Wyniki wyszukiwania: Znaleziono 24 tekstów

  • BBC uznało polskiego kucharza za pioniera brytyjskiej kuchni 27 sie 2017, 16:59 Magazyn BBC Good Food uznał polskiego szefa kuchni Damiana Wawrzyniaka jednym z dziesięciu pionierów kuchni brytyjskiej. Polak podzielił się informacją na swoim profilu na Facebooku.
  • Zmarł restaurator uznawany za twórcę pizzy hawajskiej 11 cze 2017, 16:51 W wieku 83 lat zmarł Sotirios Panopoulos, uznawany za twórcę pizzy hawajskiej. Jeszcze w lutym tego roku mężczyzna opowiadał w BBC, że to on wpadł na pomysł urozmaicenia pizzy ananasem. Grek nigdy nie opatentował swojej wersji włoskiego przysmaku.
  • W Wielkiej Brytanii brakuje estragonu przez... izraelską zimę 8 mar 2012, 14:35 W Wielkiej Brytanii sieci handlowe borykają się z brakiem estragonu - podał portal internetowy BBC. Świeży estragon, który Brytyjczycy importują z Izraela, Hiszpanii i Francji, w tym roku jest trudno dostępny, bo kraje te dotknęła ostra zima.
  • Restaurator skazany na 6 lat więzienia za oszukanie klienta 23 maj 2016, 20:58 52-letni właściciel restauracji został skazany na sześć lat więzienia za doprowadzenie do śmierci swojego klienta. Sąd orzekł, że  przedłożył „zarobek nad bezpieczeństwo” – donosi BBC News.
  • Odtworzą recepturę whisky sprzed stu lat 9 lut 2010, 13:27 Naukowcy wydobyli spod grubej warstwy lodu trzy skrzynki whisky i dwie skrzynki brandy, które 100 lat temu pozostawił na Antarktydzie słynny polarnik Ernest Shackleton. Dzięki temu będzie można odtworzyć recepturę trunków - donosi internetowy serwis BBC.
  • Czekoladowa kontrola 8 mar 2010, 16:32 Regulator londyńskiego city Takeover Panel, odpowiedzialny za przejęcia i fuzje, przeprowadzi dochodzenie w sprawie okoliczności przejęcia producenta słodyczy Cadbury's przez amerykańskiego Krafta - donosi BBC. Regulator otrzymał skargi na Krafta za to, że wprowadził w błąd...
  • Brytyjczycy gotują częściej i egzotyczniej niż Francuzi 9 mar 2010, 15:38 Francuzi - naród szczycący się talentami kulinarnymi - w rzeczywistości spędzają w kuchni mniej czasu niż Brytyjczycy i gotują mniej egzotyczne dania - wynika z sondażu przeprowadzonego wśród czytelników "Madame Figaro" oraz kulinarnego magazynu BBC "Olive". Codziennie w domu...
  • Lecz kaszel… czekoladą 20 sty 2011, 17:04 Czekolada na przewlekły kaszel? Wygląda na to, że już wkrótce będziemy leczyć tę męczącą dolegliwość substancją, która znajduje się w kakao i czekoladzie - informuje serwis BBC News. Tą substancją jest teobromina.
  • Ryż udomowiliśmy tylko raz - 9 tysięcy lat temu 4 maj 2011, 9:01 Ryż został udomowiony tylko raz, w jednym miejscu. Tak wynika z badań genomu tego jednego z najważniejszych zbóż na świecie - informuje serwis BBC.
  • Ośle mleko nadzieją dla alergików 17 maj 2011, 14:33 Mleko produkowane przez osły stanowi dobrą alternatywę dla dzieci mających alergię na białka mleka krowiego - informuje serwis BBC.
  • Brytyjczycy: codzienne picie alkoholu? Zły pomysł 9 sty 2012, 16:36 Nawet, gdy nie przekracza się dopuszczalnej dawki alkoholu, nie należy go pić codziennie - przestrzegają brytyjscy parlamentarzyści, a eksperci popierają ich stanowisko - informuje serwis "BBC News". Kierowana przez Andrew Millera parlamentarna komisja ds. naukowych i...
  • Dieta śródziemnomorska może zapobiegać depresji 29 wrz 2011, 10:45 Według hiszpańskich naukowców dieta śródziemnomorska, uważana za czynnik chroniący przed chorobami serca i rakiem, może pomóc w także zapobieganiu depresji.
  • Czekolada zmniejsza ryzyko udaru 2 wrz 2011, 13:48 Najnowsze badania naukowców z Uniwersytetu Cambridge pokazują, że regularne spożywanie czekolady może chronić nas przed chorobą wieńcową i udarem mózgu. Ale uwaga! Jeśli przesadzimy, grozi nam otyłość i cukrzyca.
  • Kultowy waszyngtoński burger 21 paź 2009, 17:18 Ben's Chili Bowl to nieznane, lecz jednocześnie kultowe miejsce w stolicy Stanów Zjednoczonych.
  • Tłuszcz tłuszczowi nierówny 23 paź 2009, 12:24 Tłuszcze to zmora osób mających problem z nadwagą. Nie można jednak przekreślić znaczenia tłuszczów we właściwym funkcjonowaniu ludzkiego organizmu, można natomiast odpowiednio zbilansować ich spożycie.
  • Wódka jest lepsza od whiskey 19 gru 2009, 19:22 Amerykańscy naukowcy udowodnili, że jeśli już musimy się upijać lepiej to robić za pomocą wódki niż whiskey, ponieważ kac jakiego doświadczamy następnego dnia po wódce jest mniejszy. Mimo to nawet po wódce nie możemy liczyć na to, że będziemy funkcjonowali tak dobrze jak...
  • Szynka za 8 tysięcy złotych 18 sty 2010, 11:43 W Londynie można kupić najdroższą szynkę świata. Jeśli ktoś chciałby jej spróbować musi liczyć się z tym, że za 100 gram zapłaci 114 złotych, a jeśli zechce kupić cale siedmiokilowe udo zapłaci ok. 8 tysięcy złotych. Jeśli jednak klient wysupła te parę złotych może liczyć na...
  • Papryczki chilli uratują nas przed bólem? 29 kwi 2010, 14:59 Badania nad papryczką chilii przyczyniły się do odkrycia nowego środka przeciwbólowego, który może uśmierzyć ból w zarodku.
  • Astma i hamburgery 3 cze 2010, 14:15 Dzieci na diecie śródziemnomorskiej obarczone są niższym ryzykiem zachorowania na astmę niż ich rówieśnicy jedzący hamburgery wynika z najnowszych badań opublikowanych w miesięczniku Thorax.
  • Czosnek zamiast viagry? 28 wrz 2010, 13:53 Dobra wiadomość dla panów, borykających się z zaburzeniami erekcji. By zwiększyć swoje możliwości seksualne nie trzeba brać viagry, wystarczy czosnek.
  • Jabłko i gruszka powstrzymają udar 19 wrz 2011, 17:33 Jedzenie jabłek i gruszek znacznie zmniejsza ryzyko udaru – do takich wniosków doszli naukowcy z Holandii. Zwiększając dzienne spożycie tych produktów zaledwie o 25g, zmniejszamy ryzyko wystąpienia udaru blisko o 10 proc.
  • Sok pomarańczowy będzie droższy 11 sty 2012, 13:08 Od początku roku ceny soku pomarańczowego wzrosły o około 25 procent. Jako główne przyczyny wymienia się niskie temperatury na Florydzie oraz doniesienia o skażeniu owoców od największego producenta pomarańczy na świecie - Brazylii - pestycydami.
  • Komórki macierzyste w... twojej bułce? 20 lut 2012, 14:39 W Holandii, w ramach badań nad komórkami macierzystymi, naukowcy mają zamiar stworzyć pierwszego na świecie hamburgera, który od początku do końca zostanie stworzony w laboratorium. Cel? Opracować metody produkcji mięsa, które są bardziej produktywne niż tradycyjna hodowla.
  • Bierzesz tabletki z wapniem? Grozi ci zawał 24 maj 2012, 13:29 Osoby przyjmujące suplementy diety z wapniem są bardziej narażone na zawał serca – wynika z badań niemieckich naukowców.