Nie męczyć truskawek

Nie męczyć truskawek

Dodano:   /  Zmieniono: 
Truskawki
Truskawki / Źródło: Fotolia / Autor: Christian Jung
To one rekompensują nam zmienny klimat i łagodzą naszą sarmacką naturę. Ich aromat najlepiej podkreślą zioła, czekolada i ocet balsamiczny. O ile nie przekombinujemy z nietypowymi dodatkami.

Kogel - mogel z owocami (szybkie)

Składniki dla 4 osób:

  • 2 jajka,
  • 2 żółtka,
  • 2/3 szklanki cukru pudru,
  • 200 g truskawek,
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Jajka i żółtka wymieszać, ubijać do białości, a następnie stopniowo dodawać cukier i znowu ubijać mikserem na jasną, puszystą masę
  2. Truskawki pokroić w cząstki i posypać świeżo zmielonym pieprzem
  3. W szklanych naczyniach przekładać warstwy masy jajecznej i owoców

Sałatka z truskawek i szpinaku z winegretem z octu balsamicznego (light)

Składniki dla 4 osób:

Sos:
  • 1/4 szklanki octu balsamicznego (z Modeny),
  • 2 łyżki wody,
  • 2 opakowania mieszanki ziół (np. prowansalskich),
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego,
  • 1/4 szklanki syropu malinowego
Sałatka:
  • 300g listków młodego szpinaku, umytych i osuszonych,
  • 480g truskawek bez szypułek, pokrojonych na połówki,
  • 2 szklanki uprażonych włoskich orzechów

Przygotowanie:

  1. Wymieszać dokładnie składniki sosu i schłodzić
  2. Szpinak włożyć do dużej miski, dodać truskawki i opieczone orzechy włoskie
  3. Polać schłodzonym sosem

Truskawki w karmelu z kremem z serka mascarpone i rozmarynem (wykwintne)

Składniki dla 4 osób:

  • 300g truskawek bez szypułek,
  • pęczek rozmarynu
Karmel:
  • 1 szklanka cukru,
  • 8 łyżek wody
Krem:
  • opakowanie serka mascarpone,
  • cukier,
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego,
  • 3-4 łyżki likieru cytrynowego Limoncello,
  • 1 łyżka skórki startej z cytryny

Przygotowanie:

  1. Obserwować listki rozmarynu i nabić truskawki na rozmarynowe łodyżki
  2. Przygotować karmel: wlać na patelnię 8 łyżek wody, wsypać szklankę cukru i zamieszać. Po zagotowaniu płyn będzie gęstniał i ciemniał, aż stanie się złocistobrązowy
  3. Przygotować krem: wymieszać serek z odpowiednią ilością cukru (w zależności od słodkości serka), aż masa zrobi się błyszcząca. Dodać ekstrakt waniliowy lub likier Limoncello, zamieszać
  4. Posiekać listki rozmarynu, zetrzeć skórkę z cytryny. Oba składniki dodać do kremu
  5. Ułożyć truskawkowe szaszłyki na kratce nad blachą. Powoli polewać truskawki karmelem - nadmiar spłynie, a na owocach po wystygnięciu utworzy się chrupiąca warstwa. Uwaga! Nie dotykać karmelu (jest bardzo gorący i lepki).
  6. Ostudzone owoce podawać z łyżką kremu

Truskawki i rabarbar zapiekane pod kruszonką (łatwe)

Składniki dla 4 osób:

  • 300g rabarbaru pokrojonego na 5-centymetrowe kawałki,
  • 300g truskawek bez szypułek, pokrojonych na połówki lub ćwiartki (w zależności od wielkości),
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 4 łyżki mąki pszennej,
  • 24 listki świeżej mięty,
  • 1 szklanka płatków musli (na przykład z orzechami),
  • 5 łyżek masła,
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzać do 200 st. C
  2. Rabarbar i truskawki włożyć do miski, dodać pół szklanki cukru, dwie łyżki mąki i liście mięty
  3. Dokładnie wymieszać i przełożyć do żaroodpornego naczynia
  4. W miseczce rozetrzeć pozostałą część cukru, dwie łyżki mąki, musli i masło
  5. Posypać owoce kruszonką. Zapiekać 35 minut, aż owoce puszczą sok, a posypka się zarumieni
  6. Podawać z kwaśną śmietaną

Czytaj także

 0

Czytaj także