Wyniki wyszukiwania: Znaleziono 26 tekstów

  • Zdrowe żywienie podnosi wydajność pracowników 16 mar 2011, 14:26 Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) podaje, że odpowiednie żywienie może podnieść wydajność pracowników o 20 proc. Właściwe odżywianie to jeden z najważniejszych czynników warunkujących efektywność pracy.
  • Katarzyna Bosacka: Bez czytania etykiet nie da się kupić nawet chleba 31 sie 2017, 13:09 Naukowcy i dietetycy biją na alarm: polskie dzieci jedzą coraz gorzej. Jeśli nie zaczniemy walki z naszymi żywieniowymi grzechami, czeka nas plaga otyłości oraz drastyczny wzrost chorych na serce i cukrzycę. Jak zmienić przyzwyczajenia i czego unikać? Radzi Katarzyna Bosacka,...
  • Jak poprawić żywienie dzieci? Radzi Robert Makłowicz 31 sie 2017, 13:27 Naukowcy i dietetycy biją na alarm: polskie dzieci jedzą coraz gorzej. Jeśli nie zaczniemy walki z naszymi żywieniowymi grzechami, czeka nas plaga otyłości oraz drastyczny wzrost chorych na serce i cukrzycę. Jak zmienić przyzwyczajenia i czego unikać? Radzi Robert Makłowicz...
  • Jak uniknąć raka? Poznaj sposoby na zmniejszenie ryzyka nowotworu 4 lis 2015, 8:51 Wędliny i produkty mięsne dołączyły do tak niebezpiecznych substancji jak alkohol, papierosy, azbest czy arsen. Przynajmniej według Światowej Organizacji Zdrowia. I co teraz zrobią mięsożercy?
  • WHO: uwaga na żywność z Japonii 21 mar 2011, 9:44 Rzecznik Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) ocenił , że wykrycie podwyższonego poziomu radioaktywności w żywności w następstwie kryzysu nuklearnego w Japonii jest poważniejszym problemem, niż się wcześniej wydawało. - Oczywiście jest to poważna sytuacja - stwierdził rzecznik...
  • Polskie dzieci jedzą śmieci 27 sie 2017, 20:00 Naukowcy i dietetycy biją na alarm: polskie dzieci jedzą coraz gorzej. Jeśli nie zaczniemy walki z naszymi żywieniowymi grzechami, czeka nas plaga otyłości oraz drastyczny wzrost chorych na serce i cukrzycę.
  • Co nam szkodzi, na co uważać? 7 składników żywności, przed którymi ostrzegają eksperci 31 sie 2017, 13:53 Naukowcy i dietetycy biją na alarm: polskie dzieci jedzą coraz gorzej. Jeśli nie zaczniemy walki z naszymi żywieniowymi grzechami, czeka nas plaga otyłości oraz drastyczny wzrost chorych na serce i cukrzycę. Jakie najczęściej popełniamy grzechy żywieniowe?
  • Polskie dzieci tyją najszybciej w Europie 25 mar 2015, 7:59 Polskie dzieci są coraz mniej aktywne i tyją szybciej niż ich rówieśnicy w Europie. 40 proc. dzieci spędza prawie trzy godziny dziennie przed komputerem, a prawie co czwarty gimnazjalista nie ćwiczy na lekcjach wychowania fizycznego. Młodzież nie przestrzega też zasad zdrowego...
  • Bruksela debatuje nad bezpieczną żywnością 16 cze 2010, 13:07 Zapewnienie bezpieczeństwa żywności i ochrona zdrowia to temat przewodni Europejskiego Tygodnia Weterynaryjnego (ETW), który rozpoczął sie 14 czerwca. W ramach ETW, organizowanego przez Komisję Europejską i Europejską Federację Lekarzy Weterynarii (FVE), odbyła się dwudniowa...
  • Śliwki i brzoskwinie niszczą komórki rakowe 9 cze 2010, 14:24 Związki zawarte w śliwkach i brzoskwiniach niszczą komórki agresywnego raka piersi, oszczędzając zarazem komórki zdrowe - wynika z amerykańskich badań laboratoryjnych, o których informuje internetowy serwis EurekAlert.
  • "5 porcji warzyw, owoców lub soku" dla uczniów 2 lut 2012, 14:11 Co czwarta szkoła podstawowa uczestniczy w programie edukacyjnym "5 porcji warzyw, owoców lub soku” - ocenia Krajowa Unia Producentów Soków. Program rozszerza wiedzę dzieci o zdrowym odżywianiu i służy kształtowaniu prawidłowych nawyków żywieniowych.
  • UE wyda 10 milionów euro na owoce dla polskich dzieci 29 kwi 2010, 17:11 9,2 mln euro przypadnie w tym roku Polsce na program "Owoce w szkole" - ogłosiła Komisja Europejska, która podjęła ostateczną decyzję o podziale unijnych środków na ten cel w roku szkolnym 2010/11. Celem akcji, która trwa już drugi rok, jest krzewienie zdrowego trybu życia i...
  • Śniadanie w stylu Polki 8 cze 2016, 11:00 Z badania „Style śniadaniowe wśród Polek”, przeprowadzonego na zlecenie California Prune Board, wynika, że statystyczne śniadanie to nadal wspólny posiłek przy stole, na którym królują tradycyjne wędliny, sery, jajka i mleko. Choć mała liczba owoców i warzyw na śniadaniowych...
  • Ustronianka zamiast soli 4 cze 2010, 16:26 Producent wód mineralnych Ustronianka chce wprowadzić na polski rynek wodę funkcjonalną wzbogaconą jodem. Produkt został już opatentowany – informuje portalspozywczy.pl.
  • Dlaczego Polacy niechętnie piją wodę z kranu? 25 wrz 2015, 12:45 Jest tańsza i nie zostają po niej długo rozkładające się plastikowe opakowania. Mowa o wodzie kranowej. Względy ekonomiczne oraz ekologiczne nie przekonują jednak Polaków i większość z nas sięga po wodę butelkowaną. Czy słusznie obawiamy się pić tę z kranu?
  • Kawa na wirusowe zapalenie wątroby 5 lis 2009, 11:27 Kawa może pomóc w walce z groźnym wirusem HCV wywołującym zapalenie wątroby typu C, a w konsekwencji nawet raka i marskość wątroby. Już trzy filiżanki kawy dziennie spowalniają rozwój choroby i zmniejszają ryzyko wystąpienia powikłań - wynika z amerykańskich badań,...
  • Wojna z solą 20 kwi 2010, 14:59 Amerykańskie władze planują stopniowe ograniczanie dopuszczalnej ilości soli w sprzedawanych produktach. Ich zdaniem, w ten sposób zmniejszy się konsumpcję soli, a co za tym idzie liczbę zgonów spowodowanych nadciśnieniem i chorobami serca.
  • Uczniu - trzymaj formę. Obowiązkowo 9 lis 2011, 10:48 Uczniowie wszystkich szkół podstawowych i gimnazjów w Częstochowie poznają zasady prawidłowego żywienia, nauczą się liczyć kalorie, wezmą udział w dodatkowych zajęciach sportowych. 8 listopada zainaugurowano w mieście VI edycję programu "Trzymaj Formę!".
  • Błonnik wydłuża życie 15 lut 2011, 8:59 Spożywanie większych ilości błonnika może zmniejszać ryzyko przedwczesnego zgonu, m.in. z powodu chorób układu krążenia, infekcji i schorzeń oddechowych - wynika z pracy, którą zamieszcza internetowe wydanie pisma "Archives of Internal Medicine". Błonnik jest jadalną częścią...
  • Lżejsi, piękniejsi i... bardziej wydajni 30 kwi 2010, 15:32 Złe odżywianie może złamać karierę zawodową. Takie wnioski nasuwają się po opublikowaniu wyników badania „"Chitinin Extra. Lżej w pracy", pierwszego tego typu badania w Polsce, z których wynika, że prawie 70 proc. Polaków jest zdania, że szczupła sylwetka pomaga w...
  • Zakaz palenia pogrąży restauracje? 10 lut 2010, 9:30 Polscy restauratorzy zamierzają przekonywać posłów, że planowany przez nich całkowity zakaz palenia w miejscach publicznych może doprowadzić do poważnego kryzysu w branży. Restauratorzy chcą mieć prawo do wydzielania w swoich lokalach pomieszczeń dla palących.
  • Na nadciśnienie najlepsza papryka chilli 5 sie 2010, 10:15 Składnik papryki chili obniża ciśnienie krwi, dlatego dieta bogata w tę przyprawę może pomóc w prewencji nadciśnienia - wynika z chińskich badań, opublikowanych na łamach pisma "Cell Metabolism".
  • Gruby jak Polak? 25 sty 2011, 16:15 Jeżeli Polacy nie zaczną dbać o swoją dietę i aktywność fizyczną, w ciągu dekady mogą dogonić pod względem otyłości Amerykanów czy Brytyjczyków. W ciągu ostatnich 30 lat otyłość wśród polskiej młodzieży wzrosła dziesięciokrotnie - alarmują dietetycy.
  • Przed czym obroni cię błonnik? 25 maj 2011, 16:05 Błonnik - zarówno rozpuszczalny (występuje w owocach, warzywach, płatkach owsianych i otrębach), jak i nierozpuszczalny (jego źródłem są otręby pszenne, groch, fasola, warzywa liściaste, nasiona lnu i produkty pełnoziarniste) chroni nas przed wieloma schorzeniami układu...
  • Jedz dużo błonnika. Będziesz żyć dłużej 20 paź 2011, 10:44 Spożywanie większych ilości błonnika może zmniejszać ryzyko przedwczesnego zgonu, m.in. z powodu chorób układu krążenia, infekcji i schorzeń oddechowych.
  • Polacy wciąż spożywają za dużo soli 11 kwi 2012, 13:14 Przeciętny Polak codziennie spożywa 7,63 g soli dodanej, czyli takiej, która używana jest w domach do solenia i przygotowywania potraw – wynika z najnowszego raportu SGGW w Warszawie. Faktyczne spożycie soli jest jednak jeszcze większe.