Letnie warzywa z soczewicą

Letnie warzywa z soczewicą

Dodano:   /  Zmieniono: 
Sałatka z soczewicy
Sałatka z soczewicy / Źródło: Fotolia / Autor: charlottelake

Składniki:

  • zielona soczewica (50 g przed ugotowaniem),
  • ½ pęczka szczypiorku,
  • 4-5 rzodkiewek,
  • ogórek świeży – kawałek o długości ok. 10 cm,
  • po ½ czerwonej i żółtej papryki,
  • roszponka (lub inne zielone liście),
  • natka pietruszki,
  • 1 łyżka oleju lnianego,
  • sól.

Przygotowanie:

Soczewicę opłukać, gotować przez ok. 25 minut. Warzywa umyć. Szczypiorek posiekać. Rzodkiewkę i pomidor pokroić w kostkę. Paprykę przekroić na połówki i wyjąć pestki. Wystudzoną soczewicę połączyć z rzodkiewką, ogórkiem i szczypiorkiem, dodać olej lniany, posolić i wymieszać. Paprykę napełnić powstałą sałatką, posypać natką pietruszki i ułożyć na sałacie.


Czytaj także

 0

Czytaj także