Grillowany łosoś z sałatką ze szparagów

Grillowany łosoś z sałatką ze szparagów

Dodano:   /  Zmieniono: 
Grillowany łosoś z sałatką ze szparagów
Grillowany łosoś z sałatką ze szparagów / Źródło: VanillaSpice Catering
Grillowanego łososia lubi chyba prawie każdy. Dodatek szparagów sprawia, że jest to danie lekkie, nadające się dla osób będących na diecie. Jeśli chcecie możecie ugotować sobie do tego np. ziemniaki.

Składniki (2 porcje):

  • 2 dzwonka z łososia
  • 8 szparagów
  • 4 rzodkiewki
  • 2 garści rukwi wodnej
  • szczypiorek
  • sól
  • wędzona słodka papryka
  • pieprz
  • ocet winny
  • oliwa
  • cukier puder

Czas przygotowania:

ok. 20 min

Przygotowanie:

Dzwonka łososia myjemy, osuszamy dokładnie ręcznikiem papierowym, posypujemy solą, pieprzem i papryką. Polewamy oliwą i dokładnie wcieramy w rybę przyprawy.

Rozgrzewamy patelnię grillową.

Warzywa myjemy i osuszamy.

Rzodkiewki kroimy w bardzo cienkie plasterki. Szczypiorek drobno siekamy.

Od szparagów odłamujemy zdrewniałe końce i wyrzucamy.

Następnie przy pomocy obieraczki do warzyw robimy ze szparagów długie i cieniutkie plasterki.

W szklance lub miseczce mieszamy 2 łyżeczki octu winnego, 2 łyżeczki cukru pudru, szczyptę soli i 1 łyżeczkę oliwy.

Na rozgrzaną patelnię układamy łososia.  Grillujemy go ok. 2 minut z każdej strony, tak żeby na wierzchu było widać brązowe ślady od patelni, a w środku wciąż pozostał soczysty.

Warzywa mieszamy z sosem.

Wszystko nakładamy na talerz i smacznego ;)

Czytaj także

 0

Czytaj także