Wyniki wyszukiwania: Znaleziono 175 tekstów

  • Dobroczynne właściwości afrykańskiej diety 5 kwi 2018, 10:53 Okazuje się, że wystarczą tylko dwa tygodnie, by diametralnie poprawić stan swojego zdrowia i zmniejszyć ryzyko wystąpienia raka jelita grubego. Wystarczy… zmienić dietę na „afrykańską”. Do takich wniosków doszli naukowcy, którzy przeprowadzili eksperymentów z udziałem grupy...
  • Chcesz pozbyć się oponki z brzucha? Jedz to 12 kwi 2018, 12:45 Tłuszcz, który gromadzi się na wysokości talii jest zły nie tylko dlatego, że nieestetycznie wygląda. Jest bardzo groźny przede wszystkim dlatego, że tzw. „otyłość brzuszna” prowadzi do cukrzycy typu 2 i chorób układu krążenia. Odchudzanie to w tym przypadku bardzo dobra decyzja.
  • Ekspert PAN podkreśla: Karp najbardziej ekologicznym produktem spożywczym w Polsce 24 gru 2017, 6:52 Królujący na świątecznym stole Polaków karp to najbardziej ekologiczny produkt spożywczy w Polsce – przekonują naukowcy z Polskiej Akademii Nauk (PAN) w Gołyszu na Śląsku. Żywi się naturalnym pokarmem, dokarmiany jest jedynie paszami zbożowymi.
  • Trener duńskich szczypiornistek narzeka na niemieckie jedzenie. „Jakby świnie popełniły samobójstwo” 5 gru 2017, 15:49 Trener kobiecej reprezentacji Danii w piłce ręcznej Klavs Bruun Joergensen skrytykował jedzenie, które było serwowane przez organizatorów w niemieckim hotelu. Szkoleniowiec narzekał także na tłum w jadalni oraz dietę, która sprawia, że jego zawodniczki są „ociężałe” w grze.
  • Kebab podzielił eurodeputowanych. Chodziło o jeden składnik 14 gru 2017, 14:03 Decyzją Parlamentu Europejskiego zezwolono na dodawanie fosforanów do mięsa, używanego przy produkcji kebabów. Tym samym zostały rozwiane obawy wielu osób przed ewentualnym całkowitym zakazem sprzedaży popularnej potrawy.
  • Polscy studenci skonstruowali robota podającego posiłki 7 sty 2018, 18:29 Zespół studentów i absolwentów z Politechniki Wrocławskiej skonstruował Bistrobora, czyli maszynę do samoobsługowej sprzedaży ciepłych posiłków. Twórcy podkreślają, że to pierwsze takie urządzenie na świecie.
  • Rozsądne ilości potraw, woda z cytryną i kminek. Dietetyk zdradza „taktyki” na świąteczne obżarstwo 25 gru 2017, 15:22 Dla osób, które ze względu na schorzenia powinny ograniczać niektóre produkty w swojej diecie, święta wydają się koszmarem, ale nie powinny się tym stresować. Osoby na diecie bezglutenowej mogą zwykłe mąki zastąpić kukurydzianą czy gryczaną, a diabetycy ograniczać potrawy...
  • Jak poprawić żywienie dzieci? Radzi Robert Makłowicz 31 sie 2017, 13:27 Naukowcy i dietetycy biją na alarm: polskie dzieci jedzą coraz gorzej. Jeśli nie zaczniemy walki z naszymi żywieniowymi grzechami, czeka nas plaga otyłości oraz drastyczny wzrost chorych na serce i cukrzycę. Jak zmienić przyzwyczajenia i czego unikać? Radzi Robert Makłowicz...
  • W Chinach powstał pierwszy automat do sprzedaży... żywych krabów 18 gru 2010, 7:08 Chińskim inżynierom nie brak pomysłów: wyprodukowano i uruchomiono pierwszy automat do sprzedaży żywych krabów. Uruchomiony w październiku w Nankinie (wschodnie Chiny), na głównej stacji metra automat do tej pory działa bez zarzutu.
  • Zachodni model żywienia sprzyja... ADHD 19 paź 2010, 11:10 Naukowcy odkryli, że popularny na zachodzie model żywienia - dieta bogata w cukier i tłuszcze, oparta w dużej mierze na daniach typu fast-food sprzyja rozwojowi ADHD wśród dzieci. Spośród 1800 dzieci nastolatków biorących udział w badaniu Raine ADHD zdiagnozowano u 115 - w...
  • Zdrowe żywienie podnosi wydajność pracowników 16 mar 2011, 14:26 Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) podaje, że odpowiednie żywienie może podnieść wydajność pracowników o 20 proc. Właściwe odżywianie to jeden z najważniejszych czynników warunkujących efektywność pracy.
  • Podstępne posiłki stołu rodzinnego – dlaczego najmłodsi nie powinni ich spożywać? 27 cze 2017, 9:25 Prawidłowe żywienie dziecka, szczególnie w 1000 pierwszych dni – najważniejszym okresie jego życia, jest jednym z kluczowych czynników zapewniających mu optymalny rozwój. Niemowlęta i małe dzieci potrzebują żywności bezpiecznej i odpowiedniej jakości, dopasowanej do ich...
  • Czym karmić nasze dzieci? 25 kwi 2015, 8:35 Prawidłowe żywienie dziecka, począwszy od pierwszych dni na świecie, ma ogromne znaczenie i wpływ na jego rozwój fizyczny i umysłowy. Każdy rodzic chce jak najlepiej dla swojej pociechy, co powinno się przekładać na zapewnienie mu właściwego odżywiania. Niestety rodzice...
  • Polscy więźniowie przechodzą na islam. Skąd się bierze jego popularność? 18 sie 2017, 17:36 Odpowiedź na pytanie o popularność islamu w polskich zakładach karnych jest paradoksalnie prosta. Wiąże się to ze zmianą wyżywienia.
  • Koniec chipsów w szkolnych sklepikach 23 paź 2014, 11:08 Sejm przyjął dziś nowelizację ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia.
  • Zaskakujący efekt diety opartej na suszonych warzywach 6 paź 2017, 11:15 W grupie 60 kobiet przeprowadzono 3-miesięczny program redukcji masy ciała obejmujący zastosowanie diety niskoenergetycznej zgodnej z wytycznymi diety DASH, w której 3-4 porcje warzyw dziennie zastąpiono warzywami podawanymi w formie suszonej opracowanej przez markę Warzyw Kubek.
  • Dieta Paleo – chwilowa moda czy rewolucja w podejściu do żywienia? 5 lip 2017, 10:53 Dieta Paleo to jedna z najbardziej popularnych diet w ostatnich latach. Mówią o niej lekarze, dietetycy, stosują gwiazdy sportu i popkultury. Co powinniśmy wiedzieć na jej temat i czy warto pokusić się o wprowadzenie zmian w swoim codziennym menu? O tym w poniższym artykule.
  • Czym żywią się młodzi Polacy? Cukrem i tłuszczem 23 kwi 2012, 7:10 W codziennym jadłospisie polskich dzieci nie ma miejsca na warzywa, za to każdego dnia najmłodsi Polacy wypijają ok. dwóch szklanek słodzonych napojów i dwa razy dziennie sięgają po słodkie oraz słone przekąski - wynika z badań przeprowadzonych przez pracowników SWPS.
  • Idziesz do szpitala? Pamiętaj o jedzeniu 18 maj 2012, 14:57 Podczas pobytu w szpitalu żywienie ma tak samo duże znaczenie jak terapia lekowa – powiedzieli specjaliści na otwarcie XIV Zjazdu Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego i Dojelitowego, który rozpoczął się w Jachrance pod Warszawą.
  • Cała prawda o mleku 5 mar 2015, 11:28 Mleko to obecnie jeden z najbardziej kontrowersyjnych produktów na rynku spożywczym. Zamieszanie wokół mleka i produktów mlecznych skłania do zastanowienia się nad ich rzeczywistym znaczeniem w żywieniu człowieka. Czy mleko i jego przetwory są niezbędne w naszej codziennej...
  • Ile tak naprawdę powinniśmy pić wody? 8 sie 2015, 17:09 Organizm można nawadniać nie tylko pijąc wodę mineralną. W dzienny bilans płynów można włączyć także te pochodzące z pożywienia, np. owoców i warzyw. Wbrew powszechnym opiniom nawadnia także kawa i herbata, pod warunkiem że są pite regularnie. Zgodnie z zaleceniami kobiety...
  • Najbogatsi muszą zmienić dietę 5 lut 2011, 8:39 Wyżywienie ludności świata w 2050 r., czyli 9 miliardów osób, będzie możliwe tylko pod warunkiem wzrostu produkcji żywności co najmniej o 35 proc., a jednocześnie zmniejszenia indywidualnego spożycia i skali marnowania jedzenia - uważają francuscy analitycy.
  • Sprzedaż wódki nadal spada. "Sytuacja jest trudna" 21 lut 2012, 6:47 W 2011 roku Polacy wydali na mocny alkohol o niemal 450 mln zł mniej niż rok wcześniej. Ten rok nie przyniesie na rynku ożywienia – informuje "Rzeczpospolita".
  • Margaryna dziedziczy wszystkie dobre składniki z olejów 28 sty 2015, 11:24 Tłuszcze są równie ważne dla organizmu człowieka jak witaminy czy minerały. Dostarczają dużo energii, są niezbędne w utrzymywaniu odpowiedniej temperatury ciała i są głównym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Według zasad zdrowego żywienia całkowity udział tłuszczu w...
  • Uczniu - trzymaj formę. Obowiązkowo 9 lis 2011, 10:48 Uczniowie wszystkich szkół podstawowych i gimnazjów w Częstochowie poznają zasady prawidłowego żywienia, nauczą się liczyć kalorie, wezmą udział w dodatkowych zajęciach sportowych. 8 listopada zainaugurowano w mieście VI edycję programu "Trzymaj Formę!".
  • Polacy mają najgorszą dietę w Europie 8 sty 2015, 15:45 Jak podaje Onet Polacy jedzą 9,6 kg warzyw, 5,5 kg mięsa, oraz ponad kilogram cukru miesięcznie. Jednocześnie spada spożycie ryb i serów – tak wynika z danych opublikowanych przez GUS. Wśród warzyw przeważają ziemniaki, zaś ulubionym mięsem Polaków jest wieprzowina.
  • Na chorobę nam ta dieta! 21 paź 2010, 14:20 Za oknem mamy już oznaki nadchodzącej zimy – ochłodzenie, plucha, pierwsze przymrozki. Wraz z nimi rośnie zagrożenie ze strony bakterii i wirusów. Wtedy z pomocą może przyjść nam dieta. O prawidłowym odżywianiu, wzmocniającym naszą odporność i chroniącym nas przed...
  • Ile jest mięsa w parówce? 26 sie 2011, 13:53 Co wchodzi w skład popularnych i tanich wędlin? Szpik, chrząstki, dużo tłuszczu i chemii oraz... śladowe ilości mięsa. Popularnymi parówkami eksperci ds. żywienia nie poczęstowaliby swoich dzieci.
  • Chroń dziecko przed solą i cukrem 5 paź 2011, 14:43 90 proc. dzieci w wieku od roku do trzech lat je za dużo soli, a 80 proc. za dużo cukru. Dieta dzieci jest zbyt uboga w wapń i witaminę D - wynika z badania "Kompleksowa ocena sposobu żywienia dzieci w wieku 13-36 miesięcy w Polsce" przeprowadzonego na reprezentatywnej próbie...
  • Dzieci tyją, szkoły zawodzą 16 lis 2011, 11:28 W Polsce przybywa dzieci dotkniętych problemem nadwagi i otyłości, blisko co piąte dziecko ma ten problem, a samorządy i szkoły rzadko promują zdrowe żywienie - alarmuje Najwyższa Izba Kontroli. NIK kontrolowała działania administracji publicznej oraz szkół w zakresie...