Wyniki wyszukiwania: Znaleziono 19 tekstów

  • 18 sie 2017, 14:24 Sezon urlopowy w pełni. Jak zawsze w tym okresie na urlopowiczów czeka wiele atrakcji, nie tylko kulturalnych. Ciepłe wieczory to doskonała okazja do poznania nowych kultur i smaków. Tu z pomocą nadciągają punkty gastronomiczne na Bulwarach w Warszawie nad Wisłą.
  • 15 kwi 2017, 13:20 Jak przez wieki zmieniały się wielkanocne zwyczaje Polaków? W co wierzyliśmy, co jedliśmy i jak to jest z datą tych świąt? Zapraszamy do lektury.
  • 30 lis 2016, 21:44 Michael „Jim” Delligati nie żyje. Mężczyzna prowadził restaurację sieci McDonald's w Pensylwanii i przed niemal 50 laty stworzył recepturę słynnego Big Maca.
  • 21 mar 2012, 11:48 Kotlet z ziemniakami i zupa pomidorowa powoli przegrywają walkę o tytuł naszych narodowych potraw. Co teraz jedzą Polacy?
  • 25 sie 2010, 15:11 W Zielonej Górze po raz piąty zorganizowano Koncert Gwiazd "Podziel się Posiłkiem". W tym roku wzięli w nim udział m.in. Lou Bega, Kasia Cerekwicka, Stachursky, Patrycja Markowska, Łukasz Zagrobelny, Natalia Lesz i Romek Lasota, a także Big Cyc, Feel i Volver, a...
  • 22 sie 2012, 10:26 26 sierpnia w Muzeum Etnograficznym w Ochli niedaleko Zielonej Góry odbędzie się plenerowa impreza pn.„Dobre, smaczne, bo Lubuskie”. Wydarzenie jest prezentacją kulinarnego dorobku Lubuszan.
  • 30 mar 2015, 14:13 Babka wielkanocna to potrawa pierwotnie litewsko-białoruska, podobnie jak barszcz czerwony, czy bigos zaadaptowana została z kuchni litewskiej. Stamtąd też przepis na babkę przywędrował do nas. Ciekawostką jest, że dawniej baby na Ukrainie zaraz po upieczeniu wyjmowano z...
  • 6 gru 2010, 18:23 Osłabienie złotego i atak zimy spowodował wzrost cen zbóż. Podrożały wszystkie rodzaje ziarna. Brakuje wysokiej jakości pszenicy konsumpcyjnej. Młynarze produkują więc mąkę z gorszej jakości ziarna. Zapasy ziarna ocenione na ok. 5 mln ton na początku sezonu 2010/2011 okazały...
  • 31 maj 2010, 15:05 Do tej pory dość chętnie chwaliliśmy się tym, że w naszym kraju nadwaga i otyłość są znikome, teraz doganiamy Niemcy i Stany Zjednoczone - ostrzegała minister zdrowia Ewa Kopacz podczas spotkania poświęconego problemowi nadwagi i otyłości u dzieci. W Centrum Zdrowia Dziecka w...
  • 13 sty 2012, 13:41 Górnicy z kopalni "Ziemowit" w Lędzinach piją w pracy wodę z własnego, podziemnego źródła. Specjaliści wykazali, że ta naturalnie oczyszczona i wzbogacona woda jest jakościowo lepsza od wielu znanych marek wody mineralnej.
  • 15 cze 2016, 13:56 Produkty polskiej firmy Anita cieszą się największym zainteresowaniem klientów sieci Carrefour. Lody tej marki wyprzedziły w rankingu sprzedaży znanych, międzynarodowych producentów takich jak Nestlé czy Unilever (Algida)....
  • 17 cze 2015, 10:42 Wakacje to czas urlopów i podróży po świecie. W tym okresie Polaków często odwiedzają goście z zagranicy. Aby jak najlepiej poznali smak naszego kraju, warto częstować ich specjałami tradycyjnej kuchni polskiej.
  • 2 cze 2015, 17:04 Stylizowane zdjęcia potraw, na widok których myślimy “o, pyszne, chcę to zjeść” rozpowszechniły się, kiedy blogerzy zaczęli dopieszczać estetyczną treść swoich blogów.
  • 18 gru 2009, 12:50 Karp, barszcz z uszkami, kapusta z grzybami, kompot z suszonych owoców – wydaje się, że to obowiązkowy zestaw polskiej kolacji wigilijnej. Czy na pewno? Czy we wszystkich regionach naszego kraju kolacja wigilijna jest taka sama? Jeśli przyjrzeć się bliżej, można dostrzec...
  • 20 kwi 2012, 14:59 Przeszkodą w efektywnej terapii jest niesystematyczne przyjmowanie leków przez pacjenta. Leczenie po pół roku kontynuuje co drugi pacjent z chorobą przewlekłą. Ogromną rolę ma dobra komunikacja między pacjentem i jego lekarzem - przekonywali eksperci.
  • 4 cze 2010, 16:26 Producent wód mineralnych Ustronianka chce wprowadzić na polski rynek wodę funkcjonalną wzbogaconą jodem. Produkt został już opatentowany – informuje portalspozywczy.pl.
  • 2 kwi 2011, 8:49 Niezwykła polska książka kucharska zatytułowana "Dżem z płatków róży" ukazała się na brytyjskim rynku czytelniczym nakładem wydawnictwa Tabula Books. Niezwykłość książki bierze się stąd, że jest alfabetem wspomnień, przewodnikiem po polskiej kulturze, zapisem letnich wędrówek...
  • 5 kwi 2011, 15:09 Na rynku może być mniej miodu, co wiąże się ze wzrostem jego cen. Wszystko z tego powodu, że pszczoły są dziesiątkowane przez choroby, które powodują wymieranie całych rodzin. Zagraża to także produkcji roślinnej, bo może zabraknąć owadów do zapylania roślin. Do wzrostu cen...
  • 26 mar 2012, 9:21 Pizza, kebab i tradycyjne dania kuchni polskiej - te potrawy najchętniej jemy poza domem. Wciąż niechętnie odwiedzamy lokale serwujące kuchnię egzotyczną - z Indii czy Tajlandii - za to coraz więcej sympatyków zdobywają pizzerie - taki gastronomiczny obraz Polski wyłania się z...