Wyniki wyszukiwania: Znaleziono 98 tekstów

  • W piekarniach pojawił się chleb ze... świerszczy. Co myślą o nim klienci? 23 lis 2017, 19:45 Piekarnia Fazer w Helsinkach jest pierwszym na świecie sklepem, w którym kupić można chleb zrobiony ze sproszkowanych świerszczy. Szef firmy przekonuje, że chleb jest źródłem białka i dobrym sposobem na zapoznanie się z żywnością na bazie owadów.
  • Katarzyna Bosacka: Bez czytania etykiet nie da się kupić nawet chleba 31 sie 2017, 13:09 Naukowcy i dietetycy biją na alarm: polskie dzieci jedzą coraz gorzej. Jeśli nie zaczniemy walki z naszymi żywieniowymi grzechami, czeka nas plaga otyłości oraz drastyczny wzrost chorych na serce i cukrzycę. Jak zmienić przyzwyczajenia i czego unikać? Radzi Katarzyna Bosacka,...
  • Polskie dzieci jedzą śmieci 27 sie 2017, 20:00 Naukowcy i dietetycy biją na alarm: polskie dzieci jedzą coraz gorzej. Jeśli nie zaczniemy walki z naszymi żywieniowymi grzechami, czeka nas plaga otyłości oraz drastyczny wzrost chorych na serce i cukrzycę.
  • BBC uznało polskiego kucharza za pioniera brytyjskiej kuchni 27 sie 2017, 16:59 Magazyn BBC Good Food uznał polskiego szefa kuchni Damiana Wawrzyniaka jednym z dziesięciu pionierów kuchni brytyjskiej. Polak podzielił się informacją na swoim profilu na Facebooku.
  • Jemy coraz mniej chleba 8 paź 2014, 8:53 Polacy jedzą coraz mniej chleba. Przeciętny Polak kupuje rocznie ok. 50 kg pieczywa. To dwukrotnie mniej niż na początku przemian w naszym kraju. Na rynku przybywa też wypieków niższej jakości, które kwalifikuje się jako produkty chlebopodobne.
  • Domowy chleb pszenno-żytni 31 sty 2015, 11:41 Skład: 1kg mąki żytniej pytlowej 1kg mąki pszennej 50g drożdży 150ml mleka cukier woda oliwa sól opcjonalnie można także dodać ½ szklanki suszonych pestek (dyni, słonecznika itp.) Zaczynamy Zakwas:300g mąki żytniej należy...
  • Jak sprawdzić jakość chleba? 3 cze 2015, 15:13 Czy żeby skosztować chleb z chrupiącą skórką, świeży i bez konserwantów trzeba upiec go samemu? Niekoniecznie, jednak zakup dobrego chleba nie jest wcale łatwym zadaniem. Mąka dobrej jakości nie jest tania, dobre pieczywo również....
  • Dietetycy: Chleb to najważniejszy element zbilansowanej diety, ale... 22 paź 2014, 8:00 Ze statystyk wynika, że w perspektywie ostatnich dwóch dekad spożycie chleba w Polsce spadło o połowę. Tymczasem zarówno piekarze, jak i specjaliści od żywienia przekonują, że pieczywo jest nie tylko smaczne, lecz także zdrowe.
  • Rzeszów: zdrowy chleb kupisz w... Urzędzie Marszałkowskim 12 mar 2012, 7:30 Miody, chleb pieczony na liściu kapusty czy ekologiczna herbata - m.in. takie towary będzie można kupić w sklepie z żywnością tradycyjną, który niedługo zostanie otwarty w budynku Podkarpackiego Urzędu Marszałkowskiego w Rzeszowie.
  • 600-letni chleb prądnicki będzie mieć unijny certyfikat 22 lip 2010, 12:38 Komisja Europejska opublikowała wniosek o rejestrację tradycyjnego krakowskiego chleba prądnickiego. Jeśli w ciągu sześciu miesięcy nie zostaną do niego zgłoszone zastrzeżenia, to nazwa pieczywa zostanie zarejestrowana przez UE jako produkt regionalny.
  • Święto chleba w Bogdańcu 20 sie 2010, 11:46 Gmina Bogdaniec zaprasza do wspólnej zabawy podczas tegorocznego XV Lubuskiego Święta Chleba, które odbędzie się 21 i 22 sierpnia. Ważnym elementem imprezy są prezentacje regionalnych potraw, lokalnych tradycji i zwyczajów. Swoje wyroby przedstawiają także twórcy ludowi.
  • Święto chleba w Lubuskiem 12 sie 2011, 17:11 W Bogdańcu 13 sierpnia rozpocznie się Lubuskie Święto Chleba. Podczas imprezy zaplanowano m.in. korowód z chlebami, prezentację regionalnego jadła i koncerty. Imprezą towarzyszącą będą Polsko-Niemieckie Spotkania z Tradycją, podczas których swoje wyroby zaprezentują...
  • Zjemy mniej chleba 18 maj 2011, 6:56 Przeciętny Polak zje w 2011 r. o ponad 3 proc. pieczywa mniej niż rok wcześniej. Od 1999 r. spożycie chleba i bułek spadło o ponad 25 kg na osobę - informuje "Rzeczpospolita".
  • Lubuskie uczci świętem wino, miód i chleb 12 lip 2011, 15:14 17 lipca w Muzeum Etnograficznym w podzielonogórskiej Ochli odbędzie się "Święto Miodu, Wina i Chleba" - impreza nawiązująca do tradycyjnej kultury ludowej i lubuskiego szlaku wina i miodu.
  • Jemy coraz mniej chleba. Wolimy batoniki 6 maj 2011, 12:16 Spożycie pieczywa wciąż będzie spadać. Chleb coraz częściej przegrywa w walce z batonikami, chipsami, frytkami, czy też chrupkami.Dane Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej (IERiGŻ) wskazują, że statystyczny Polak w poprzednim roku zjadł 56 kg pieczywa, co...
  • Bakterie przedłużą świeżość chleba 14 paź 2009, 12:35 Statystyki mówią, że jedna piąta wyrobów piekarniczych w Irlandii, nie znajduję nabywcy, psuje się i jest wyrzucana. Naukowcy postanowili rozwiązać ten problem, dodając do pieczywa szczep bakterii mlekowych.
  • Bakterie powstrzymają psucie chleba 20 paź 2009, 17:48 Statystyki mówią, że jedna piąta wyrobów piekarniczych w Irlandii, nie znajduję nabywcy, psuje się i jest wyrzucana. Naukowcy postanowili rozwiązać ten problem, dodając do pieczywa szczep bakterii mlekowych.
  • Kupisz karkówkę - nie starczy na chleb. Ceny ostro w górę 5 gru 2011, 11:09 Wzrost cen żywności w 2011 roku? O ok. 5 proc. - szacowali analitycy. I niedoszacowali. "Dziennik Gazeta Prawna" alarmuje - ceny wzrosły nawet o 200 proc. Przykład? Kilogram karkówki wieprzowej kosztował w grudniu zeszłego roku 6 zł 69 groszy. Teraz kupimy go za 19 zł 89 groszy.
  • Po chleb i ciastka do Marks & Spencer 30 lis 2010, 11:12 Pierwsza w Polsce piekarnia powstała w jednym ze sklepów sieci Marks & Spencer. Gorące pieczywo można dostać w nowo uruchomionym największym w Europie środkowej sklepie w warszawskich Domach Towarowych Wars & Sawa.
  • Wydadzą 700 tysięcy złotych by zachęcić do jedzenia chleba 8 lis 2010, 17:51 Ok. 700 tys. zł kosztować ma w sumie akcja zachęcająca do konsumpcji produktów zbożowych i mącznych, finansowana z pieniędzy Funduszu Promocji Ziarna Zbóż. Jej częścią jest piknik zbożowy, który odbędzie się w najbliższą niedzielę na rynku Nowego Miasta w Warszawie.
  • Sałata z truskawkami, camembertem i orzechami włoskimi 12 cze 2015, 12:08 Skład. 1/3 pleśniowego sera camembert 4 duże truskawki 6 liści sałaty masłowej 3 orzechy włoskie 1 łyżka oliwy z oliwek 1 kromka chleba żytniego Zaczynamy. Sałatę rwiemy na kawałki. Truskawki kroimy na ćwiartki i dodajemy  do...
  • Przekąski w podróży 20 paź 2009, 15:19 Makarońska sałatka z pieczonej papryki i pomidorów Składniki: 2 pieczone zielone papryki bez skórki, 3 pomidory, kiszona cytryna, sól morska, oliwa, sok z cytryny, natka pietruszki Przygotowanie: Paprykę i pomidory pokrój w kostkę....
  • W kuchni - Klub chrup, chrup... 25 maj 2009, 17:41 Papki nikt nie lubi. Ani informacyjnej, ani spożywczej. Dzieci uciekają przed rozgotowanym szpinakiem pod stół, a starsi w akcie protestu sięgają po pilota. Ale za to wszystko, co chrupiące, jest pyszne. Jędrne jabłko, skórka na  pieczonym kurczaku no i młode warzywa. A może...
  • Polski chleb walczy o przetrwanie. Jemy go coraz mniej 11 paź 2011, 6:49 W ciągu niemal dwóch dekad spożycie pieczywa w Polsce spadło o ponad 40 proc. i nadal będzie się kurczyć - informuje "Rzeczpospolita" na podstawie najnowszego raportu Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
  • Jesteś alergikiem? Unikaj pieczywa z marketów 22 sty 2015, 13:19 Pieczywa z supermarketów powinni unikać alergicy, dzieci oraz kobiety ciężarne i karmiące. Zawiera ono bowiem szkodliwe konserwanty, które mogą wywołać silną reakcję alergiczną. Alternatywą dla chleba z minipiekarni w sieciowych marketach jest pieczywo z małych piekarni, które...
  • Spróbuj polskiego wina. " Jest wyjątkowe i smaczne" 27 lip 2012, 10:29 Wino to produkt, który charakteryzuje województwo lubuskie - region o bogatych tradycjach winiarskich. Smaki charakterystyczne dla Lubuskiego to także znakomite miody i chleby.
  • Żurek na zakwasie z białą kiełbasą i jajkiem 30 mar 2015, 14:08 Wacław Potocki pisze w swoim herbarzu: ”Zgłodniałych oblężeńców pod nieprzyjacielem Naszym żurem, a ruskim obżywił kisielem” Dawniej żur był potrawą bardzo często spożywaną w okresie Wielkiego Postu, stąd tradycja goszczenia tej zupy na Wielkanocnych stołach Polaków. A...
  • Ważne zmiany w sprawowaniu katolickiego sakramentu. Watykan dopuszcza modyfikacje genetyczne 10 lip 2017, 8:32 W Watykanie zapadła ważna decyzja dla osób chorych na celiakię, które chcą przyjmować komunię świętą w obrządku katolickim.
  • Niemieccy piekarze nadużywają soli 23 mar 2010, 12:42 Komisja Europejska skrytykowała niemieckich producentów chleba. Zdaniem urzędników, wielokrotnie zdarza się, że przekraczana jest dopuszczalna ilość soli w wypiekach.
  • Pieczywo: chrupkie nie znaczy zdrowe 18 paź 2011, 12:09 Chrupkie pieczywo jest wprawdzie mniej kaloryczne niż pieczywo tradycyjne, jednocześnie jednak ilość składników odżywczych zawartych w nim jest mniejsza niż w zwykłym chlebie. Dlatego, aby nasycić się chrupkim pieczywem, musimy zjeść kilka kromek więcej. W rezultacie okazuje...