Jajecznica z salami, awokado, szczypiorkiem i szparagami

Jajecznica z salami, awokado, szczypiorkiem i szparagami

Dodano:   /  Zmieniono: 
Jajecznica z salami, awokado, szczypiorkiem i szparagami
Jajecznica z salami, awokado, szczypiorkiem i szparagami / Źródło: Picante-Jalapeno

Skład.

  • 3 jajka
  • 1 łyżka masła
  • 1 awokado
  • około 8 plasterków salami
  • pęczek szczypiorku
  • około 10 szparagów
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • ulubione pieczywo (u nas bagietka korzenna)

Zaczynamy.

Awokado kroimy na pół. Jedną połówkę kroimy na mniejsze kawałki. Drugą rozcieramy widelcem na pastę, dodajemy do niej sok z cytryny, sól i pieprz i tak powstałą pastą smarujemy kromki pieczywa.

Szparagi myjemy, odrywamy zdrewniałe końcówki i gotujemy na parze.

Salami kroimy na mniejsze kawałki, wsypujemy na rozgrzaną patelnię z łyżką masła i lekko podsmażamy. Następnie wbijamy jajka, dodajemy sól i pieprz do smaku. Podsmażamy aż jajka się zetną, wówczas, dodajemy pokrojoną w kawałki połówkę awokado oraz drobno posiekany szczypiorek. 

Jajecznicę wykładamy na ugotowane szparagi, podajemy z bagietką i pastą z awokado.

Czytaj także

 0

Czytaj także