W kuchni - Klub chrup, chrup...

W kuchni - Klub chrup, chrup...

Dodano: 1
Świeże warzywa
Świeże warzywa / Źródło: Fotolia / Autor: merc67
Papki nikt nie lubi. Ani informacyjnej, ani spożywczej. Dzieci uciekają przed rozgotowanym szpinakiem pod stół, a starsi w akcie protestu sięgają po pilota. Ale za to wszystko, co chrupiące, jest pyszne. Jędrne jabłko, skórka na  pieczonym kurczaku no i młode warzywa. A może przede wszystkim one...

Grillowane szaszłyki warzywne (łatwe)

Czas przygotowania:

1 godzina

Składniki (dla ośmiu osób):

  • 1-2 papryki 1 cukinia
  • 1 czerwona cebula
  • garść pomidorków koktajlowych
  • garść pieczarek
  • kilka łyżek sosu winegret
  • 8 patyczków do szaszłyków

Przygotowanie:

  1. drewniane patyczki należy namoczyć przez pół godziny, aby się nie zapaliły
  2. warzywa pokroić na w miarę równe kawałki i nadziać na patyczki w dowolnej konfiguracji
  3. skropić winegretem i marynować przez godzinę
  4. doprawić solą i pieprzem
  5. grillować, aż się skarmelizują
- - -

Sałatka z cykorii z rodzynkami i wainiliowym winegretem (łatwe)

Składniki dla 4 osób:

  • 4 cykorie pokrojone w cienkie plasterki,
  • 1 szklanka sporych rodzynek,
  • szczypta soli i pieprzu
WINEGRET:

  • 1 szklanka oliwy z oliwek extra virgin,
  • 1/2 szklanki białego octu winnego,
  • 2 łyżki miodu,
  • 1/2 łyżki ekstraktu waniliowego,
  • 1 łyżka musztardy z Dijon,
  • szczypta soli i pieprzu

Przygotowanie:

  1. przygotować winegret - w tym celu wymieszać wszystkie składniki, aż powstanie gęsty sos, można to zrobić za pomocą ręcznego blendera albo w misce tradycyjną trzepaczką
  2. wymieszać w misce cykorię i rodzynki i polać je kilkoma łyżeczkami przygotowanego wcześniej dressingu
  3. sałatkę doprawić do smaku solą i pieprzem
- - -

Sałatka z rukoli i fenkułu z octem balsamicznym oraz chrupkami z parmezanu (wykwintne)

Składniki dla 4 osób:

  • parmezanowe chrupki,
  • 1 szklanka tartego sera parmiggiano reggiano,
  • 1 łyżka nasion kopru włoskiego
SAŁATA:

  • 450g umytej rukoli,
  • 10 suszonych na słońcu pomidorów, cienko pokrojonych
  • 1 bulwa fenkułu pokrojona na cienkie plastry razem z zieloną częścią łodygi,
DRESSING:

  • 3 łyżki bardzo dobrego octu balsamicznego,
  • 6 łyżek oliwy z oliwek,
  • 1/2 łyżeczki musztardy Dijon,
  • 1 łyżka miodu,
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. rozgrzać piekarnik do 190 st. C
  2. wymieszać starty parmezan z nasionami kopru, wysypać na papier do pieczenia, piec, aż mieszanka będzie złota i chrupka, a następnie ostudzić i połamać na małe kawałki
  3. wymieszać w misce rukole i fenkuł (razem z zieloną częścią) z suszonymi pomidorami
  4. roztrzepać ocet balsamiczny z oliwą, musztardą, miodem, solą i pieprzem, aż powstanie gładki sos (można też połączyć składniki, wlewając je do słoika i potrząsając nim)
  5. polać dressingiem sałatę, posypać parmezanowymi chrupkami
- - -

Szparagi z grzankami i hiszpańską kiełbasą

Składniki dla 4 osób:

  • 450g długich, jędrnych szparagów o grubej łodydze, z odkrojoną twardą końcówką i obraną skórką do połowy wysokości,
  • 1/2 szklanki oliwy najlepszej jakości,
  • 1 szklanka drobnych (ok. 1,5 cm) kawałków kiełbasy chorizo (ok. 120g),
  • 11/2 szklanki kostek chleba o boku 1,5 cm, najlepiej z bagietki lub chleba wiejskiego,
  • 1/4 szklanki migdałów w osłonkach,
  • 1/4 łyżeczki soli,
  • 1/4 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu

Przygotowanie:

  1. łodygi szparagów pokroić na 3-4 kawałki
  2. na dużym ogndiu mocno rozgrzać oliwę na patelni
  3. wrzucić szparagi, kiełbaskę, chleb, migdały i podsmażyć pod przykryciem 5-6 min., podrzucając lub mieszając, aż warzywa zrumienią się ze wszystkich stron
  4. doprawić solą i pieprzem
  5. podawać na ogrzanych talerzach
 1
  • Georgia-serif IP
    a gdzie mięso!
    Dodaj odpowiedź 0 0
      Odpowiedzi: 0

    Czytaj także