - narody przodujące w konsumpcji czekolady mają najwięcej laureatów Nagrody Nobla - napisał amerykański naukowiec w prestiżowym periodyku "New England Journal of Medicine".
  • Słony, słodki, gorzki, kwaśny i... umami 15 lut 2010, 11:51 Wszyscy ci, którzy zdążyli już przywyknąć do faktu, że nasze kubki smakowe rozpoznają tylko cztery smaki, muszą zweryfikować swoją wiedzę. Już 102 lata temu odkryto smak umami - którego obecność w potrawie sprawia, że jest ona odbierana jako "pełna i satysfakcjonująca".
  • Masz alergię? Jedz grzyby 12 mar 2010, 13:08 O grzybach pisało się dotąd w najlepszym razie, że nie mają żadnej wartości odżywczej, są ciężkostrawne, a swoją wysoką pozycję w świecie kulinariów zawdzięczają wyjątkowym walorom smakowym. Zaliczano je nawet do silnych alergenów. Tymczasem nadszarpniętą reputację grzybów...
  • Benzoesan na zdrowie? 22 mar 2010, 15:42 Zdrowa moda na produkty naturalne pozbawione konserwantów może czasem prowadzić do absurdu. Zwolenników zdrowego odżywiania zapewne odrzuca informacja na etykiecie produktu spożywczego, że zawiera on poprawiający smak glutaminian lub konserwant, jakim jest benzoesan sodu.
  • Alkohol dobry na chore serce? 24 mar 2010, 8:10 Również osoby po zawale i z chorobą niedokrwienną serca mogą odnosić korzyści z alkoholu wypijanego regularnie w małych ilościach - informuje najnowszy "Journal of the American College of Cardiology".
  • Francuska firma cukiernicza rozszerzy działalność w Polsce 8 lis 2010, 15:16 Francuska firma Abtey Chocolaterie, która znana jest z produkcji czekoladek i innych słodyczy, ma w planach rozszerzenie swojej działalności w Polsce. Obecnie firma pochodząca z Alzacji sprzedaje swoje wyroby w dwóch sklepikach w Warszawie.
  • Rosną ceny Beaujolais, ale sprzedaż będzie większa 23 lis 2010, 10:52 Uruchomiono nowa produkcję wina Beaujolais Noveau. W związku z tym eksperci oceniają, że tegoroczna sprzedaż tego trunku wyniesie 41,5 mln butelek. Sprzedane zostanie 280.000 hl, czyli o 14 tys. hl więcej niż w 2009 r.
  • Piwo dla homoseksualistów 27 sty 2011, 12:16 W Meksyku można kupić piwo dla homoseksualistów. Browar Minerva sprzedał do tej pory ok. 500 skrzynek.
  • Pij alkohol z umiarem. Pomożesz choremu sercu 26 paź 2011, 10:13 Również osoby po zawale i z chorobą niedokrwienną serca mogą odnosić korzyści z alkoholu wypijanego regularnie w małych ilościach.
  • Soją zwalczysz "kurze łapki" 2 lis 2011, 14:41 Pismo medyczne "Menopause" informuje, że eksperymentalny suplement na bazie soi może pomóc kobietom po menopauzie wygładzić zmarszczki wokół oczu.
  • Japończycy przerobią najdroższego tuńczyka na świecie na sushi 5 sty 2012, 12:41 56 milionów jenów, czyli około 2,5 miliona złotych zapłaciła jedna z sieci restauracji za ważącą 269 kilogramów rybę. Z najdroższego tuńczyka świata ma powstać 10 tysięcy kawałków sushi.