Przekąski w podróży

Przekąski w podróży

Dodano:   /  Zmieniono: 
Croissant oraz kawa
Croissant oraz kawa

Makarońska sałatka z pieczonej papryki i pomidorów


Składniki:

  • 2 pieczone zielone papryki bez skórki,
  • 3 pomidory,
  • kiszona cytryna,
  • sól morska,
  • oliwa,
  • sok z cytryny,
  • natka pietruszki

Przygotowanie:

  1. Paprykę i pomidory pokrój w kostkę. Cytrynę pokrój w paseczki, wymieszaj z pomidorami i papryką.
  2. Posól, polej oliwą i sokiem z cytryny, dodaj posiekaną natkę, wymieszaj. Odstaw do lodówki na co najmniej godzinę.
  3. Sałatkę najlepiej przygotowywać co najmniej godzinę przed podaniem.

- - -

Mieszanka serów na słodko


Składniki:

  • 500 g rożnych gatunków sera,
  • 1/3 szklanki pestek dyni,
  • 1/3 szklanki rodzynek,
  • 1/3 szklanki miodu,
  • 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z limonki,
  • 3/4 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu,
  • sól,
  • ok. 30 cienkich krakersów pszennych,
  • ok. 30 liści mięty

Przygotowanie:

  1. Pokrój sery w kostkę o boku 1 cm lub pokrusz.
  2. Pestki dyni smaż na patelni 3-4 minuty na średnim ogniu i wrzuć je do serów.
  3. Dodaj rodzynki, miód, sok z limonki i pieprz. Wymieszaj, sprawdź smak, w razie potrzeby dosól.
  4. Nałóż niewielką ilość mieszanki na krakersy, przybierz je listkiem mięty i podaj.

- - -

Kanapka z tuńczykiem i warzywami


Składniki:

  • puszka tuńczyka w oleju,
  • 6 pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół,
  • 2 łyżki posiekanej czerwonej cebuli,
  • 45 g blanszowanej zielonej fasolki szparagowej,
  • 25 g pasków pomarańczowej papryki,
  • 6 liści świeżej bazylii,
  • 1/2 szklanki poszatkowanego fenkułu,
  • 4 połówki karczocha z puszki,
  • 2 łyżki pokruszonej fety,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 i 1/2 łyżki czerwonego octu winnego,
  • sól i pieprz,
  • 4 chlebki pita,
  • 1/2 szklanki kiełków brokuła

Przygotowanie:

  1. W misce wymieszaj tuńczyka, pomidorki, czerwoną cebulę, fasolkę szparagowa, paprykę, bazylię, fenkuł,
  2. karczocha i fetę.
  3. Dodaj oliwę, ocet, sól i pieprz, znowu wymieszaj.
  4. Rozłóż sałatkę do chlebków i przybierz kiełkami.

- - -

Reggae ryż


Składniki:

  • szklanka ryżu basmati albo zwykłego białego długoziarnistego,
  • 800 g pomidorów z puszki w całości,
  • szklanka czarnej fasoli z puszki, osaczonej z zalewy i przepłukanej,
  • łyżeczka mielonego ziela angielskiego,
  • drobno posiekana mała papryczka (cubanella albo chili),
  • 2 dymki posiekane na drobne kawałki,
  • 1/4 szklanki drobno posiekanej świeżej kolendry,
  • łyżeczka soli, szczypta pieprzu

Przygotowanie:

  1. Włóż do średniego rondla ryż, pomidory i fasolkę. Dopraw zielem angielskim, sola i pieprzem i zagotuj na średnim ogniu.
  2. Zmniejsz ogień i gotuj, aż płyn zostanie wchłonięty, a ryż będzie miękki (ok. 20 min). Wymieszaj, żeby ryż nie zbił się w masę.
  3. Przed podaniem dodaj dymkę oraz kolendrę i wymieszaj.

 0

Czytaj także