Wyniki wyszukiwania: Znaleziono 93 tekstów

  • Pokrój cytrynę i posyp ją solą. Ten trik odmieni twoje życie 24 kwi 2018, 12:43 Wszyscy mamy w domu cytrynę. Na ogół dodajemy ją do herbaty lub wody. Lubimy jej kwaśny smak i cenimy za prozdrowotne właściwości. Okazuje się, że cytrynę można wykorzystać w bardzo nietypowy sposób. Wystarczy tylko posypać ją solą.
  • Czy można jeść kiełkujący czosnek? 19 kwi 2018, 15:23 Z gotowaniem wiąże się kilka mitów. Na przykład wszyscy wierzymy, że czosnek, który zaczął kiełkować nie nadaje się już do spożycia i należy go wyrzucić. Nie zastanawiamy się, czy to prawda, nie próbujemy, nie wąchamy. Po prostu wyrzucamy, a to błąd.
  • Zacznij jeść 3 daktyle dziennie i zobacz, co się stanie 23 kwi 2018, 8:42 Daktyle zawierają mnóstwo minerałów, witamin i pożytecznych dla zdrowia składników odżywczych. Są jednak mniej popularne niż inne, suszone owoce. Tymczasem okazuje się, że wystarczy jeść tylko trzy sztuki dziennie, by znacznie poprawić stan swojego zdrowia. Jak to możliwe?
  • Wyrzucasz tę część arbuza? Ona podnosi libido 13 kwi 2018, 14:36 W niemal każdym domu, pod zlewem znajduje się kosz na śmieci, w którym lądują wszystkie kuchenne odpadki, także te organiczne. Wyrzucamy dużo i bez zastanowienia. To dlatego, że nie zdajemy sobie sprawy, jak wiele korzyści dla zdrowia może dać zjedzenie np. białej części...
  • Jak jeść bez cholesterolu 26 lut 2015, 11:49 Udar, zawał i problemy z chodzeniem. Zbyt wysoki poziom cholesterolu we krwi grozi śmiertelnymi konsekwencjami.
  • Większość Polaków nie wie, jaki ma cholesterol 14 lip 2011, 10:52 Niemal trzy czwarte Polaków nie zna swojego poziomu cholesterolu, w tym tzw. złego cholesterolu, zaliczanego do najważniejszych czynników ryzyka zawałów serca i udarów mózgu - wynika z badań.
  • Orzechy walczą ze złym cholesterolem 27 sie 2011, 10:10 Na obniżenie poziomu złego cholesterolu lepiej działa jedzenie orzechów, soi czy owsianki niż zmniejszanie ilości tłuszczu w pożywieniu – wynika z najnowszych badań na Uniwersytecie Toronto (UofT).
  • Orzechy pomogą walczyć z cholesterolem 6 gru 2011, 11:37 Na obniżenie poziomu złego cholesterolu lepiej działa jedzenie orzechów, soi czy owsianki niż zmniejszanie ilości tłuszczu w pożywieniu - wynika z najnowszych badań na Uniwersytecie Toronto (UofT).
  • Pistacje najsmaczniejszym lekiem na nadmiar cholesterolu 18 maj 2010, 10:59 Jeżeli mamy zbyt wysoki poziom cholesterolu i trójglicerydów powinniśmy częściej sięgać po orzechy, a w szczególności pistacje - dowodzą naukowcy na łamach "Archives of Internal Medicine".
  • Zaskakujący efekt diety opartej na suszonych warzywach 6 paź 2017, 11:15 W grupie 60 kobiet przeprowadzono 3-miesięczny program redukcji masy ciała obejmujący zastosowanie diety niskoenergetycznej zgodnej z wytycznymi diety DASH, w której 3-4 porcje warzyw dziennie zastąpiono warzywami podawanymi w formie suszonej opracowanej przez markę Warzyw Kubek.
  • Kukurydza dobra na wszystko. Wspomaga odchudzanie, obniża cholesterol 21 sty 2015, 9:37 Specjaliści do spraw żywienia podkreślają, że kukurydza jest bogatym źródłem witamin, składników mineralnych i kwasów Omega-3. Jej ziarna sycą, ale nie tuczą, dlatego jest polecana każdemu i o każdej porze roku. Można wprowadzać ją do diety na wiele różnych sposobów: jako...
  • Soja ochroni cię przed chorobą wieńcową 24 paź 2011, 14:35 Białko sojowe pomaga zmniejszyć zawartość "złego" cholesterolu we krwi i zwiększyć poziom "dobrego" - przekonują naukowcy.
  • Owies nie tylko dla koni 25 maj 2011, 14:39 Amerykańscy naukowcy z Provident Clinical Research wykazali, że jedzenie ziaren owsa obniża ryzyko zachorowania na choroby układu sercowo-naczyniowego poprzez obniżenie poziomu cholesterolu we krwi.
  • Masło wraca do łask 9 kwi 2010, 13:06 Po zjedzeniu masła poziom trójglicerydów - tłuszczów, które oprócz cholesterolu mają wpływ na ryzyko chorób serca - rośnie we krwi w znacznie mniejszym stopniu niż po tłuszczach roślinnych - wynika z badań szwedzkich naukowców.
  • Chipsy na odchudzanie? 4 lut 2011, 13:41 Czy można schudnąć jedząc słodzone i słone przekąski, czyli tzw. śmieciowe jedzenie, zdecydowanie odradzane przez dietetyków? Okazuje się, że tak. Co więcej, taka dieta może nawet doprowadzić do poprawy wskaźników zdrowotnych, takich jak poziom złego cholesterolu.
  • Grejpfruty odchudzają? To nie mit! 7 maj 2012, 13:13 Dzięki dużej zawartości witaminy C, grejpfruty należą do najzdrowszych owoców. Potwierdzają to najnowsze badania, które podkreślą też, że te gorzkie cytrusy obniżają poziom cholesterolu i... przyspieszają zrzucanie zbędnych kilogramów.
  • Zamień schabowego na soję i sezam 28 maj 2010, 15:35 Chcesz żyć długo i zdrowo? Zamień tradycyjnego schabowego z kapustą na soję, grzyby shiitake, imbir i ser tofu - czyli innymi słowy przenieś się z Polski do Azji. Okazuje się, że kuchnia azjatycka jest nie tylko niezwykle lekkostrawna, ale działa również przeciwbólowo, obniża...
  • Olej rzepakowy lepszy niż oliwa z oliwek 14 cze 2010, 17:26 Oliwa z oliwek cieszy się znakomita opinią wśród smakoszy i dietetyków. W jej cieniu wciąż pozostaje olej rzepakowy, choć to on znacznie przewyższa ją pod względem walorów zdrowotnych. Jest m.in. cennym źródłem kwasu alfa-linolenowego, z którego powstają kwasy omega-3,...
  • Olej z krokosza na zdrowie 14 kwi 2011, 12:16 Poprawa wrażliwości na insulinę oraz większe stężenie "dobrego" cholesterolu - takie są efekty regularnego sięgania po olej z krokosza. Krokosz - bliskowschodnia roślina z rodziny astrowatych - była wykorzystywana do produkcji oleju już przez starożytnych Egipcjan.
  • Herbata dobra na wszystko 19 sty 2012, 12:24 Choć herbata jest jednym z najpopularniejszych napojów w Polsce, to nie wszyscy zdają sobie sprawę z jej cudownych właściwości. Czarna herbata redukuje stres, zielona obniża poziom cholesterolu we krwi, a czerwona pomaga w odchudzaniu. Herbaty dzięki zawartości fluoru pomagają...
  • Czarna herbata działa odkażająco i pomaga w leczeniu niestrawności 4 lut 2015, 15:10 Specjaliści do spraw żywienia przekonują, że oprócz walorów smakowych, herbata ma też działanie lecznicze – odkaża organizm, zwalcza wolne rodniki, poprawia pracę układu trawiennego i obniża cholesterol. Poza tą najbardziej popularną, czyli czarną – smakosze mają do wyboru...
  • Wartościowa pieczarka 5 sie 2011, 10:55 Wbrew powszechnej opinii pieczarki nie są pozbawione wartości odżywczych. Popularny grzyb zawiera dość dużo białka, jest też bogata w błonnik pokarmowy - a przy tym jest niskokaloryczna, zawiera niewielką ilość tłuszczów i jest całkowicie pozbawiona cholesterolu.
  • Jedz orzechy, unikniesz chorób 13 sty 2012, 13:23 Jedzenie około siedmiu orzechów włoskich dziennie pomoże ci wystrzec się chorób i obniżyć poziom cholesterolu, twierdzą naukowcy.
  • Wódka zła dla serca? Naukowcy: przeciwnie! 2 lip 2013, 19:44 "Czas życia krótki, kropnijmy wódki" - pisał Julian Tuwim. A może wódka wydłuży czas naszego życia? Zdaniem amerykańskich naukowców może nam w tym trochę pomóc.
  • Jajka: co za dużo, to niezdrowo 6 kwi 2012, 10:13 - Nic się nie stanie, gdy w święta zjemy nieco więcej jajek niż zwykle, ale na co dzień z jajkami lepiej nie przesadzać – powiedziała prof. Małgorzata Kozłowska-Wojciechowska.
  • Tłuszcz tłuszczowi nierówny 23 paź 2009, 12:24 Tłuszcze to zmora osób mających problem z nadwagą. Nie można jednak przekreślić znaczenia tłuszczów we właściwym funkcjonowaniu ludzkiego organizmu, można natomiast odpowiednio zbilansować ich spożycie.
  • Śledź to zdrowie 25 lut 2010, 11:56 "Jeżeli w pobliżu ciebie jest śledź, lekarz będzie daleko" - mawiają Holendrzy. Okazuje się, że ryba, która w Polsce kojarzy się przede wszystkim z mocnymi alkoholami jest uważana za jedną z najzdrowszych ryb świata. Dowodem na to jest Holenderka van Andel-Schipper, która...
  • Masz alergię? Jedz grzyby 12 mar 2010, 13:08 O grzybach pisało się dotąd w najlepszym razie, że nie mają żadnej wartości odżywczej, są ciężkostrawne, a swoją wysoką pozycję w świecie kulinariów zawdzięczają wyjątkowym walorom smakowym. Zaliczano je nawet do silnych alergenów. Tymczasem nadszarpniętą reputację grzybów...
  • Masło zdrowsze niż oliwa? 12 lip 2010, 14:12 Jeśli chcesz uniknąć chorób serca w kuchni używaj... masła zamiast oliwy - tak przynajmniej wynika z badań przeprowadzonych przez szwedzkich naukowców. Okazuje się, że spożycie masła powoduje mniejszy wzrost stężenia lipidów we krwi niż spożycie analogicznej ilości oliwy,...
  • Geny są niewinne - otyłość wynika ze złej diety 2 lut 2011, 9:36 Epidemia otyłości szerząca się wśród dzieci to raczej wynik złych nawyków żywieniowych i braku ruchu, a nie genów - piszą naukowcy na łamach pisma "American Heart Journal". Do takich wniosków doszli uczeni z Uniwersytetu Stanu Michigan, którzy przebadali ponad 1 tys. uczniów w...