Wyniki wyszukiwania: Znaleziono 89 tekstów

  • Zaskakujący efekt diety opartej na suszonych warzywach 6 paź 2017, 11:15 W grupie 60 kobiet przeprowadzono 3-miesięczny program redukcji masy ciała obejmujący zastosowanie diety niskoenergetycznej zgodnej z wytycznymi diety DASH, w której 3-4 porcje warzyw dziennie zastąpiono warzywami podawanymi w formie suszonej opracowanej przez markę Warzyw Kubek.
  • Jak jeść bez cholesterolu 26 lut 2015, 11:49 Udar, zawał i problemy z chodzeniem. Zbyt wysoki poziom cholesterolu we krwi grozi śmiertelnymi konsekwencjami.
  • Większość Polaków nie wie, jaki ma cholesterol 14 lip 2011, 10:52 Niemal trzy czwarte Polaków nie zna swojego poziomu cholesterolu, w tym tzw. złego cholesterolu, zaliczanego do najważniejszych czynników ryzyka zawałów serca i udarów mózgu - wynika z badań.
  • Orzechy walczą ze złym cholesterolem 27 sie 2011, 10:10 Na obniżenie poziomu złego cholesterolu lepiej działa jedzenie orzechów, soi czy owsianki niż zmniejszanie ilości tłuszczu w pożywieniu – wynika z najnowszych badań na Uniwersytecie Toronto (UofT).
  • Orzechy pomogą walczyć z cholesterolem 6 gru 2011, 11:37 Na obniżenie poziomu złego cholesterolu lepiej działa jedzenie orzechów, soi czy owsianki niż zmniejszanie ilości tłuszczu w pożywieniu - wynika z najnowszych badań na Uniwersytecie Toronto (UofT).
  • Pistacje najsmaczniejszym lekiem na nadmiar cholesterolu 18 maj 2010, 10:59 Jeżeli mamy zbyt wysoki poziom cholesterolu i trójglicerydów powinniśmy częściej sięgać po orzechy, a w szczególności pistacje - dowodzą naukowcy na łamach "Archives of Internal Medicine".
  • Kukurydza dobra na wszystko. Wspomaga odchudzanie, obniża cholesterol 21 sty 2015, 9:37 Specjaliści do spraw żywienia podkreślają, że kukurydza jest bogatym źródłem witamin, składników mineralnych i kwasów Omega-3. Jej ziarna sycą, ale nie tuczą, dlatego jest polecana każdemu i o każdej porze roku. Można wprowadzać ją do diety na wiele różnych sposobów: jako...
  • Soja ochroni cię przed chorobą wieńcową 24 paź 2011, 14:35 Białko sojowe pomaga zmniejszyć zawartość "złego" cholesterolu we krwi i zwiększyć poziom "dobrego" - przekonują naukowcy.
  • Owies nie tylko dla koni 25 maj 2011, 14:39 Amerykańscy naukowcy z Provident Clinical Research wykazali, że jedzenie ziaren owsa obniża ryzyko zachorowania na choroby układu sercowo-naczyniowego poprzez obniżenie poziomu cholesterolu we krwi.
  • Masło wraca do łask 9 kwi 2010, 13:06 Po zjedzeniu masła poziom trójglicerydów - tłuszczów, które oprócz cholesterolu mają wpływ na ryzyko chorób serca - rośnie we krwi w znacznie mniejszym stopniu niż po tłuszczach roślinnych - wynika z badań szwedzkich naukowców.
  • Chipsy na odchudzanie? 4 lut 2011, 13:41 Czy można schudnąć jedząc słodzone i słone przekąski, czyli tzw. śmieciowe jedzenie, zdecydowanie odradzane przez dietetyków? Okazuje się, że tak. Co więcej, taka dieta może nawet doprowadzić do poprawy wskaźników zdrowotnych, takich jak poziom złego cholesterolu.
  • Grejpfruty odchudzają? To nie mit! 7 maj 2012, 13:13 Dzięki dużej zawartości witaminy C, grejpfruty należą do najzdrowszych owoców. Potwierdzają to najnowsze badania, które podkreślą też, że te gorzkie cytrusy obniżają poziom cholesterolu i... przyspieszają zrzucanie zbędnych kilogramów.
  • Zamień schabowego na soję i sezam 28 maj 2010, 15:35 Chcesz żyć długo i zdrowo? Zamień tradycyjnego schabowego z kapustą na soję, grzyby shiitake, imbir i ser tofu - czyli innymi słowy przenieś się z Polski do Azji. Okazuje się, że kuchnia azjatycka jest nie tylko niezwykle lekkostrawna, ale działa również przeciwbólowo, obniża...
  • Olej rzepakowy lepszy niż oliwa z oliwek 14 cze 2010, 17:26 Oliwa z oliwek cieszy się znakomita opinią wśród smakoszy i dietetyków. W jej cieniu wciąż pozostaje olej rzepakowy, choć to on znacznie przewyższa ją pod względem walorów zdrowotnych. Jest m.in. cennym źródłem kwasu alfa-linolenowego, z którego powstają kwasy omega-3,...
  • Olej z krokosza na zdrowie 14 kwi 2011, 12:16 Poprawa wrażliwości na insulinę oraz większe stężenie "dobrego" cholesterolu - takie są efekty regularnego sięgania po olej z krokosza. Krokosz - bliskowschodnia roślina z rodziny astrowatych - była wykorzystywana do produkcji oleju już przez starożytnych Egipcjan.
  • Herbata dobra na wszystko 19 sty 2012, 12:24 Choć herbata jest jednym z najpopularniejszych napojów w Polsce, to nie wszyscy zdają sobie sprawę z jej cudownych właściwości. Czarna herbata redukuje stres, zielona obniża poziom cholesterolu we krwi, a czerwona pomaga w odchudzaniu. Herbaty dzięki zawartości fluoru pomagają...
  • Czarna herbata działa odkażająco i pomaga w leczeniu niestrawności 4 lut 2015, 15:10 Specjaliści do spraw żywienia przekonują, że oprócz walorów smakowych, herbata ma też działanie lecznicze – odkaża organizm, zwalcza wolne rodniki, poprawia pracę układu trawiennego i obniża cholesterol. Poza tą najbardziej popularną, czyli czarną – smakosze mają do wyboru...
  • Wartościowa pieczarka 5 sie 2011, 10:55 Wbrew powszechnej opinii pieczarki nie są pozbawione wartości odżywczych. Popularny grzyb zawiera dość dużo białka, jest też bogata w błonnik pokarmowy - a przy tym jest niskokaloryczna, zawiera niewielką ilość tłuszczów i jest całkowicie pozbawiona cholesterolu.
  • Jedz orzechy, unikniesz chorób 13 sty 2012, 13:23 Jedzenie około siedmiu orzechów włoskich dziennie pomoże ci wystrzec się chorób i obniżyć poziom cholesterolu, twierdzą naukowcy.
  • Wódka zła dla serca? Naukowcy: przeciwnie! 2 lip 2013, 19:44 "Czas życia krótki, kropnijmy wódki" - pisał Julian Tuwim. A może wódka wydłuży czas naszego życia? Zdaniem amerykańskich naukowców może nam w tym trochę pomóc.
  • Jajka: co za dużo, to niezdrowo 6 kwi 2012, 10:13 - Nic się nie stanie, gdy w święta zjemy nieco więcej jajek niż zwykle, ale na co dzień z jajkami lepiej nie przesadzać – powiedziała prof. Małgorzata Kozłowska-Wojciechowska.
  • Tłuszcz tłuszczowi nierówny 23 paź 2009, 12:24 Tłuszcze to zmora osób mających problem z nadwagą. Nie można jednak przekreślić znaczenia tłuszczów we właściwym funkcjonowaniu ludzkiego organizmu, można natomiast odpowiednio zbilansować ich spożycie.
  • Śledź to zdrowie 25 lut 2010, 11:56 "Jeżeli w pobliżu ciebie jest śledź, lekarz będzie daleko" - mawiają Holendrzy. Okazuje się, że ryba, która w Polsce kojarzy się przede wszystkim z mocnymi alkoholami jest uważana za jedną z najzdrowszych ryb świata. Dowodem na to jest Holenderka van Andel-Schipper, która...
  • Masz alergię? Jedz grzyby 12 mar 2010, 13:08 O grzybach pisało się dotąd w najlepszym razie, że nie mają żadnej wartości odżywczej, są ciężkostrawne, a swoją wysoką pozycję w świecie kulinariów zawdzięczają wyjątkowym walorom smakowym. Zaliczano je nawet do silnych alergenów. Tymczasem nadszarpniętą reputację grzybów...
  • Masło zdrowsze niż oliwa? 12 lip 2010, 14:12 Jeśli chcesz uniknąć chorób serca w kuchni używaj... masła zamiast oliwy - tak przynajmniej wynika z badań przeprowadzonych przez szwedzkich naukowców. Okazuje się, że spożycie masła powoduje mniejszy wzrost stężenia lipidów we krwi niż spożycie analogicznej ilości oliwy,...
  • Geny są niewinne - otyłość wynika ze złej diety 2 lut 2011, 9:36 Epidemia otyłości szerząca się wśród dzieci to raczej wynik złych nawyków żywieniowych i braku ruchu, a nie genów - piszą naukowcy na łamach pisma "American Heart Journal". Do takich wniosków doszli uczeni z Uniwersytetu Stanu Michigan, którzy przebadali ponad 1 tys. uczniów w...
  • Przed czym obroni cię błonnik? 25 maj 2011, 16:05 Błonnik - zarówno rozpuszczalny (występuje w owocach, warzywach, płatkach owsianych i otrębach), jak i nierozpuszczalny (jego źródłem są otręby pszenne, groch, fasola, warzywa liściaste, nasiona lnu i produkty pełnoziarniste) chroni nas przed wieloma schorzeniami układu...
  • Czy "biała śmierć" jest śmiercionośna? 1 wrz 2011, 14:03 Sól, biała mąka i cukier – te produkty są stałym składnikiem diety niemal każdego z nas. Sól jest doskonałym konserwantem żywności, biała mąka to źródło stosunkowo tanich w produkcji kalorii, a cukier - jak wiadomo - „krzepi”. Tymczasem dietetycy często...
  • Dla własnego dobra weź przykład z jaskiniowców 14 lis 2011, 12:06 Dieta wysokoproteinowa bogata w warzywa znacząco poprawi twoje zdrowie, zmniejszy ciśnienie krwi i pomoże zrzucić zbędne kilogramy. Nie trzeba męczyć się na siłowni i na trasach joggingowych by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Wystarczy być aktywnym i jeść jak... jaskiniowiec -...
  • Kawa na ławę! 5 mar 2015, 10:54 Zapewnia zastrzyk energii na cały dzień czy pobudza tylko na chwilę? Jest sposobem na miłą przerwę w ciągu dnia czy uzależniającą używką? Pomaga pozbyć się zbędnych kilogramów czy pozbawia zdrowia? Jaki naprawdę wpływ na Twoje ciało i umysł ma kawa, czyli jeden z...