Poczuj miętę do... mięty

Poczuj miętę do... mięty

Dodano:   /  Zmieniono: 
Mięta
Mięta / Źródło: Fotolia / Autor: Vera Kuttelvaserova
Doskonale ożywia umysł i ciało. Robi to brawurowo, zdrowo i ze smakiem. Dlatego nie warto skazywać jej na apteczne zesłanie.

Pomidory nadziewane kuskusem (light)


Składniki:

  • 1 szklanka kuskusu,
  • 1 ½ szklanki wrzątku, sok i skórka starta z cytryny, garść liści mięty,
  • 4 dojrzałe pomidory z odciętą górą i wybranym i miąższem, sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Wsyp kuskus do miski i zalej wrzątkiem
  2. Przykryj szczelnie folią spożywczą i odstaw na 10 minut, aż zmięknie
  3. Rozdrobnij widelcem. Dodaj sok i skórkę z cytryny, miętę, miąższ z pomidorów i wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem
  4. Nałóż kuskus z dodatkami do pustych pomidorów i podaj danie

- - -

Kofty z kminkiem i z czosnkiem (wykwintne)


Składniki:

  • 0,5 mielonego mięsa jagnięcego,
  • 0,5 kg mielonego mięsa wieprzowego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżka mielonego kminu,
  • łyżka cebuli pokrojonego w kostce,
  • łyżka słodkiej papryki,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • sól,
  • pieprz,
  • ostra papryka,
  • jajko

SOS:

  • jogurt naturalny,
  • posiekana świeża mięta,
  • posiekana cytryna,
  • sól,
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Wymieszaj składniki sosu. Wymieszaj dokładnie pozostałe składniki, wyrób masę mięsną ręką, dodaj przyprawy
  2. Uformuj z mięsa roleczki i nadziej je na patyczki. Ułóż na blasze wyłożonej pergaminem i piecz w temperaturze 200 st. C.
  3. Po mniej więcej 20 minutach sprawdź, czy są gotowe. Dopiecz zwierzchu w opiekaczu. Podawaj na gorąco z zimnym sosem

- - -

Mieszanka serów na słodko (łatwe)


Składniki (na mniej więcej 30 kanapeczek):

  • 500 g różnych gatunków sera (np. fety, serów pleśniowych, goudy i sera gruyere),
  • 1/3 szklanki pestek dyni,
  • 1/3 szklanki ciemnych rodzynek,
  • 1/3 szklanki miodu,
  • 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z limonki,
  • 3/4 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu,
  • sól w razie potrzeby,
  • 30 cienkich krakersów pszennych,
  • 30 liści mięty

Przygotowanie:

  1. Pokrój sery w kostkę o boku 1 cm lub pokrusz je 
  2. Obrumień pestki dyni na patelni, wsyp je do mieszanki serów. Dodaj rodzynki, miód, sok z limonki i pieprz
  3. Wymieszaj, w razie potrzeby dopraw solą
  4. Nałóż niewielką ilość mieszanki na krakersy, przybierz listkiem mięty

- - -

Naleśniki z kremowym serkiem i jagodami (szybkie)


Składniki:

  • szklanka mleka,
  • jajko,
  • mąka,
  • sól,
  • 250 g serka kremowego naturalnego,
  • jajko,
  • 200 g  czarnych jagód,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 2 łyżki miodu,
  • łyżeczka cukru waniliowego,
  • świeża mięta

Przygotowanie:

  1. Wymieszaj mleko z jajkiem, odrobina soli i z mąką. Mieszaj do uzyskania konsystencji ciasta naleśnikowego
  2. Oddziel żółtko od białka. Białko ubij na prawie sztywną pianę i utrwal ją cukrem pudrem. Żółtko wymieszaj z serkiem, miodem i cukrem waniliowym
  3. Do serka dodaj jagody i posiekane 2 listki mięty. W całość delikatnie wmieszaj pianę
  4. Z ciasta usmaż cienkie naleśniki. Na naleśniki nałóż serek z jagodami, złóż je w "chusteczkę" i piecz w piecu w temperaturze 190 st.C. przez 15 minut.
  5. Przed podaniem posyp naleśniki cukrem pudrem i udekoruj miętą
 0

Czytaj także