Wyniki wyszukiwania: Znaleziono 43 tekstów

  • Schab w sosie serowo-brokułowym 14 lip 2015, 15:33 Skład: 50dag schabu wieprzowego bez kości 1 brokuł 15 dag tartego sera żółtego 200ml śmietany 18% 1 nieduża cebula 1/3 szklanki białego wina sól, pieprz, bazylia, zioła prowansalskie Schab kroimy w plastry, lekko rozbijamy nożem z...
  • Zupa krzepi! 20 paź 2009, 16:09 Zwłaszcza w słotny jesienny dzień. I niekoniecznie musi pełnić skromną rolę supportu, czyli dania wprowadzającego. Z powodzeniem może być także głównym bohaterem obiadowego menu.
  • Boisz się raka piersi? Pij czerwone wino 9 sty 2012, 11:28 Regularne spożywanie alkoholu zwiększa ryzyko zachorowania na raka piersi. Jednak picie czerwonego wina ma pozytywny wpływ na organizm - twierdzą naukowcy z Cedars-Sinai Medical Center w Los Angeles.
  • Z kilogramami lepiej walczyć piwem niż winem 12 sie 2010, 11:46 Jeżeli chcesz schudnąć, a nie do końca możesz zrezygnować z przyjemności? Pamiętaj, że aby tracić kilogramy lepiej pić piwo niż wino.
  • Lodowe wino - wyższa szkoła jazdy 10 lis 2011, 12:31 Adam Kiszka, z Uniwersytetu Jagiellońskiego zachęcony sukcesem produkowanego na potrzeby uczelni wina Novum, postanowił stworzyć nowe wino - lodowe.
  • Zielone wino świetne na lato 1 cze 2011, 16:00 Portugalskie vinho verde, w dosłownym tłumaczeniu „zielone wino”, w przeciwieństwie do porto jest u nas prawie nieznane, a zdecydowanie zasługuje na uwagę. Zwłaszcza latem. Zielonego wina i wielu innych przysmaków z Portugalii można próbować na odbywającej się w...
  • W Ochli miód i wino będą pili 13 lip 2012, 9:24 Muzeum Etnograficzne w Ochli zaprasza 15 lipca na Święto miodu i wina. Impreza nawiązuje do tradycyjnej kultury ludowej i lubuskiego szlaku wina i miodu, będąc prezentacją tradycji i teraźniejszości związanej z pszczelarstwem i winiarstwem.
  • Włoskie marzenie 21 sty 2015, 15:45 Bycie blogerem kulinarnym przynosi mi wiele radości. Dzielenie się smakami, zapachami, potrawami jakie nieodmiennie wprawiają mnie w błogostan.. dzielenie się radością pomnaża to uczucie tysiąckrotnie. A pisać jest o czym. Każda...
  • Sarnina od Kazika najlepsza w Tarnowskiem 2 sie 2011, 17:04 Białe wino, sarnina po szlachecku, pstrąg wędzony i masło rzuchowskie to produkty, które zwyciężyły w tegorocznym konkursie "Najlepszy Produkt Ziemi Tarnowskiej". Wręczenie nagród odbędzie się w sierpniu podczas dożynek w Ryglicach.
  • Ot to Pęczotto! 20 sty 2015, 19:30 Uwielbiam risotto. Ten subtelny, rozpływający się w ustach smak masła, sera, wina.. do tego fenkuł, albo podgrzybki.. czy jesteście już w stanie wyższego łechtania zmysłów jak ja?
  • Potrawka z kurczaka z kapustą i kaszą owsianą 14 maj 2015, 13:34 Jak to jest zrobione? /4 porcje/ 240 g kaszy owsianej 0,5 główki białej kapusty 3 pojedyncze filety z piersi kurczaka 1 kalafior 200 ml śmietany kremówki 150 ml białego półwytrawnego wina 4+2 ząbki czosnku 2 łyżeczki świeżo otartego...
  • Alpagi łyk 21 sty 2015, 16:14 Tego posta nie mogę rozpocząć inaczej niż od historii.. Jest sobota, siedzę w szkole na zajęciach i piszę sms-y do mojego zaopatrzeniowca. Co dzisiaj na obiad? Może pęczak? Albo zielone curry? Nie.. zupa cebulowa. Koniecznie! I tu pora na...
  • W kuchni - Klub chrup, chrup... 25 maj 2009, 17:41 Papki nikt nie lubi. Ani informacyjnej, ani spożywczej. Dzieci uciekają przed rozgotowanym szpinakiem pod stół, a starsi w akcie protestu sięgają po pilota. Ale za to wszystko, co chrupiące, jest pyszne. Jędrne jabłko, skórka na  pieczonym kurczaku no i młode warzywa. A może...
  • Przekąski w podróży 20 paź 2009, 15:19 Makarońska sałatka z pieczonej papryki i pomidorów Składniki: 2 pieczone zielone papryki bez skórki, 3 pomidory, kiszona cytryna, sól morska, oliwa, sok z cytryny, natka pietruszki Przygotowanie: Paprykę i pomidory pokrój w kostkę....
  • Czekanie uszlachetnia 15 wrz 2009, 16:41 Jest w tym coś z rytuału. Danie trzeba starannie zaplanować, kupić składniki, zamarynować, a potem czekać. Nie są to potrawy pracochłonne, lecz na ich przygotowanie potrzeba czasu. Cierpliwość zostaje nagrodzona. Marynaty to mikstury alchemiczne, które potrafią zmienić banał w...
  • Czy wiesz co jesz? 15 lip 2010, 11:18 W poziomkowych biszkoptach z galaretką w czekoladzie zamiast poziomek jest... sok jabłkowy, kawowa czekolada, ale bez kawy, czy wino, które według producenta jest białe, a importera - czerwone - takie nadużycia wykryła Inspekcja Handlowa na zlecenie UOKiK.
  • Chcesz mieć dobrą pamięć? Zamień kawę na... kakao 28 gru 2009, 17:40 Jeżeli na starość chcemy uniknąć problemów z pamięcią powinniśmy zamienić kawę na sok z ciemnych winogron, a golonkę na... orzechy. Jest też dobra wiadomość - dobrej pamięci służy spożywanie dużej ilości czekolady.
  • Warzywa chronią przed rakiem 16 mar 2010, 12:11 Naukowcy z Wielkiej Brytanii radzą wszystkim, którzy chcą uniknąć raka by... zajadali się warzywami i owocami. Pomidory, winogrona, kapusta, pomarańcze - spożywanie ich wszystkich może poważnie zmniejszyć naszą szansę na raka.
  • Wyzwolony patriarchat 20 sty 2015, 15:48 Parę dni temu podczas zażywania intymnych ablucji w wannie pełnej piany, przy dźwiękach kojącej muzyki, osiągnęłam pełnię relaksu. Wyobraźcie sobie zatem moje zdziwienie kiedy to po wyjściu pachnącą stopą, chwyciwszy źródło...
  • Risotto z kurkami 21 sty 2015, 14:32 Risotto z kurkami to jeden z wielu przepisów na risotto. Kurki możesz zamienić na inne grzyby lub na całkiem inny składnik.
  • Makaron pappardelle z krewetkami i zielonym pieprzem 21 paź 2015, 15:47 Przepis przygotował Piotr Ceranowicz – szef kuchni, uczestnik III edycji programu Top Chef oraz ekspert kulinarny marki Lubella.
  • Pora na ekspresowy krem 21 sty 2015, 16:28 Warszawa uczy szybkiego gotowania. Przed przeprowadzką do stolicy mieszkałam w małym miasteczku pod Tarnowem. Nie licząc męczących codziennych dojazdów do tarnowskiego liceum, nieco ograniczonego życia towarzyskiego z powodu rozkładu...
  • Paryż w sercu Warszawy 15 lis 2016, 22:51 To nie jest nowe miejsce na kulinarnej mapie stolicy. Jednak wszyscy ci, którzy przez - zbyt długi oczywiście - czas remontu ulicy Świętokrzyskiej, zdążyli odzwyczaić się od kuchni i klimatu restauracji Saint Jacques, powinni sobie o niej jak najszybciej przypomnieć.
  • Co czwarty Polak wyrzuca żywność. Najczęściej - pieczywo 17 paź 2011, 15:50 Jedna czwarta Polaków przyznaje się do wyrzucania żywności - wynika z badań Federacji Polskich Banków Żywności. Artykuły spożywcze wyrzucamy, ponieważ kupujemy ich za dużo, nie patrzymy na datę przydatności do spożycia oraz niewłaściwie je przechowujemy.
  • Ważne zmiany w sprawowaniu katolickiego sakramentu. Watykan dopuszcza modyfikacje genetyczne 10 lip 2017, 8:32 W Watykanie zapadła ważna decyzja dla osób chorych na celiakię, które chcą przyjmować komunię świętą w obrządku katolickim.
  • Jaja soborowe, czyli co jedzą święci 28 gru 2009, 16:54 Perliczkę św. Franciszka, pierożki Pawła II, skwarki św. Łucji, gołębie a'la Marcin V, langustę w sosie na sposób Piusa V, zająca z rusztu św. Klemensa, tort św. Klary i jaja soborowe - przepisy na takie specjały można znaleźć w nietypowej książce kucharskiej "Kuchnia świętych...
  • Co jeść w pracy? 12 mar 2015, 15:53 Budzik, szybki prysznic, ubieranie, w międzyczasie kawa z mlekiem i już siedzimy w aucie, zmierzając do pracy. Pierwsza przekąska około południa, wcześniej kolejna kawa, maile, telefony, obowiązki… O jedzeniu nikt nie myśli, chyba że koleżanka z pracy obchodzi urodziny i...
  • Chłodniki 7 lip 2009, 14:48 W „panu Tadeuszu” szlachta zajada się chłodnikiem aż trzykrotnie. Za każdym razem je go milczkiem, żwawo i ze smakiem...
  • Pokarm dla genów 18 cze 2015, 7:54 Jesz zdrowo? Pomagasz nie tylko sobie, ale też dzieciom, wnukom i prawnukom. Dieta ma większy wpływ na kod genetyczny, niż dotąd przypuszczaliśmy.
  • Niedzielny obiad urodzinowy 20 sty 2015, 18:47 Obiecywałam, obiecywałam i obiecywałam. W końcu wyrzuty sumienia osiągnęły swoje. Nie mam żadnych planów na wieczór, żadnych ważniejszych rzeczy do zrobienia, nikt nie przeszkadza, a w tle śpiewa tylko genialna Stacey Kent. Trzeba w...