Pełnoziarniste bułeczki z żurawiną i czarnuszką

Pełnoziarniste bułeczki z żurawiną i czarnuszką

Dodano:   /  Zmieniono: 
Pełnoziarniste bułeczki z żurawiną i czarnuszką
Pełnoziarniste bułeczki z żurawiną i czarnuszką / Źródło: Picante-Jalapeno

Skład

  • 200 dag mąki orkiszowej
  • 20 dag mąki gryczanej
  • 10 dag mąki razowej
  • 250 ml letniej wody
  • 100 ml letniego mleka
  • 3 dag świeżych drożdży
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżki ziaren słonecznika
  • 2 łyżki pestek dyni
  • 1 łyżka suszonej żurawiny
  • 1 rozkłócone jajko do smarowania + ok. 4 łyżki czarnuszki

Zaczynamy.

Wszystkie rodzaje mąki wsypujemy do miski, na środku robimy wgłębienie, wkruszamy do niego drożdże, dodajemy miód oraz niewielką ilość letniej wody i rozcieramy palcami tworząc zaczyn. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 10minut.

Po tym czasie wyrabiamy ciasto dodając do niego sól, oliwę pozostałą letnią wodę wymieszaną z mlekiem. Gdy ciasto zacznie "odchodzić" od miski i rąk wsypujemy do niego ziarna i żurawinę, ponownie wyrabiamy, po czym odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce aby ciasto wyrosło.

Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wyrabiamy, po czym formujemy z niego bułeczki. Ułożone na blasze pozostawiamy przez około 15-20 minut aby ponownie wyrosły. Tuż przed włożeniem do piekarnika wierzch smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy czarnuszką.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200C przez około 20 minut, aż bułeczki lekko się zarumienią.


Czytaj także

 0

Czytaj także