Wyniki wyszukiwania: Znaleziono 457 tekstów

  • „Wrocław na widelcu”. Niezwykły przewodnik kulinarny dostępny za darmo 26 paź 2017, 9:36 W środę 25 października we wrocławskim klubie Proza odbyła się uroczysta premiera przewodnika kulinarnego „Wrocław na widelcu”, napisanego przez Roberta Makłowicza i tragicznie zmarłego Piotra Bikonta.
  • Brytyjskie media piszą o najstarszej restauracji w Europie. Chodzi o polski lokal 23 lis 2017, 11:30 Gościła takich klientów jak Chopin, Goethe, Słowacki. Ta ponad 700-letnia restauracja uważana jest za najstarszą w Europie. Co więcej, znajduje się we Wrocławiu, w budynku miejskiego ratusza.
  • W piekarniach pojawił się chleb ze... świerszczy. Co myślą o nim klienci? 23 lis 2017, 19:45 Piekarnia Fazer w Helsinkach jest pierwszym na świecie sklepem, w którym kupić można chleb zrobiony ze sproszkowanych świerszczy. Szef firmy przekonuje, że chleb jest źródłem białka i dobrym sposobem na zapoznanie się z żywnością na bazie owadów.
  • Naukowcy z Yale: Ser uzależnia jak narkotyki. Wszystko przez jedną substancję 17 wrz 2017, 8:46 Ser żółty zawiera substancję chemiczną, która znajduje się w narkotykach, dlatego człowiek może uzależnić się od jedzenia tego produktu spożywczego – dowiedli naukowcy z Yale.
  • Sposób na jesienną słotę 25 wrz 2017, 18:47 Chociaż sezon wakacyjny powoli dobiega końca, a dni stają się coraz krótsze i zimniejsze to knajpki i restauracje na bulwarach wiślanych nie poddają się jesiennej aurze.
  • Co nam szkodzi, na co uważać? 7 składników żywności, przed którymi ostrzegają eksperci 31 sie 2017, 13:53 Naukowcy i dietetycy biją na alarm: polskie dzieci jedzą coraz gorzej. Jeśli nie zaczniemy walki z naszymi żywieniowymi grzechami, czeka nas plaga otyłości oraz drastyczny wzrost chorych na serce i cukrzycę. Jakie najczęściej popełniamy grzechy żywieniowe?
  • Danie z fasolą Kidney 18 lut 2015, 15:13 Składniki 45 g fasoli kidney 150 g cukinii 100 g pieczarek 75 g marchwi 1 puszka pomidorów 1 cebula 1 ząbek czosnku  1 łyżka oleju rzepakowego szklanka wody sól morska Wykonanie Fasolę płuczemy pod zimną wodą, następnie należy ją...
  • Deko luksusu za tysiące dolarów 10 gru 2009, 11:49 Czy hamburger może być eleganckim i drogim daniem? „Forbes”, który opublikował listę najbardziej luksusowych i ekstrawaganckich dań, pokazuje, że nawet tak pospolite danie, synonim junk foods, może kosztować, bagatela, 5 000 dolarów.
  • Prosta kuchnia Roberta Sowy 19 maj 2016, 16:15 Zupy i przystawki, dania rybne i mięsne, ciasta i desery, wegetariańskie sałatki… W swojej najnowszej książce „Krok po kroku z Robertem Sową” znany szef kuchni sprzedaje nieskomplikowane dania nawet dla początkujących kucharzy.
  • Pomysłowe dania z makaronu 1 sty 2015, 13:04 Blogerka kulinarna, Anna Petyna przygotowała w kuchni "Dzień Dobry TVN" swoje propozycje dań z makaronem.
  • Buraczki z pomarańczą? Sprawdź letni przepis według Roberta Sowy 6 cze 2016, 14:22 Zdrowe, lekkie i pożywne, czyli miks warzyw, owoców i kaszy. Oto nowe danie Roberta Sowy
  • Sylwester „nie z tej epoki” z dala od miejskiego zgiełku 16 gru 2016, 7:39 „Jaki Nowy Rok, taki cały rok” – mówi znane polskie przysłowie. Dlatego każdy chce spędzić Sylwestra w wyjątkowy sposób, który pozwoli odróżnić go od codziennych dni. Huczne przyjęcia w restauracjach, imprezy w klubach czy wizyty u znajomych to jedne z najbardziej popularnych...
  • McDonald's Polska wprowadza produkty „premium”. Zmieni się forma serwowania dań 5 lip 2017, 12:40 Sieć restauracji McDonald’s zdecydowała się na wprowadzenie w Polsce… produktów „premium”. Obok burgerów, są to m.in. krążki serowe ze szparagami.
  • Kolor z insekta i wołowina w daniach vege. Siedem zaskakujących faktów o żywności 14 lis 2011, 12:44 Jak się robi smak truskawki? Dlaczego do lodów dodaje się wodorosty? Jaki insekt wchodzi w skład Twojego obiadu? Przedstawiamy siedem zaskakujących faktów o żywności produkowanej masowo.
  • Flaki - danie z importu tylko dla bogatych 30 lis 2011, 11:59 120 proc. - o tyle w ciągu ostatniego roku wzrosła cena... flaków wołowych.
  • Celebryci jedzą szparagi. "To danie królewskie" 15 maj 2012, 15:12 Z powodu mrozów tegoroczny sezon szparagowy w Polsce rozpoczął się później i wiązał się z poważnymi stratami dla producentów. Szparag to warzywo coraz częstsze na polskich stołach, Polacy gustują w szparagach bielonych, ale sięgają i po szparagi zielone.
  • Pizza - polskie danie narodowe 8 sty 2015, 10:51 Co dziesiąty Polak jada pizzę przynajmniej raz w tygodniu, a 48 proc. raz w miesiącu. Polacy są tradycjonalistami przywiązanymi do swoich ulubionych smaków. Najpopularniejszym rodzajem jest margherita, czyli podstawowa wersja pizzy – z serem i sosem pomidorowym.
  • Szpinakowa rewolucja na naszym talerzu! 16 cze 2016, 15:28 Kiedyś niechętnie ulegaliśmy namowom naszych mam na sięganie po dania z jego dodatkiem – dziś wybieramy go ze smakiem! Szpinak, bo o nim mowa to prawdziwe źródło kulinarnych inspiracji. W kuchni przyrządzimy z nim mnóstwo...
  • Sałatki idealne na lato 22 cze 2016, 10:37 Naszych najmłodszych już tylko kilka dni dzieli od ostatniego dzwonka i upragnionych…wakacji! A jak wakacje, to oczywiście wspaniała pogoda, relaks i dużo wolnego czasu. By spędzać go jak najwięcej na świeżym powietrzu,...
  • Ryż czerwony z kurczakiem i pomarańczą 18 lut 2015, 14:44 Składniki 100 g piersi z kurczaka 35 g ryżu czerwonego 1 pomarańcza 1 łyżeczka miodu przyprawy: curry, imbir olej  Wykonanie Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Pierś z kurczaka myjemy, kroimy na kawałki. Przyprawiamy curry oraz...
  • Polacy rezygnują z deserów mlecznych. Wolą jogurt naturalny i grecki 13 kwi 2015, 6:31 Polacy kupują coraz więcej jogurtów naturalnych i greckich. Dynamicznie rośnie również segment deserów mlecznych. Tracą na tym inne produkty mleczne, bo cały rynek nabiału utrzymuje się na stabilnym poziomie. Coraz większą rolę na tym rynku odgrywają marki własne, głównie...