Wyniki wyszukiwania: Znaleziono 33 tekstów

  • Nowe grillowanie – gorący temat na lato 25 cze 2015, 16:15 Do grillowania Polaków namawiać nie trzeba. Może nie jest jeszcze tak jak w Kanadzie, gdzie ponad 70 proc. obywateli ma swojego grilla – więcej niż osób posiadających samochód, ale w tyle też nie zostajemy.
  • Sałatka z grillowaną gruszką 21 sty 2015, 16:43 Sałatka z grillowaną gruszką nadaje się na kolację, lub jako jedna z potraw na imprezę. Gruszkę możesz zastąpić brzoskwinią lub nektarynką.
  • Grillowany łosoś z sałatką ze szparagów 21 sty 2015, 16:59 Grillowanego łososia lubi chyba prawie każdy. Dodatek szparagów sprawia, że jest to danie lekkie, nadające się dla osób będących na diecie. Jeśli chcecie możecie ugotować sobie do tego np. ziemniaki.
  • Szparagi są lekkostrawne i bogate w witaminy. Można je gotować lub grillować 19 maj 2014, 15:40 Maj to sezon na szparagi. Można je podawać w sałatkach, z sosami lub grillowane. W szparagach najważniejsze jest to, by były świeże. Jeśli są wyprostowane i jędrne, a ich główka nie jest wysuszona, to znak, że są dobre.
  • Sałatka z grillowanymi szparagami i młodymi ziemniakami 21 sty 2015, 17:17 Lekka, wiosenna sałatka. Idealna na kolację. Składniki (2 porcje): garść rukwi wodnej 4 młode ziemniaki 12 zielonych szparagów 6 plastrów szynki parmeńskiej lub szwarcwaldzkiej 6 plastrów camemberta garść botwinki koperek papryczka...
  • Ziołowe klimaty na grillu 9 cze 2016, 15:52 By odpowiednio doprawić dania z grilla, powinniśmy sięgnąć po pachnące zioła. Doskonale odnajdą się one w towarzystwie mięs, warzyw, czy różnego rodzaju sałatek, które zaserwować możemy naszym gościom na stole. Zioła...
  • Latem - spotkaj się ze znajomymi… przy grillu 1 lip 2016, 11:35 Gwarancją świetnej zabawy jest połączenie grupy przyjaciół i pysznego jedzenia. Szczególnie latem, gdy piękna pogoda nastraja do wspólnych spotkań w gronie najbliższych. Dlatego czym prędzej wyciągajmy z garażów, piwnic...
  • Ostra gra! Czyli przepisy na pikantnego grilla 16 cze 2016, 11:31 Gorąc, żar i płomienie ognia tańczące wokół zwęglonych kawałków drewna, to elementy, które bez trudu przywołują na myśl pamiętne spotkania przy grillu. Jednak nie tylko technika grillowania może kojarzyć się nam z ogniem...
  • Dorada z grillowanymi warzywami 21 sty 2015, 11:22 Doradę możecie zastąpić dowolną rybą, np. makrelą, okoniem, pstrągiem. Jeśli chcecie, aby wasz posiłek był bardziej sycący – ugotujcie sobie np. ziemniaki w mundurkach i podajcie je ze świeżym koperkiem.
  • Grillowany łosoś z puree z topinamburu 21 sty 2015, 14:18 Składniki: 400g filetu z łososia ze skórą 250g topinamburu 2 garści rzeżuchy łyżka startego parmezanu łyżka płatków migdałowych sok z połowy cytryny łyżka masła 50ml śmietany 30% oliwa 2 ząbki czosnku sól pieprz kiełki do...
  • Czy jedzenie z grilla może być zdrowe? 14 maj 2012, 13:48 Wiosna wróciła na dobre, czas odkurzyć grilla i zaprosić znajomych na soczystą kiełbaskę. Z drugiej strony lato tuż za rogiem, a zimą i w święta przybyło nam trochę ciałka, którego warto by było się pozbyć. Czy można połączyć grillowanie ze zdrowym odżywianiem? Okazuje się, że...
  • Dżemy bez cukru, niegazowana woda i owoce. Oto dieta polskiej reprezentacji 8 cze 2012, 13:25 Dania z jajek na śniadanie, lekki rosół oraz grillowany kurczak i ryba na obiad, a na kolację barszcz czerwony z uszkami, kaczka pieczona, steki wołowe i krewetki - tak wygląda menu piłkarzy polskiej reprezentacji w dniu meczu z Grecją otwierającego mistrzostwa Europy.
  • Polędwiczki zwycięzcą Opolskiego Festiwalu Smaków 28 sie 2011, 21:46 Grillowane polędwiczki po florencku zwyciężyły podczas 3. Festiwalu Opolskich Smaków. Odwiedzający imprezę zorganizowaną na opolskim Rynku skosztowali w weekend 14 potraw "startujących" w konkursie i wyłonili spośród nich zwycięzcę.
  • W kuchni - Klub chrup, chrup... 25 maj 2009, 17:41 Papki nikt nie lubi. Ani informacyjnej, ani spożywczej. Dzieci uciekają przed rozgotowanym szpinakiem pod stół, a starsi w akcie protestu sięgają po pilota. Ale za to wszystko, co chrupiące, jest pyszne. Jędrne jabłko, skórka na  pieczonym kurczaku no i młode warzywa. A może...
  • Obiad niejadka: jak przechytrzyć nasze dziecko 1 cze 2016, 12:10 Czy każdy obiad małego niejadka musi kończyć się awanturą? Nie. Oto kilka sposobów na to, by nasze dziecko już ze smakiem jadło to, co zdrowego podamy mu na talerzu.
  • Bieganie to dobry sposób na odchudzanie? 21 cze 2015, 7:22 Często impulsem do rozpoczęcia przygody z bieganiem jest niezadowolenie z własnego wyglądu lub ze zbyt wysokiej wagi. Czy rzeczywiście jest to najlepsza recepta na schudnięcie?
  • Szpinak, to brzmi dumnie! 1 wrz 2009, 10:45 Jest apetyczny, ozdobny i wszechstronnie kulinarnie utalentowany. Niech się wstydzą przedszkolne kucharki, które pozbawiły kilka roczników rodaków przyjemności obcowania z tym cudem.
  • Warstwami jesień się zaczyna... 29 wrz 2009, 17:19 Odcienie jesiennego parku można przenieść do menu i stworzyć kolorowy pejzaż na talerzu.
  • Naleśnik zamiast papierosa 19 sty 2010, 16:54 Jeśli ktoś lubi pyszne, francuskie naleśniki - nie przepada za to za dymem tytoniowym, powinien odwiedzić otwartą niedawno przy ul. Chmielnej naleśnikarnię Cafe Almond. Jej właściciele zapowiadają, że wkrótce naleśnika będzie można popijać pysznymi drinkami. W lokalu...
  • Jedzcie świnie! To lepsze od Viagry 31 sty 2010, 7:27 Prezydent to taki człowiek, który stoi na czele narodu więc jako jego czołowy przedstawiciel powinien znać się na wszystkim. Tak pomyślała pewnie Cristina Fernandez de Kirchner, prezydent Argentyny, która postanowiła ogłosić światu swoje odkrycie - wieprzowina jest...
  • Jedz mądrze 7 kwi 2011, 6:31 Zdrowa i zbilansowana dieta wymaga od nas przede wszystkim umiaru i zróżnicowania składających się na nią produktów. Skąd jednak czerpać wiedzę o tym, co jest potrzebne dla naszego organizmu i jednocześnie nie wiąże się z przyjęciem zbyt dużej liczby kalorii? Coraz częściej...
  • Czy wiesz, jak wartościowa jest pieczarka? 9 wrz 2011, 19:30 Szarobiała, niepozorna, a jednak pyszna, jest dostępna cały rok, możemy z niej wyczarować mnóstwo ciekawych potraw. O czym mowa? O popularnej pieczarce. Jednak czy zdajemy sobie sprawę z walorów odżywczych?
  • Kolacja po włosku 20 sty 2015, 20:32 Ostatnio mam tak dużo pracy, że nie mam czasu na wieczorne gotowanie. Do tego dochodzą zajęcia na uczelni w weekendy i wychodzi na to, że nie mam w ogóle ani jednego dnia wolnego w tygodniu na relaks. W związku z tym postanowiłam wziąć...
  • Sałatka z serem halloumi i kwiatami cukinii 21 sty 2015, 14:24 Składniki: 1 ser halloumi (250gr) 6 plastrów pomidora malinowego 1 mała cukinia rukiew wodna – duża garść 10 kwiatów cukinii oliwa ocet winny cytryna sól cukier pieprz Czas przygotowania: ok. 15 min Przygotowanie: Cukinię pokroić...
  • Truskawki w wersji m(i)ęskiej 21 sty 2015, 16:18 Przyjmowanie gości to idealny moment wprowadzający pewną część święta do zwykłej codzienności. Uwielbiam spotkania cykliczne u Oli na winko i komedię romantyczną, ale także wszystkie obiady, podwieczorki i kolacje jakie mam...
  • Jajko w koszulce ze szparagami i sosem holenderskim 21 sty 2015, 17:03 Jajka w koszulce to dobry pomysł na rozpoczęcie dnia. W tym przypadku ze szparagami, ale dodatki możecie zmieniać w zależności od pory roku. Jajko w koszulce możecie też dodać jako dodatek do zupy lub dania głównego.
  • Krem z topinamburu 21 sty 2015, 17:07 Topinambur to bardzo stare, ale mało znane polskie warzywo. Można go jeść na surowo, pieczony i gotowany. Świetnie sprawdza się właśnie w formie zupy, ale też jako dodatek do dań głównych, sałatek, przystawek czy nawet deserów ze względu na swój słodkawy smak.
  • Sposoby na zdrowego i smacznego kurczaka 3 cze 2016, 13:22 Jest niskokaloryczne, chude i niskotłuszczowe. Bogate w białko i witaminy. Mięso drobiowe jest idealne nie tylko dla sportowców, ale i dla osób, które dbają o zdrowie i smukłą sylwetkę.
  • Szpinakowa rewolucja na naszym talerzu! 16 cze 2016, 15:28 Kiedyś niechętnie ulegaliśmy namowom naszych mam na sięganie po dania z jego dodatkiem – dziś wybieramy go ze smakiem! Szpinak, bo o nim mowa to prawdziwe źródło kulinarnych inspiracji. W kuchni przyrządzimy z nim mnóstwo...
  • Sposób na jesienną słotę 25 wrz 2017, 18:47 Chociaż sezon wakacyjny powoli dobiega końca, a dni stają się coraz krótsze i zimniejsze to knajpki i restauracje na bulwarach wiślanych nie poddają się jesiennej aurze.