Czy można jeść kiełkujący czosnek?

Czy można jeść kiełkujący czosnek?

Dodano: 
Kiełkujący czosnek
Kiełkujący czosnek / Źródło: Fotolia / adrian_am13
Z gotowaniem wiąże się kilka mitów. Na przykład wszyscy wierzymy, że czosnek, który zaczął kiełkować nie nadaje się już do spożycia i należy go wyrzucić. Nie zastanawiamy się, czy to prawda, nie próbujemy, nie wąchamy. Po prostu wyrzucamy, a to błąd.

Czosnek – warzywo, które większość z nas ma w swojej kuchni. Wiemy, że możemy przechowywać go tygodniami, a i tak nie straci swoich walorów smakowych i zapachowych. Aż w końcu nadchodzi dzień, w którym zauważamy, że nasz czosnek zaczął kiełkować. Co wtedy robimy? Wyrzucamy go do kosza.

Wokół kiełkującego czosnku narosło wiele mitów. Niektórzy twierdzą, że kiełkowanie zmienia smak warzywa – robi się wówczas gorzkie. Jednak jak zapewnia Jason Hovell, właściciel „Tamarack Garlic Farm” w Trempealeau w stanie Wisconsin w rozmowie z „The Takeout”, ząbek czosnku staje się gorzki dopiero po dwóch tygodniach od momentu, gdy zacznie puszczać kiełki. Nie warto też wierzyć w opowieści, że kiełkujący czosnek jest trujący.

Co należy zrobić, gdy zauważymy, że czosnek zaczął kiełkować? Wystarczy przeciąć ząbek wzdłuż i usunąć nożem zielone pędy. Następnie warto sprawdzić, czy nie zmienił się smak czosnku. Jeśli nie, nic nie stoi na przeszkodzie, żeby dodać go do potrawy.

Czytaj także:
Produkty, które chronią przed rakiem. Masz je w lodówce?

Dlaczego warto jeść czosnek?

Wiele osób rezygnuje z jedzenia czosnku ze względu na jego ostry zapach, nie warto tego robić. To niepozorne warzywo zawiera związek o nazwie „allicyna”, który jest silnym przeciwutleniaczem. Co jeszcze znajdziemy w czosnku? Mangan, witaminę B6 i C, selen, błonnik, białko, a także śladowe ilości wielu witamin i minerałów, których potrzebuje nasz organizm, jak witaminy z grupy B, beta–karoten, witaminę E, wapń, żelazo, fosfor.

Czosnek pomaga walczyć z objawami przeziębienia i grypy, zmniejsza ryzyko choroby Alzheimera i innych chorób neurodegeneracyjnych, chroni narządy przed toksycznością metali ciężkich, a także obniża poziom cholesterolu i reguluje ciśnienie krwi, jeśli systematycznie po niego sięgamy.

Czytaj także

 0

Czytaj także