Sałatka z grillowanymi szparagami i młodymi ziemniakami

Sałatka z grillowanymi szparagami i młodymi ziemniakami

Dodano:   /  Zmieniono: 
Sałatka z grillowanymi szparagami i młodymi ziemniakami
Sałatka z grillowanymi szparagami i młodymi ziemniakami / Źródło: VanillaSpice Catering

Lekka, wiosenna sałatka. Idealna na kolację.

Składniki (2 porcje):

  • garść rukwi wodnej
  • 4 młode ziemniaki
  • 12 zielonych szparagów
  • 6 plastrów szynki parmeńskiej lub szwarcwaldzkiej
  • 6 plastrów camemberta
  • garść botwinki
  • koperek
  • papryczka chilli
  • 2 łyżeczki musztardy miodowej
  • 2 łyżeczki octu winnego
  • oliwa
  • sól
  • pieprz

Czas przygotowania:

ok.30 min

Przygotowanie:

Młode ziemniaki dokładnie myjemy (nie obieramy), wkładamy do garnka z osoloną wodą i gotujemy.

Od szparagów odłamujemy zdrewniałe końcówki, które wyrzucamy. Pozostałe szparagi kroimy na pół.

Rwiemy lub kroimy plastry szynki na węższe paski i owijamy nimi wszystkie szparagi. Wrzucamy na 2-3 minuty na rozgrzaną patelnię grillową.

Botwinkę siekamy w drobne paski.

W szklance lub miseczce mieszamy musztardę z octem, odrobiną soli i pieprzem. Powoli dodajemy oliwę aż do uzyskania pożądanej konsystencji (powinno być około 3-4 razy tyle oliwy co octu). Dodajemy część posiekanego koperku.

Wykładamy na talerz umytą rukiew wodną, ugotowane ziemniaki pokrojone na ćwiartki, na nich ser camembert i grillowane szparagi w szynce.

Całość posypujemy botwinką, resztą koperku i posiekanym chilli (ok. 1/2 papryczki - ale każdy może dać tyle, ile lubi).

Polewamy przygotowanym sosem.

 0

Czytaj także