Zielone kotleciki z kaszy jaglanej

Zielone kotleciki z kaszy jaglanej

Dodano:   /  Zmieniono: 
Zielone kotleciki z kaszy jaglanej
Zielone kotleciki z kaszy jaglanej / Źródło: Paulina

Składniki:

  • pół szklanki kaszy jaglanej
  • kilka bryłek mrożonego szpinaku (około 1/6 opakowania)
  • 3 duże pieczarki
  • szczypiorek (kilka łodyżek)
  • pół czerwonej cebuli
  • pieprz, sól
  • jajko + bułka tarta i łyżka oleju

Sposób przygotowania:

Kasze jaglaną ugotować (tak samo jak makaron - wsypać zawartość do wody, od czasu do czasu mieszając). W między czasie obrać cebulę i pieczarki. Pokroić na kosteczkę wraz ze szczypiorkiem.

Na patelni rozmrozić szpinak i dodać do niego wcześniej pokrojone warzywa. Wszystko razem dusić do momentu aż warzywa będą miękkie. Posolić i popieprzyć.

Ugotowaną kaszę odcedzić i poczekać aż wystygnie. Następnie dodać do niej wszystkie wcześniej przygotowane warzywa. Dokładnie wymieszać, aby składniki połączyły się ze sobą. Rozbić jajko i roztrzepać. Formowane w rękach kotleciki zamoczyć w jajku i obtoczyć w bułce tartej. Na patelnię dodać oleju i kłaść kotleciki. Smażyć do czasu uzyskania złotego koloru bułki.

Czytaj także

 0

Czytaj także