Sałatka z makaronem Pełne Ziarno pióra i mozzarellą

Sałatka z makaronem Pełne Ziarno pióra i mozzarellą

Dodano:   /  Zmieniono: 
Sałatka z makaronem Pełne Ziarno pióra i mozzarellą
Sałatka z makaronem Pełne Ziarno pióra i mozzarellą / Źródło: Lubella
Przepis przygotował Piotr Ceranowicz – szef kuchni, uczestnik III edycji programu Top Chef oraz ekspert kulinarny marki Lubella.

Składniki na 4 porcje: 

  • Makaron Lubella Pełne Ziarno pióra (400g) 
  • Pomidorki koktajlowe (300g) 
  • Mozarella w małych kuleczkach (200g) 
  • Bazylia (1 pęczek) 
  • Oliwki czarne (50g) 
  • Oliwa z oliwek 
  • Kminek (2 łyżeczki) 
  • Sól, pieprz

Przygotowanie:

Pomidorki kroimy na połówki oraz doprawiamy solą i pieprzem, następnie wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika na 2 godziny na temperaturę 120 stopni (z termoobiegiem).

Po tym czasie gotujemy makaron według zaleceń producenta na opakowaniu.

Odcedzamy i hartujemy zimną wodą. Dodajemy do niego oliwę, podpieczone pomidorki, mozzarellę oraz oliwki.

Na samym końcu dodajemy bazylię i posypujemy czarnuszką

 0

Czytaj także