Jajko w koszulce na carpaccio z patisonów

Jajko w koszulce na carpaccio z patisonów

Dodano:   /  Zmieniono: 
Jajko w koszulce na carpaccio z patisonów
Jajko w koszulce na carpaccio z patisonów / Źródło: VanillaSpice Catering
Ten przepis jest idealny na śniadanie, kolację i lekką przekąskę. Poza sezonem patisony możecie zastąpić cukinią, która jest dostępna cały rok, a groszek pominąć. Jeśli nie uda Wam się dostać ogonów raków – zamieńcie je na marynowane krewetki!

Składniki (2 porcje):

  • 2 jajka
  • 2 małe patisony
  • 6 strączków młodego groszku
  • 20 ogonów raków obgotowanych
  • garść bazylii
  • 6 anchois
  • sok z jednej cytryny
  • ocet
  • oliwa

Czas przygotowania:

ok. 15 minut

Przygotowanie:

W garnku zagotowujemy wodę z octem, doprowadzamy do wrzenia i skręcamy gaz, tak aby woda miała ok. 60 stopni.

Patisony obieraczką do warzyw tniemy na cienkie plasterki. Rozkładamy na płasko na dwóch talerzach.

Strączki groszku rozrywamy palcami na dwie połówki i układamy na patisonach.

Na wierzchu rozrzucamy ogony raków.

Do blendera wrzucamy bazylię, anchois, sok z cytryny, oliwę i odrobinę gorącej wody. Miksujemy.

Do gorącej wody wlewamy ocet i wbijamy jajka. Mieszamy łyżką, tak, aby woda wirowała. Gotujemy ok. 3 minut.

Jajka wykładamy na przygotowane carpaccio i polewamy przygotowanym sosem bazyliowym.


 0

Czytaj także