Czerwona papryka faszerowana fasolką po bretońsku

Czerwona papryka faszerowana fasolką po bretońsku

Dodano:   /  Zmieniono: 
Czerwona papryka faszerowana fasolką po bretońsku
Czerwona papryka faszerowana fasolką po bretońsku / Źródło: Fotolia

Skład

  • 50 dag fasoli
  • 30 dag kiełbasy 
  • 6 dużych, świeżych pomidorów
  • 4 ząbki czosnku 
  • 1 duża cebula
  • mały słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 2 papryczki chilli
  • 4 liście laurowe
  • sól i pieprz
  • ziele angielskie
  • łyżeczka oregano
  • 2 łyżeczki majeranku 
  • pół łyżeczki kminku 
  • pęczek natki pietruszki
  • 5 dużych czerwonych papryk

Zaczynamy

Fasolkę płuczemy, wsypujemy d garnka i zalewamy zimną wodą (powinno być jej ponad wysokość fasolki, ponieważ ta, wchłonie wodę), odstawiamy na noc do namoczenia.
Następnego dnia gotujemy fasolkę w tej samej wodzie, w której się przez noc moczyła (jeżeli jest jej za mało, dolewamy świeżą). Gotujemy pod przykryciem około 2 godziny (aż zmięknie), dolewając - w razie potrzeby - więcej wody.
Czosnek kroimy w cienkie plasterki, podsmażamy na patelni. Pomidory zalewamy wrzącą wodą, ściągamy z nich skórkę, kroimy w kosteczkę i dodajemy na patelnię, do czosnku. Do całości dodajemy 2 liście laurowe i 4 ziela angielskie, a także oregano, kminek i bardzo drobno pokrojoną papryczkę chilli. Gotujemy na patelni przez około 30-40 minut (aż sos lekko się zredukuje). Na koniec dodajemy przecier pomidorowy, całość ponownie zagotowujemy.
Do garnka o grubym dnie wlewamy 3 łyżki oleju, wsypujemy pokrojoną w pióra cebulę, a także pokrojoną w plasterki kiełbasę, podsmażamy aż cebula się zeszkli. Następnie przesypujemy w ów garnek ugotowaną fasolę i zalewamy sosem pomidorowym. Całość dokładnie mieszamy doprawiamy do smaku solą i pieprzem i gotujemy jeszcze pod przykryciem około 20 minut.
Czerwone papryki myjemy, odcinamy im "czapeczkę" i wyjmujemy ze środka błony wraz z pestkami. Natkę pietruszki siekamy, mieszamy z fasolką, po czym nadziewamy nią papryki. Każdą przykrywamy paprykową "czapeczką", owijamy w folię aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180℃, zapiekamy około 15 minut - aż papryka stanie się miękka, ale jeszcze nie zacznie się "rozpadać".
Upieczoną, faszerowaną paprykę możemy podać z jogurtem naturalnym i posypać listkami natki pietruszki.

Czytaj także

 0

Czytaj także