Zupa krzepi!

Zupa krzepi!

Dodano:   /  Zmieniono: 
Zupa jarzynowa
Zupa jarzynowa / Źródło: Fotolia / Autor: Studio Gi
Zwłaszcza w słotny jesienny dzień. I niekoniecznie musi pełnić skromną rolę supportu, czyli dania wprowadzającego. Z powodzeniem może być także głównym bohaterem obiadowego menu.

Bisque z homara


Składniki:

  • 2 łyżki oliwy,
  • korpusy homara wraz z wywarem z gotowania (3 szklanki),
  • szklanka grubo posiekanego selera naciowego,
  • szklanka grubo pokrojonej cebuli,
  • 4 nieobrane,zmiażdżone ząbki czosnku,
  • 3/4 szklanki wytrawnego białego wina,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 2 szklanki przecieru pomidorowego,
  • 2 gałązki tymianku,
  • 2 łyżeczki grubo posiekanego estragonu,
  • 1/4 łyżeczki pieprzu kajeńskiego,
  • sól,
  • 1/4 szklanki tłustej śmietany,
  • łyżka koniaku,
  • łyżka posiekanego szczypiorku

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej w dużym rondlu oliwę. Wrzuć kawałki korpusów homarów. Smaż je, mieszając od czasu do czasu, przez 6-8 minut, aż zaczną się rumienić. Dodaj seler, cebulę i czosnek. Składniki smaż na małym ogniu przez 5 minut.
  2. Wymieszaj wino z mąką na gładką masę. Dodaj mieszaninę do rondla, wlej także wywar z gotowania homarów i uzupełnij przecierem pomidorowym, tymiankiem, estragonem i pieprzem kajeńskim. Doprowadź do wrzenia. Zupę gotuj na małym ogniu przez 10-15 minut.
  3. Przelej zawartość rondla przez sito, uzyskując 3-4 szklanki zupy.W razie potrzeby uzupełnij ją wodą. Dodaj śmietanę i koniak. Podgrzej, aż bisque zacznie wrzeć. Posyp wedle uznania szczypiorkiem dla smaku i natychmiast podaj.
- - -

Bulion rybny


Składniki:

  • resztki ryby (skóra, kręgosłup, płetwy itp.) pozostałe po czyszczeniu,
  • pancerzyki krewetek,
  • marchewka,
  • cebula,
  • por,
  • seler,
  • kilka gałązek pietruszki,
  • kilka gałązek tymianku,
  • szklanka białego wytrawnego wina,
  • listek laurowy,
  • 6 ziarenek pieprzu

Przygotowanie:

  1. Włóż do garnka resztki ryby, pancerzyki krewetek, obrane warzywa, zioła i przyprawy. Zalej je winem i uzupełnij wodą
  2. Doprowadź wywar do wrzenia i gotuj ok. 20 min, od czasu do czasu usuwając szumowiny. Przecedź zupę i podaj ją w małych miseczkach.
- - -

Pełna energii zupa wegetariańska


Składniki:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 3 marchewki pokrojone w kostkę,
  • 2 łodygi selera naciowego pokrojone w kostkę,
  • 2 cebule pokrojone w kostkę,
  • 2 litry bulionu warzywnego,
  • 1/2 szklanki brązowego ryżu,
  • 1/2 szklanki zielonej soczewicy,
  • 1 szklanka mrożonej kukurydzy,
  • 1 szklanka mrożonego groszku,
  • 1 posiekany pęczek natki pietruszki

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej oliwę w średnim garnku. Wrzuć do niego marchewkę, selera naciowego i cebulę i smaż je przez 5 minut. Dodaj bulion i doprowadź zawartość do wrzenia.
  2. Dodaj ryż i soczewicę. Gotuj na wolnym ogniu 30 minut. Zupa jest już gotowa do podania. Możesz też ją odstawić i podgrzać ponownie za kilka godzin, a nawet następnego dnia.
  3. Tuż przed podaniem podgrzej zupę i wrzuć kukurydzę, groszek i natkę. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- - -

Błyskawiczna zupa jarzynowa


Składniki:

  • 5 szklanek wody,
  • 2 szklanki startej cukinii,
  • szklanka startej marchewki,
  • szklanka startej cebuli,
  • szklanka pokrojonych na plasterki pieczarek (2-4 sztuki),
  • 1/3 szklanki drobno posiekanej cebulki dymki (3 sztuki),
  • 2 szklanki grubo posiekanych liści rożnych gatunków sałaty,
  • łyżeczka soli,
  • 3 łyżki błyskawicznych płatków owsianych,
  • 4 łyżeczki masła,
  • szklanka tartego sera gruyère

Przygotowanie:

  1. Zagotuj wodę w dużym garnku. Do wrzątku wrzuć wszystkie warzywa i gotuj na dużym ogniu przez 2-3 minuty.
  2. Posyp zupę płatkami owsianymi. Zmniejsz płomień gotuj ją 2-3 minuty.
  3. Przelej zupę do gorących miseczek. Do każdej porcji dodaj łyżeczkę masła. Posyp ją kilkoma czubatymi łyżeczkami sera i dopraw przyprawami do smaku.

Czytaj także

 0

Czytaj także