Maślane rogaliki

Maślane rogaliki

Dodano:   /  Zmieniono: 
Maślane rogaliki
Maślane rogaliki / Źródło: Picante-Jalapeno

Skład:

  • 50 dag mąki pszennej
  • 3 dag świeżych drożdży
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 125 ml zsiadłego mleka
  • 125 ml ciepłego mleka
  • 1 jajko 
  • 1 żółtko (białko -do smarowania rogalików) 
  • 20 dag bardzo miękkiego masła do smarowania

Zaczynamy:

Mleko podgrzewamy, wkruszamy do niego drożdże, dodajemy 1 łyżkę cukru, mieszamy i odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia.

Jajko, żółtko, mleko zsiadłe, sól i resztę cukru mieszamy za pomocą rózgi. Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy do niej wyrośnięty zaczyn a także masę jajeczną.

Wyrabiamy ciasto do momentu aż zacznie "odchodzić" od rąk i miski. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.

Gdy podwoi ono swą objętość wyjmujemy je z miski, dzielimy na pół. Pierwszą połowę dzielimy następnie na 4 równe części. Każdą z nich wałkujemy na jednakowej wielkości  placek, który smarujemy masłem i układamy jeden na drugim (ostatniego placka nie smarujemy masłem). Brzegi zlepiamy ze sobą, aby masło nie "wychodziło" bokami.

Tak przygotowane placki ponownie wałkujemy na kształt koła, które kroimy na trójkąty (około 6-8). Powstałe trójkąty zwijamy formując rogaliki.

Tak samo postępujemy z pozostałą drugą częścią ciasta. Wierzch rogalików smarujemy białkiem rozkłóconym z 1 łyżką mleka. Pieczemy w temp. 180C przez około pół godziny (aż nabiorą złotego koloru).

Polecamy podawać rogaliki z kakao - smakują wybornie ;-)

UWAGA: ciasto wychodzi dość rzadkie, ale tak właśnie powinno być. Dość ciężko się je wałkuje i formuje rogaliki, zwłaszcza gdy jest gorąco i masło szybko się roztapia, ale warto się trochę potrudzić ponieważ dzięki temu rogaliki wychodzą bardzo delikatne. Podczas wałkowania warto podsypywać sporo mąki, jednak do samego ciasta nie powinniśmy dodawać jej więcej niż w przepisie.

Czytaj także

 0

Czytaj także