Wyniki wyszukiwania: Znaleziono 277 tekstów

  • Jak wybrać dobry ekspres ciśnieniowy: 7 przydatnych funkcji ekspresu 26 kwi 2018, 13:24 Najnowsze badania dowodzą, że picie kawy, wbrew temu, co sądzono przez lata, jest zdrowe, dlatego jeszcze chętniej sięgamy po filiżankę ulubionego napoju każdego dnia. Nic więc dziwnego, że coraz częściej decydujemy się na zakup ekspresu do kawy. Nie zawsze jednak wiemy, jaki...
  • Przerażające badania na temat tuńczyka z puszki. Też go jesz? 20 kwi 2018, 15:31 Chętnie sięgamy po tuńczyka z puszki, ponieważ jest stosunkowo niedrogi, smaczny i może być składnikiem wielu różnych dań. Naukowcy ostrzegają jednak, by nie spożywać go w nadmiarze, ponieważ zawiera bardzo dużo cynku.
  • Są nowe prognozy ws. cen żywności. Co potanieje najbardziej? 4 kwi 2018, 7:16 Jak informuje w środę dziennik „Rzeczpospolita”, nadchodzi chwila wytchnienia po podwyżkach cen z 2017 roku. Do końca czerwca potanieć mają między innymi jaja (o 21 procent) oraz mleko (o 8 procent).
  • Błędy żywieniowe, które spowalniają metabolizm i powodują tycie 16 kwi 2018, 8:40 Wydaje ci się, że przecież nic złego nie robisz. Nie opychasz się słodyczami, bary szybkiej obsługi omijasz szerokim łukiem, a jednak waga ani drgnie. Co więcej, masz wrażenie, że twój metabolizm spowolnił i to tylko kwestia czasu aż przytyjesz. Najprawdopodobniej każdego dnia...
  • Naukowcy ostrzegają przed jedzeniem na wynos. Zwiększa ryzyko raka i bezpłodności 29 mar 2018, 21:15 Badacze z George Washington University w Waszyngtonie wykazali związek pomiędzy popularnymi opakowaniami na wynos, a wzrostem ryzyka zachorowań na raka czy utratą płodności. Wszystkiemu winne mają być plastyfikatory, stosowane przy tworzeniu nieprzemakających pojemników na...
  • Pijesz każdego dnia? 9 chorób, które mogą cię dopaść 11 kwi 2018, 14:09 Uzależnienie od alkoholu nie oznacza wyłącznie picia na umór. Czasem objawia się bardzo subtelnie, choćby pod postacią "jednego piwka wieczorem". Regularne picie nawet niewielkiej ilości alkoholu ma niekorzystny wpływ na zdrowie. Oto 9 chorób, które mogą wystąpić u osób, które...
  • Ten sok chroni przed rakiem. Pijemy go bardzo rzadko 9 kwi 2018, 15:24 Sok ze świeżego ananasa jest bogatym źródłem wielu witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Idealne sprawdza się jako baza do koktajli, ale można nim także nacierać mięso przed pieczeniem. Dlaczego warto jak najczęściej sięgać po sok z ananasa?
  • Jesz te produkty w nadmiarze? Twój mózg na tym cierpi 10 kwi 2018, 14:31 Każdy z nas słyszał o produktach, które mają bardzo korzystny wpływ na pracę mózgu. A co z tymi, które szkodzą? Zanim wprowadzi się do diety nowe produkty, warto wyeliminować lub ograniczyć spożycie tych, których mózg nie lubi. Jest ich kilka...
  • Śmiercionośne bakterie mogą czaić się w zmywarce 17 kwi 2018, 10:42 Zmywarkę do naczyń można dziś znaleźć właściwie w każdym domu. Ten cudowny wynalazek pozwala zaoszczędzić czas i pieniądze. Zamiast stać nad zlewem i myć naczynia, urządzenie robi to za ciebie. Są jednak pewne minusy. Naukowcy odkryli, że w zmywarkach mogą znajdować się groźne...
  • Masz trądzik? Unikaj tych produktów 17 kwi 2018, 12:46 Trądzik jest zmorą wielu z nas. Choć najczęściej występuje u nastolatków w okresie dojrzewania, może pojawić się niezależnie od wieku. Bolesne krosty, pryszcze i wypryski nie tylko wyglądają nieestetycznie, ale mogą także powodować rozległe zmiany skórne i blizny na całe...
  • 5 najgłupszych diet. Nigdy ich nie stosuj 18 kwi 2018, 12:45 Lekarze i dietetycy od lat ostrzegają przed wszelkimi, cudownymi dietami, które to powodują szybką utratę zbędnych kilogramów bez efektu jo–jo. Mimo to niektórzy z nas ryzykują własnym zdrowiem, żeby tylko osiągnąć wymarzoną wagę. Oto kilka najgłupszych diet. Nigdy nie stosuj...
  • IKEA wycofuje ze sprzedaży popularne słodycze. „Możliwość skażenia” 23 lut 2018, 20:47 IKEA poinformowała o wycofaniu ze sprzedaży słodyczy „Godis påskkyckling Marshmallow Candy”. Jak podano, wielkanocna seria pianek mogła zostać skażona z powodu wykrycia obecności myszy w jednostce produkcyjnej.
  • W piekarniach pojawił się chleb ze... świerszczy. Co myślą o nim klienci? 23 lis 2017, 19:45 Piekarnia Fazer w Helsinkach jest pierwszym na świecie sklepem, w którym kupić można chleb zrobiony ze sproszkowanych świerszczy. Szef firmy przekonuje, że chleb jest źródłem białka i dobrym sposobem na zapoznanie się z żywnością na bazie owadów.
  • Polscy studenci skonstruowali robota podającego posiłki 7 sty 2018, 18:29 Zespół studentów i absolwentów z Politechniki Wrocławskiej skonstruował Bistrobora, czyli maszynę do samoobsługowej sprzedaży ciepłych posiłków. Twórcy podkreślają, że to pierwsze takie urządzenie na świecie.
  • Żywność gorszej jakości dla naszej części Europy? Zaskakujące doniesienia po szczycie RE i głębszy problem 11 mar 2017, 13:56 W krytycznym pod adresem zachodniej Europy komentarzu dotyczącym reelekcji Donalda Tuska na stanowisko przewodniczącego Rady Europejskiej, a szerzej stosunku Europy Zachodniej do państw tzw. nowej UE, opublikowanym w „Die Welt”, pojawiła się zaskakująca informacja. Przywódcy...
  • Powstanie "superurząd" do spraw kontroli żywności? 30 mar 2016, 10:06 Z informacji "Pulsu Biznesu" wynika, że władze planują powołanie urzędu, którego zadaniem będzie kontrola produktów spożywczych. Połączenie kilku dotychczasowych urzędów w jeden organ miałoby doprowadzić do lepszego i bardziej sprawnego sprawdzania jakości żywności.
  • Co nam szkodzi, na co uważać? 7 składników żywności, przed którymi ostrzegają eksperci 31 sie 2017, 13:53 Naukowcy i dietetycy biją na alarm: polskie dzieci jedzą coraz gorzej. Jeśli nie zaczniemy walki z naszymi żywieniowymi grzechami, czeka nas plaga otyłości oraz drastyczny wzrost chorych na serce i cukrzycę. Jakie najczęściej popełniamy grzechy żywieniowe?
  • Żywność ekologiczna i tradycyjna podbija serca Polaków 19 sty 2015, 12:16 Wraz ze wzrostem zamożności Polaków rosną ich wydatki na wysokiej jakości żywność. Produkty ekologiczne i tradycyjne, choć droższe, cieszą się coraz większą popularnością. Za pięć lat mogą stanowić ponad 10 proc. polskiej produkcji rolno-spożywczej.
  • Co czwarty Polak wyrzuca żywność. Najczęściej - pieczywo 17 paź 2011, 15:50 Jedna czwarta Polaków przyznaje się do wyrzucania żywności - wynika z badań Federacji Polskich Banków Żywności. Artykuły spożywcze wyrzucamy, ponieważ kupujemy ich za dużo, nie patrzymy na datę przydatności do spożycia oraz niewłaściwie je przechowujemy.
  • Polacy chcą jeść zdrowo. Wybierają żywność ekologiczną 24 mar 2015, 16:01 W ciągu ostatniego roku popyt na żywność ekologiczną wzrósł o 20 proc. Przybyło więc certyfikowanych gospodarstw rolnych, które mogą produkować tego typu żywność. Zwiększyła się także liczba przetwórców i handlowców działających w tej branży. Polska ma szansę stać się liderem...
  • "Żywność to atut Polski" 7 gru 2009, 21:42 Ponad 200 produktów spożywczych uzyskało znak Poznaj Dobrą Żywność. Ich producenci otrzymali certyfikaty z rąk ministra rolnictwa Marka Sawickiego. Do tej pory znak przyznano w sumie ponad 600 wyrobom.
  • Eko żywność z Polski trafi na stoły w USA i Japonii 7 kwi 2015, 13:12 Bardzo perspektywicznymi rynkami dla producentów zdrowej żywności są Japonia, Singapur i Stany Zjednoczone. Mieszkańcy tych krajów coraz częściej zaczynają zwracać uwagę na to, jaka żywność trafia na ich stoły. Japoński rynek już podbija polski sok z aronii. Dużym...
  • Moda na zdrową żywność nie mija 9 sty 2016, 18:44 Zdrowe odżywanie nie jest chwilową modą, ale coraz silniejszym trendem – wynika z badania przeprowadzonego przez Ośrodek Ewaluacji. Polacy chcą jeść zdrowo i odpowiedzialnie, dlatego coraz częściej wybierają żywność nieprzetworzoną, bez konserwantów i chemicznych dodatków. W...
  • Polacy marnują rocznie 4 miliony ton żywności 22 gru 2010, 9:19 Polacy wyrzucą w tym roku do śmieci roku blisko 4 mln ton jedzenia - taka jego ilość wystarczyłaby do trzykrotnego wypełnienia warszawskiego Stadionu Narodowego. Banki Żywności zachęcają, by przed świętami zapoznać się ze sposobami na niemarnowanie żywności.
  • Marnujemy zbyt dużo żywności 17 paź 2011, 11:26 Polacy marnują ok. 9 mln ton żywności rocznie, najczęściej wyrzucają owoce i warzywa - alarmuje Federacja Polskich Banków Żywności i apeluje, by rozważniej planować zakupy.
  • Bruksela debatuje nad bezpieczną żywnością 16 cze 2010, 13:07 Zapewnienie bezpieczeństwa żywności i ochrona zdrowia to temat przewodni Europejskiego Tygodnia Weterynaryjnego (ETW), który rozpoczął sie 14 czerwca. W ramach ETW, organizowanego przez Komisję Europejską i Europejską Federację Lekarzy Weterynarii (FVE), odbyła się dwudniowa...
  • Zagranica ceni polską żywność 26 lis 2010, 7:00 Świat wybiera polską żywność - z dumą oznajmia "Dziennik Gazeta Prawna".
  • Polsce brakuje inspekcji badającej jakość żywności? 6 cze 2011, 14:48 Europoseł SLD Wojciech Olejniczak sugeruje powołanie jednej krajowej inspekcji badającej jakość żywności. Jak mówił, obecnie zajmuje się tym siedem instytucji. W jego opinii również na szczeblu europejskim powinien powstać jeden system gwarantujący odpowiedni sposób kontroli...
  • Kolor z insekta i wołowina w daniach vege. Siedem zaskakujących faktów o żywności 14 lis 2011, 12:44 Jak się robi smak truskawki? Dlaczego do lodów dodaje się wodorosty? Jaki insekt wchodzi w skład Twojego obiadu? Przedstawiamy siedem zaskakujących faktów o żywności produkowanej masowo.
  • Do Trzech Króli każda włoska rodzina wyrzuci żywność za 80 euro 14 gru 2010, 10:50 W dniach od Bożego Narodzenia do Trzech Króli każda włoska rodzina wyrzuci resztki jedzenia o wartości 80 euro. Do śmieci trafi 500 tys. ton żywności za 1,5 mld euro. Takie dane na temat marnotrawstwa przedstawiła we wtorek konfederacja rolników.