Koszyczek piknikowy

Koszyczek piknikowy

Dodano:   /  Zmieniono: 1
Piknik
Piknik / Źródło: Fotolia / Autor: selfhome
To nie jest zwykła wałówka. Banalne kanapki możesz upychać do torby, choćby i ekologicznej. Ale porządny piknik wymaga koszyka. Menu może być międzynarodowe, ale wiklina raczej polska.

Prowansalska bagietka z warzywami (wykwintne)


Składniki:

  • 1 długa bagietka lub 4 małe,
  • 1 przepołowiony ząbek czosnku,
  • 12 dorodnych czarnych oliwek bez pestek,
  • 1 pokrojona czerwona papryka, garść blanszowanej fasolki szparagowej,
  • 2 duże pokrojone pomidory,
  • 4 filety anchois,
  • 2 łyżki wybornej oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka soku cytrynowego lub octu winnego, sól i świeżo mielony czarny pieprz

Przygotowanie:

  1. Przetnij bagietkę wzdłuż i natrzyj wewnętrzne powierzchnie czosnkiem
  2. W mikserze połącz oliwki, paprykę, fasolę, pomidory i anchois (albo posiekaj ręcznie, albo zgnieć w moździerzu)
  3. Wymieszaj z oliwą i sokiem cytrynowym. Dopraw do smaku
  4. Posmaruj grubo połówki bułki mieszaniną i złącz je. Owiń papierem do pieczenia i zwiąż sznurkiem. Przyciśnij obciążoną deską do krojenia i pozostaw na godzinę

- - -

Ananas z kolendrą (light)


Składniki dla 4 osób:

  • 1 dojrzały ananas, obrany i pokrojony na kawałki,
  • 2 garście liści kolendry, kilka kawałków gałązek do przybrania,
  • 1 szklanka cukru,
  • 3-4 łyżki wiórków kokosowych

Przygotowanie:

  1. Wrzuć kolendrę i cukier do malaksera, miksuj, używając funkcji "pulse", aż osiągniesz konsystencję grubego piasku
  2. Wymieszaj kawałki ananasa z większością kolendrowego cukru, resztę zachowaj jako przybranie
  3. Podaj w miskach przybrane resztą cukru, gałązkami kolendry i wiórkami kokosowymi

- - -

Kanapki z wędzonym łososiem (szybkie)


Składniki dla 2 osób:

  • 6 żytnich tostów, kilka łyżek twarożku kremowego,
  • 1 łyżka musztardy, garść koperku, kilka kropel soku z cytryny, garść kaparów,
  • 1 nieduża czerwona cebula pokrojona w cienkie półplasterki, kilka liści chrupkiej sałaty,
  • 100-110 g plasterków wędzonego łososia

Przygotowania:

  1. Zmiksuj serek, musztardę, koperek, sok z cytryny i kapary na w miarę gładką masę
  2. Rozsmaruj masę na dwóch tostach. Na wierzch nałóż kolejno łososia, sałatę i czerwoną cebulę
  3. Połóż jeden tost na drugi, a całość przykryj trzecim. Powtórz to samo z drugą kanapką
  4. Przetnij na skos i podawaj od razu

- - -

Kurczak pieczony i wędzony (łatwe)


Składniki:

  • 1 szklanka soli,
  • 1 szklanka cukru,
  • 4 litry wody,
  • 1 cały kurczak (ok. 1 kg)

Przygotowanie:

  1. Wlej wodę do dużego naczynia, w którym zmieści się płyn i kurczak
  2. Wsyp do wody sól i cukier i mieszaj, aż się rozpuszczą
  3. Włóż kurczaka do wody i wstaw do lodówki na 2 godziny
  4. W starym grillu rozpal twarde drewno, a kiedy się zwęgli, zsuń powstały żar na jedną stronę
  5. Osusz kurczaka, połóż na węglach 2-3 świeże drwa, umocuj ruszt i piecz kurczaka przez 1 godzinę, aż mięso wewnątrz będzie miało 75C.
  6. Podziel kurczaka na części i podaj na półmisku

Czytaj także

 1
  • :-) IP
    bardzo ładnie
    Dodaj odpowiedź 0 0
      Odpowiedzi: 0

    Czytaj także