Wyniki wyszukiwania: Znaleziono 129 tekstów

  • Rozsądne ilości potraw, woda z cytryną i kminek. Dietetyk zdradza „taktyki” na świąteczne obżarstwo 25 gru 2017, 15:22 Dla osób, które ze względu na schorzenia powinny ograniczać niektóre produkty w swojej diecie, święta wydają się koszmarem, ale nie powinny się tym stresować. Osoby na diecie bezglutenowej mogą zwykłe mąki zastąpić kukurydzianą czy gryczaną, a diabetycy ograniczać potrawy...
  • Ekspert PAN podkreśla: Karp najbardziej ekologicznym produktem spożywczym w Polsce 24 gru 2017, 6:52 Królujący na świątecznym stole Polaków karp to najbardziej ekologiczny produkt spożywczy w Polsce – przekonują naukowcy z Polskiej Akademii Nauk (PAN) w Gołyszu na Śląsku. Żywi się naturalnym pokarmem, dokarmiany jest jedynie paszami zbożowymi.
  • Zaskakujący efekt diety opartej na suszonych warzywach 6 paź 2017, 11:15 W grupie 60 kobiet przeprowadzono 3-miesięczny program redukcji masy ciała obejmujący zastosowanie diety niskoenergetycznej zgodnej z wytycznymi diety DASH, w której 3-4 porcje warzyw dziennie zastąpiono warzywami podawanymi w formie suszonej opracowanej przez markę Warzyw Kubek.
  • Polskie dzieci jedzą śmieci 27 sie 2017, 20:00 Naukowcy i dietetycy biją na alarm: polskie dzieci jedzą coraz gorzej. Jeśli nie zaczniemy walki z naszymi żywieniowymi grzechami, czeka nas plaga otyłości oraz drastyczny wzrost chorych na serce i cukrzycę.
  • Katarzyna Bosacka: Bez czytania etykiet nie da się kupić nawet chleba 31 sie 2017, 13:09 Naukowcy i dietetycy biją na alarm: polskie dzieci jedzą coraz gorzej. Jeśli nie zaczniemy walki z naszymi żywieniowymi grzechami, czeka nas plaga otyłości oraz drastyczny wzrost chorych na serce i cukrzycę. Jak zmienić przyzwyczajenia i czego unikać? Radzi Katarzyna Bosacka,...
  • Jak poprawić żywienie dzieci? Radzi Robert Makłowicz 31 sie 2017, 13:27 Naukowcy i dietetycy biją na alarm: polskie dzieci jedzą coraz gorzej. Jeśli nie zaczniemy walki z naszymi żywieniowymi grzechami, czeka nas plaga otyłości oraz drastyczny wzrost chorych na serce i cukrzycę. Jak zmienić przyzwyczajenia i czego unikać? Radzi Robert Makłowicz...
  • Co nam szkodzi, na co uważać? 7 składników żywności, przed którymi ostrzegają eksperci 31 sie 2017, 13:53 Naukowcy i dietetycy biją na alarm: polskie dzieci jedzą coraz gorzej. Jeśli nie zaczniemy walki z naszymi żywieniowymi grzechami, czeka nas plaga otyłości oraz drastyczny wzrost chorych na serce i cukrzycę. Jakie najczęściej popełniamy grzechy żywieniowe?
  • Dietetycy: Przygotowując świąteczne posiłki, warto zachować umiar 23 gru 2014, 12:10 Lista przysmaków, które trafią na świąteczny stół, jest długa i sprzyja niekontrolowanemu przejadaniu się. Dietetycy radzą więc, aby zamiast dwunastu potraw wigilijnych – przyrządzić połowę z nich. Jeśli pieczemy ciasta, to warto już zrezygnować z niezwykle kalorycznych...
  • Wiosenny detoks. Dietetycy zalecają 2-tygodniową dietę 12 mar 2015, 7:22 Dietetycy zalecają, aby dieta oczyszczająca nie była zbyt restrykcyjna, bo nie chodzi o to, żeby wyniszczyć organizm, lecz o to, by pobudzić go do metabolizmu i usunąć toksyny. Detoksykacja zazwyczaj trwa dwa tygodnie. W tym czasie warto postawić na produkty o dużej zawartości...
  • Makaron podstawą zbilansowanej diety 15 paź 2015, 19:44 Według badań Polacy zjadają rocznie ok. 5 kg makaronu, w porównaniu z takimi makaronowymi smakoszami jak Włosi czy Wenezuelczycy, to stanowczo mało. Biorąc pod uwagę, że węglowodany, których dostarcza makaron są podstawą piramidy żywieniowej to powinniśmy jadać go częściej -...
  • Soja zapobiega nowotworom 7 lut 2015, 8:38 Dietetycy podkreślają, że wystarczy dziennie spożywać 20-30 g produktów sojowych, by nie tylko poprawić swoje samopoczucie, lecz także zmniejszyć ryzyko zachorowania na osteoporozę, nowotwór piersi, jajników czy szyjki macicy. Soja jest lekkostrawna i bogata w pełnowartościowe...
  • Rezygnujesz z drugiego śniadania? Możesz mieć problem z nadwagą 1 kwi 2015, 19:05 Drugie śniadanie jest bardzo ważnym posiłkiem i nie można z niego rezygnować – przekonują dietetycy. Batonik czy drożdżówka nie zastąpią kanapki z pełnoziarnistego pieczywa z wędliną, żółtym serem czy warzywami. Warto więc w domu przygotować przekąskę, która przed południem...
  • Dietetycy: Chleb to najważniejszy element zbilansowanej diety, ale... 22 paź 2014, 8:00 Ze statystyk wynika, że w perspektywie ostatnich dwóch dekad spożycie chleba w Polsce spadło o połowę. Tymczasem zarówno piekarze, jak i specjaliści od żywienia przekonują, że pieczywo jest nie tylko smaczne, lecz także zdrowe.
  • Jakie są rodzaje miodów i jakie mają właściwości? 15 sty 2015, 19:12 Niektóre miody dostępne w sklepach są płynne, inne skrystalizowane. Z czego to wynika i czy konsystencja miodu może świadczyć o jego jakości?
  • Dietetycy: Stop z liczeniem kalorii! 14 kwi 2015, 10:37 Liczenie kalorii nie pomoże nam schudnąć. Okazuje się, że ważniejsze jest jedzenie częściej ale mniejszych porcji. Warto ograniczać też węglowodany.
  • Dieta Paleo – chwilowa moda czy rewolucja w podejściu do żywienia? 5 lip 2017, 10:53 Dieta Paleo to jedna z najbardziej popularnych diet w ostatnich latach. Mówią o niej lekarze, dietetycy, stosują gwiazdy sportu i popkultury. Co powinniśmy wiedzieć na jej temat i czy warto pokusić się o wprowadzenie zmian w swoim codziennym menu? O tym w poniższym artykule.
  • Gruby jak Polak? 25 sty 2011, 16:15 Jeżeli Polacy nie zaczną dbać o swoją dietę i aktywność fizyczną, w ciągu dekady mogą dogonić pod względem otyłości Amerykanów czy Brytyjczyków. W ciągu ostatnich 30 lat otyłość wśród polskiej młodzieży wzrosła dziesięciokrotnie - alarmują dietetycy.
  • Pączek musi być kaloryczny 2 mar 2011, 11:19 Zwyczaj jedzenia pączków w Tłusty Czwartek zadomowił się w Polsce w XVII wieku. Choć to przysmak kaloryczny i ciężkostrawny nie warto rezygnować z tradycji, ale podejść do niej z rozwagą – radzi dietetyk, dr Agnieszka Jarosz z Instytutu Żywności i Żywienia.
  • Cała prawda o mleku 5 mar 2015, 11:28 Mleko to obecnie jeden z najbardziej kontrowersyjnych produktów na rynku spożywczym. Zamieszanie wokół mleka i produktów mlecznych skłania do zastanowienia się nad ich rzeczywistym znaczeniem w żywieniu człowieka. Czy mleko i jego przetwory są niezbędne w naszej codziennej...
  • Olej rzepakowy lepszy niż oliwa z oliwek 14 cze 2010, 17:26 Oliwa z oliwek cieszy się znakomita opinią wśród smakoszy i dietetyków. W jej cieniu wciąż pozostaje olej rzepakowy, choć to on znacznie przewyższa ją pod względem walorów zdrowotnych. Jest m.in. cennym źródłem kwasu alfa-linolenowego, z którego powstają kwasy omega-3,...
  • "W cukrzycy lepsza mądra dieta niż suplementy" 24 paź 2010, 9:03 Źle dobrane suplementy diety nie pomagają chorym na cukrzycę, a gdy zostaną przedawkowane lub wejdą w interakcje z lekami zapisanymi przez lekarza, mogą wręcz szkodzić - uważają dietetycy. Ich zdaniem, diabetycy powinni skoncentrować się przede wszystkim na przestrzeganiu...
  • Chipsy na odchudzanie? 4 lut 2011, 13:41 Czy można schudnąć jedząc słodzone i słone przekąski, czyli tzw. śmieciowe jedzenie, zdecydowanie odradzane przez dietetyków? Okazuje się, że tak. Co więcej, taka dieta może nawet doprowadzić do poprawy wskaźników zdrowotnych, takich jak poziom złego cholesterolu.
  • Pietruszka i pomarańcza pobudzające jak... kawa 29 sie 2011, 17:12 Połączenie pomarańczy i pietruszki to - jak przekonuje Monika Mrozowska, aktorka i autorka książek kulinarnych - smaczna i zdrowa alternatywa dla kawy. Jak twierdzą dietetycy spróbować jej powinny szczególnie kobiety w ciąży.
  • Śniadanie w stylu Polki 8 cze 2016, 11:00 Z badania „Style śniadaniowe wśród Polek”, przeprowadzonego na zlecenie California Prune Board, wynika, że statystyczne śniadanie to nadal wspólny posiłek przy stole, na którym królują tradycyjne wędliny, sery, jajka i mleko. Choć mała liczba owoców i warzyw na śniadaniowych...
  • Otyłość u dzieci. Najbardziej szkodzi nadmiar soli i cukru 13 sie 2015, 17:49 W potrawach dla dzieci nie powinno się nadużywać soli i cukru – podkreślają dietetycy. Najmłodszych trzeba przyzwyczajać do naturalnego smaku warzyw, owoców i przygotowywanych na ich bazie przekąsek. Dlatego gotowe dania w słoiczkach nie są przez producentów doprawiane i...
  • Zastąp ziemniaki gryką 30 mar 2010, 13:51 Jeśli chcemy odżywiać się zdrowo powinniśmy jak najczęściej zastępować ziemniaki kaszą gryczaną - apelują dietetycy. Kasza gryczana jest bowiem nie tylko lekkostrawna, ale również bogata w witaminy i białko. Chociaż w Polsce znana jest znacznie dłużej niż ziemniaki - pojawiła...
  • Jedz tłuszcz - będziesz zdrowy 12 maj 2010, 11:06 Kokosy, łososie i wołowina pochodząca od krów karmionych trawą - to produkty żywnościowe, które powinniśmy jeść, aby poprawić stan swojego zdrowia. Amerykańscy dietetycy alarmują, że produkty te mają niewiele wspólnego z tzw. piramidą żywieniową, która dla większości...
  • Solą zdrowiu nie posłodzisz 1 lip 2010, 13:53 Cichy zabójca – tak często nazywana jest sól. Kardiolodzy i dietetycy ostrzegają, że jemy jej stanowczo za dużo. Często zapominamy, jak zły wpływ ma na nasze zdrowie.
  • Większość Polaków przekonana, że jada zdrowo 15 lis 2010, 15:37 Trzy czwarte respondentów CBOS uważa, że odżywia się zdrowo lub bardzo zdrowo; jednak nawyki żywieniowe odbiegają od zaleceń dietetyków dotyczących np. jedzenia jarzyn, owoców i ryb - zauważa ośrodek w sondażu.
  • Kawa tuczy 22 lut 2011, 12:11 - Kawa wypita w kawiarni może być jedną wielką bombą kaloryczną - ostrzega w rozmowie z "Faktem" dietetyk Małgorzata Krukowska. Wprawdzie filiżanka espresso ma jedynie ok. 7 kalorii, ale już np. popularna w kawiarniach macchiato z lodami to "kaloryczny zysk" w postaci 800...