Wyniki wyszukiwania: Znaleziono 113 tekstów

  • Różowe batony KitKat ruszają na podbój nowych rynków. Trafią także do Europy 10 kwi 2018, 18:46 Na początku roku pisaliśmy o nowym smaku popularnych batonów KitKat, który wprowadzano w Japonii i Korei Południowej. Po zdobyciu Dalekiego Wschodu słodycze zawitają także do Europy oraz obu Ameryk.
  • Dni czekolady policzone? Zagrożeniem grzyby i ocieplenie klimatu 14 lut 2018, 18:30 Jeden z najpopularniejszych przysmaków na świecie jest zagrożony. Grzyby i wirusy atakujące drzewa kakaowca mogą doprowadzić do całkowitego zaprzestania produkcji czekolady. Innym z zagrożeń jest ocieplenie klimatu. Naukowcy pracują nad rozwiązaniami, które mogą uratować...
  • Nestle wprowadza na rynek różowe batony KitKat. Oblane są rubinową czekoladą 18 sty 2018, 14:57 Fani KitKatów z Japonii i Korei Południowej będą mogli poznać smak rubinowej czekolady. Nestle wprowadza na rynek nowy smak batona - KitKat Chocolatory Sublime Ruby. Będzie on też dostępny w sklepie internetowym.
  • Wielkanoc: Chętniej sięgamy po... czekoladę 3 kwi 2015, 8:35 Polacy wciąż spożywają znacznie mniej czekolady niż mieszkańcy krajów Europy Zachodniej. W czołówce europejskich smakoszy znajdują się Szwajcarzy, którzy jedzą jej prawie trzykrotnie więcej niż Polacy. W Polsce spożycie tego przysmaku rośnie w czasie świąt Bożego Narodzenia i...
  • Gorzka czekolada – słodycz, na którą możesz sobie pozwolić 9 sty 2015, 15:35 Dobrze smakuje, poprawia nastrój. Ciemna, gorzka czekolada wpływa korzystnie również na nasze zdrowie, co jest potwierdzone naukowymi badaniami.
  • Takiej czekolady jeszcze nie jedliście! Jej kolor i smak zaskakują 5 wrz 2017, 16:40 Barry Callebaut to jeden z największych na świecie producentów czekolady. Szwajcarski gigant poinformował, że stworzył nowy typ słodkiego przysmaku.
  • Niespodziewany efekt Brexitu. Ceny czekolady mogą wzrosnąć 11 mar 2017, 6:52 Szefowa koncernu Mars Fiona Dawson ostrzegła, że ceny czekolady po „twardym” Brexicie mogą znacząco wzrosnąć. W swoim przemówieniu wygłoszonym w  Brukseli wyjaśniła, że to tylko jeden z przykładów negatywnych skutków ewentualnego braku porozumienia między Londynem a wspólnotą.
  • Owsianka z orzechami, pomarańczą i czekoladą 18 lut 2015, 12:09 Skład (na 1 porcję) 1 1/2 szklanki mleka 3 łyżki płatków orkiszowych 2 łyżki otrąb owsianych 1/2 pomarańczy garstka orzechów laskowych 1 kostka czekolady deserowej Zaczynamy Płatki i otręby wsypujemy do mleka, gotujemy na wolnym ogniu...
  • Naleśniki z kaszy jaglanej z bananami i czekoladą 22 maj 2015, 12:13 Składniki: (na 6 sztuk) 1 szkl ugotowanej kaszy jaglanej 5 łyżek mąki ziemniaczanej 2-3 łyżki mąki pszennej 1 jajko 1 szklanka mleka 2 łyżki oleju szczypta cukru z prawdziwą wanilią szczypta soli Ponadto: 6 małych bananów (lub 3...
  • Czekolada ma już 3 tysiące lat! 14 kwi 2012, 11:20 Historia czekolady liczy 3 tys. lat, choć ledwie od niespełna 200 lat jemy ją w tabliczkach i bombonierkach. Służące do wyrobu czekolady ziarna kakaowca były niegdyś środkiem płatniczym, a kawiarnie, gdzie od XVII pito czekoladę – ogniskami rozmaitych rewolucji.
  • Superczekolada 8 lut 2011, 14:55 Czekolada może zostać zaliczona do grupy "super jedzenia", czyli pokarmów które zawierają dużo składników odżywczych i są dobre dla zdrowia.
  • Masz ochotę na seks? Czekolada ci w tym nie pomoże 12 kwi 2012, 12:26 Wbrew szerzącym się mitom czekolada nie poprawia nastroju, nie rozładowuje stresów i nie wpływa dobrze na potencję. Jej największą zaletą jest smak, który sprawia, że jedzenie czekolady jest dla nas przyjemnością – przekonują eksperci z Uniwersytetu Śląskiego.
  • Czekolada chroni przed rakiem skóry 11 lis 2009, 0:09 Brytyjscy naukowcy odkryli, że czekolada chroni skórę człowieka przed niszczącym działaniem promieni UV. Spożywanie kilku kawałków ciemnej czekolady każdego dnia zapobiega powstawaniu zmarszczek, a także zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia u danej osoby raka skóry.
  • Jedz czekoladę i… chudnij 19 paź 2011, 8:03 Na rynku pojawiła się właśnie dostępna w sieci Chocolate Company czekolada, która… pomaga osobom chcącym zrzucić kilka kilogramów. Okazuje się, że jedzenie czekolady przed głównym posiłkiem sprawia, że czujemy się nasyceni – i w efekcie jemy mniej.
  • Czekolada zmniejsza ryzyko udaru 2 wrz 2011, 13:48 Najnowsze badania naukowców z Uniwersytetu Cambridge pokazują, że regularne spożywanie czekolady może chronić nas przed chorobą wieńcową i udarem mózgu. Ale uwaga! Jeśli przesadzimy, grozi nam otyłość i cukrzyca.
  • Święto Czekolady w Kargowej. Już od piątku! 24 cze 2011, 11:06 Od piątku do niedzieli (24-26 czerwca) w Kargowej odbywać się będzie "Polsko-Niemieckie Święto Czekolady". To pierwsza tego typu impreza w tym mieście i całym regionie lubuskim.
  • Chcesz uniknąć udaru mózgu? Jedz czekoladę 30 sie 2012, 15:23 Regularne spożywanie umiarkowanych ilości czekolady, również mlecznej, może mieć związek z niższym ryzykiem udaru u mężczyzn - wynika z pracy, którą publikuje pismo "Neurology".
  • Chcesz być zgrabna? Jedz czekoladę 28 sty 2010, 7:39 Dobra wiadomość dla miłośników słodyczy. Okazuje się, że czekolada nie tylko poprawia nam humor i dostarcza cennego magnezu, ale również... dobrze wpływa na naszą figurę. Nawet na diecie można więc co jakiś czas słodko zgrzeszyć, chociaż najlepiej sięgać po czekoladę... gorzką.
  • Czekoladą w serce 18 sie 2010, 12:54 Ryzyko niewydolności serca można zmniejszyć o jedną trzecią. Warunek? Regularne, ale umiarkowane spożywanie gorzkiej czekolady.
  • Czekolada pomoże ci... schudnąć 26 sty 2012, 13:34 Czekolada nie musi być twoim wrogiem podczas diety. Wręcz przeciwnie - jedzenie umiarkowanych ilości czekolady może pomóc w zgubieniu zbędnych kilogramów.
  • Jedz czekoladę - żyj dłużej 31 mar 2010, 16:18 Naukowcy udowodnili, że jedna kostka czekolady dziennie może pozytywnie wpływać na nasze zdrowie.
  • Gorzka czekolada jest dobra na serce 11 lis 2010, 9:59 Jedzenie umiarkowanej ilości gorzkiej czekolady zamiast innych słodkich przekąsek pomaga obniżyć ryzyko chorób serca - informują naukowcy w piśmie "Archives of Internal Medicine".
  • Czekolada chroni przed... słońcem 14 sie 2011, 7:00 Jedzenie gorzkiej czekolady chroni skórę przed promieniowaniem ultrafioletowym - uważają badacze z kanadyjskiego uniwersytetu Laval. Kanadyjskie media podały, że wkrótce zaczną się testy, które mają potwierdzić tę tezę.
  • Gorzka czekolada nie taka znów zdrowa 20 paź 2011, 10:37 Wszelkie deklaracje, dotyczące korzystnego wpływu na zdrowie deserowej czekolady, mogą być zwodnicze.
  • Czekolada uchroni przed udarem mózgu 3 mar 2010, 12:34 Znaleziono środek, który zmniejsza ryzyko udaru mózgu! Jest świetnie znany i powszechnie lubiany- to czekolada.
  • Jedzenie czekolady zbliża do... Nobla 11 paź 2012, 22:00 Jedzenie czekolady wzmacnia zdolności umysłu - narody przodujące w konsumpcji czekolady mają najwięcej laureatów Nagrody Nobla - napisał amerykański naukowiec w prestiżowym periodyku "New England Journal of Medicine".
  • Czekolada leczy kobiece serca 11 sty 2011, 12:13 Starsze kobiety, które często sięgają po czekoladę, są mniej narażone na choroby serca - do takich wniosków doszli amerykańscy naukowcy badający tę kwestię.
  • Majowie przyprawiali posiłki... czekoladą? 3 sie 2012, 5:10 Starożytni Majowie mogli używać czekolady jako przyprawy - wynika ze znalezisk archeologicznych na półwyspie Jukatan, w Meksyku. W czasie dokładnych badań wykryto czekoladowy osad na talerzach, a nie naczyniach do picia, co zdaniem archeologów wskazywałoby, iż substancja...
  • Kobiety wolą czekoladę od seksu 27 kwi 2010, 17:58 Ponad 1/3 kobiet woli zajadać się czekoladą niż uprawiać seks. Z łóżkiem wygrywają też wino i kosmetyki. Czy ludzkość powinna już obawiać się o przedłużenie gatunku?
  • Czekolada w inhalatorze 20 paź 2009, 18:03 Le Whif to rewolucyjny sposób jedzenia czekolady - przez wdychanie. To produkt bez kalorii, więc można się nim raczyć bez konsekwencji dla figury. Na razie w czterech smakach: miętowym, malinowym, mango i czystej czekolady.